Igaunijas mēnesis Rīgas Latviešu biedrībā

Igaunijas mēnesis Rīgas Latviešu biedrībā

Jau vienpadsmito gadu Rīgas Latviešu biedrība (RLB), sadarbībā ar biedrību "Estonia", Igaunijas Republikas neatkarības pasludināšanas mēnesī – februārī – aicina iepazīt mūsu kaimiņvalsts mākslu un kultūru. Šogad, Igaunijas mēneša ietvaros, RLB Baltajā zālē, no 3. februāra līdz 5. martam, būs iespējams aplūkot igauņu tekstilmākslinieces Aetas Ollisāres izstādi “Joprojām tas pats mēness”, savukārt, 12. februārī, RLB Zelta zālē, izskanēs koncerts "Accordare", kurā muzicēs Latvijas un Igaunijas kameransambļi.

Aeta Ollisāre (Aet Ollisaar) ir tekstilmāksliniece, kura rada gobelēnus, izmantojot gan tradicionālās aušanas tehnikas, gan improvizācijas elementus un priekšmetus ar nozīmīgiem stāstiem. Izstādes ‘’Joprojām tas pats mēness’’ kodolu veido darbi, kas tapuši pēdējo trīs gadu laikā Tartu radošajā kvartālā Aparātu rūpnīcā (Aparaaditehas), Stuudio 100, saules un dzejas ielenkumā. Šādi gobelēnos parādās dzīves gaišākā puse, grūtībām un izmisumam nemanāmi izzūdot starp pavedieniem. Māksliniece aicina sev nest līdzi labo un skaisto, ticēt brīnumiem – ja paskatās debesīs, tur joprojām ir tas pats mēness.

Aeta Ollisāre ir ilggadēja Pallas Universitātes Tekstilmākslas nodaļas profesore un vadītāja, Igaunijas Mākslinieku savienības un Ziemeļvalstu Tekstilmākslas asociācijas biedre un Igaunijas Tekstilmākslinieku savienības prezidente. Kopš 2017. gada māksliniece strādā Stuudio 100, Tartu radošajā kvartālā Aparātu rūpnīcā (Aparaaditehas). Kopš 90. gadu sākuma autore sarīkojusi vairākas personālizstādes, piedalījusies izstādēs Igaunijā un ārvalstīs. Aetas Ollisāres darbi atrodas gan privātkolekcijās, gan muzeju kolekcijās (Igaunijas Dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina muzejā, Igaunijas Nacionālajā muzejā, Igaunijas Laikmetīgās mākslas muzejā, Tamperes Mākslas muzejā, Līneburgas mākslas veicināšanas fonda krājumā).

Izstādes atklāšana notiks 3. februārī plkst. 16.00 RLB Baltajā zālē, piedaloties Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas Džeza un populārās mūzikas nodaļas audzēkņiem. Izstāde būs apskatāma līdz 5. martam darba dienās no plkst. 10.00 līdz 18.00 – ieeja par ziedojumu.

Muzikāls papildinājums Rīgas Latviešu biedrības rīkotajam Igaunijas mēnesim būs koncerts ‘’Accordare’’, kas izskanēs 12. februārī plkst. 14.00 RLB Zelta zālē, muzicējot Tallinas mūzikas un baleta skolas kameransamblim un Nacionālo mākslu vidusskolas Emīla Dārziņa mūzikas skolas kameransamblim. Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties pirms koncerta ( 5.- EUR, 3.- EUR skolēniem, studentiem, pensionāriem).

25% no sarīkojumos gūtajiem ziedojumiem Rīgas Latviešu biedrība ziedos Ukrainas cilvēku atbalstam.

*Izstādes atklāšanā un koncerta laikā tiks filmēts un fotografēts. Foto un video materiāli vēlāk var tikt izmantoti pasākumu publicitātei.