Jaunos komponistus aicina piedalīties bigbenda kompozīciju konkursā

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) un Latvijas Radio bigbends (LRBB) aicina jaunos komponistus iesniegt darbus pēc skaita nu jau ceturtajā Bigbenda kompozīciju konkursā. Konkursa ietvaros jaunajiem komponistiem jārada skaņdarbi bigbenda sastāvam un sievietes vokālam – solistei Aijai Vītoliņai. Darbu iesniegšanas termiņš – 30. jūnijs.

Šogad konkurss ievērojami paplašinājis ģeogrāfiskās robežas. Tajā var startēt ne vien Baltijas valstu, bet arī Norvēģijas un Zviedrijas jaunie skaņraži, kas pastāvīgi dzīvo vai mācās kādā no šīm valstīm – mūzikas vidusskolu un koledžu vecāko kursu audzēkņi, mūzikas augstskolu studenti un jaunie profesionāļi vecumā no 18 līdz 30 gadiem (līdz 2023. gada 30. jūnijam nav pārsnieguši 30 gadu vecumu).

Arī žūrijas pārstāvjiem no visām trim Baltijas valstīm šogad pievienosies kolēģi no Norvēģijas un Zviedrijas, kas guvuši lielu pieredzi un atzinību gan savas valsts, gan starptautiskā mērogā: Helge Sunde (Norvēģija), Peter Danemo (Zviedrija), Raul Sööt (Igaunija), Pranas Kentra (Lietuva), Ēriks Ešenvalds (Latvija).

Pusfinālistu skaņdarbus 27. oktobrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē izpildīs starptautisks Baltijas un Ziemeļvalstu studentu bigbends diriģenta Dāvja Jurkas vadībā, kā arī soliste Aija Vītoliņa.

Fināla koncertā 30. novembrī Spīķeru koncertzālē darbus, ko konkursa žūrija būs atzinusi par labākajiem, atskaņos viens no starptautiski atzītākajiem un profesionālākajiem Latvijas džeza kolektīviem – Latvijas Radio bigbends Kārļa Vanaga vadībā – un Aija Vītoliņa. Fināla koncerta programmu un māksliniecisko konceptu veidos Kārlis Vanags.

Šogad konkursā vēl viens jauninājums – no 23. līdz 27. oktobrim visi projekta dalībnieki, gan komponisti, gan bigbenda mūziķi, tiks aicināti piedalīties žūrijas locekļu meistarklasēs.

Konkursa laureātus gaida naudas balvas: 1. vietai – 900 EUR, 2. vietai – 700 EUR, 3. vietai – 500 EUR. 

Koncerta fināla tiešraide būs klausāma arī Latvijas Radio 3 programmā “Klasika”. Uzvarētāju paziņošana notiks tiešajā ēterā.

Bigbendu kompozīciju konkursa mērķis ir veicināt jaunu, oriģinālu kompozīciju rašanos bigbendam, kā arī popularizēt jauno džeza mūziķu jaunradi.