Skatāma Tautas lietišķās mākslas studijas “Māra” 40 gadu jubilejas izstāde

No 25. novembra līdz 8. janvārim Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums”, Jaunielā 29A, būs skatāma VEF Kultūras pils tautas lietišķās mākslas studijas “Māra” 40 gadu jubilejas izstāde “40 – gadalaiku nokrāsās”. Studijas “Māra” tautas daiļamata meistaru un jauno dalībnieku veidotos keramikas darbus izstādē bagātinās Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” tautas lietišķās mākslas studijas “Rota” tekstilijas.

1982. gadā Ziemassvētkos Rīgā izveidojās Tautas lietišķās mākslas studija “Māra”. Ziemassvētkos dzimušie esot laimīgi un laimīgus darot arī citus. Ja tādi vārdi šūpulī ielikti, tad atlika tikai ieklausīties gudrā padomā, ko studijas dalībnieki saņēma no keramiķa – vecmeistara Eduarda Detlava, un studijas vadītājas Māras Kuplās vadībā no māla pikām izspaidīt, izveidot, izvirpot visu, ko sirds kāro, kas būtu liekams uz galda, uz plaukta, uz palodzes, pie sienas un lietojams kā rotaļlieta vai rota gan svētkos, gan ikdienā. Gadu gaitā studijas darbos tiek pārņemtas un pieņemtas senās formas, pielāgojot mūsdienīgai izpratnei un ieviešot jaunus tehniskos paņēmienus.

1999. gadā divi desmiti keramikas studijas senā amata izzinātāji pievienojās VEF Kultūras pils radošajai amatierkolektīvu saimei. Daudzi studijas dalībnieki savas prasmes attīsta jau vairāk nekā trīsdesmit gadus un deviņpadsmit no viņiem ir kļuvuši par tautas daiļamata meistariem. Kaut arī katrs meistars ir izveidojis savu rokrakstu, tomēr visiem ir kopīgi centieni – strādāt tā, lai lietas būtu saskanīgas ar lietotājiem – cilvēkiem un to mājokļiem.

Izstāde apskatāma katru dienu no plkst. 10.00 līdz 18.00, izņemot ceturtdienās no plkst. 10.00 līdz 16.00. Ieejas maksa 1,00 EUR.