Aicina apmeklēt tautas lietišķās mākslas studiju izstādi “Nāk rudentiņis”

No 9. septembra līdz 29. oktobrim Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums”, Jaunielā 29A skatāma tautas lietišķās mākslas studiju “Plastika” un “Valdziņš” radošo darbu izstāde “Nāk rudentiņis”, kurā būs apskatāmi rokdarbi un ādas izstrādājumi, kas tapuši studiju dalībniekiem iedvesmojoties no Latvijas  rudens dabas  skaistajām krāsām, kas rosināja iztēles brīvību un radošu pieeju materiāliem.

Tautas lietišķās mākslas studija “Plastika” savu darbību uzsāka 1965. gadā kā ādas mākslinieciskās apdares pulciņš 8 dalībnieku sastāvā. Pirmais pulciņa vadītājs bija Jānis Josts. Kopš 1988. gada studiju vada tautas daiļamata meistare Džeima Kriķe un šobrīd tā ir vienīgā tautas lietišķās mākslas studija Latvijā, kurā var apgūt ādas māksliniecisko apstrādi.

Darbu klāsts ir ļoti plašs – grāmatu, viesu grāmatu iesējumi ādas vākos ar dažādu veidu un stilu noformējumu, kārbas dažādiem mērķiem, somas un jostas dažādu raksturu valkātājiem.

Lietišķās mākslas priekšmeti lielā mērā sakņojas tradicionālajā dzīvesziņā, kas līdz mūsdienām ir spējusi pastāvēt un mainīties, daļēji saglabājot autentiskās vērtības, daļēji atsaucoties laikmeta aktualitātēm.

Tautas lietišķās mākslas studija “Valdziņš” savu darbību uzsāka 1974. gadā. Tās mērķis bija pārliecināt rokdarbnieces par etnogrāfijas saglabāšanas nepieciešamību tradicionālos cimdos, pirkstaiņos un zeķēs. Studijas adītājas cenšas izpētīt un izmantot savos darbos latviešu zīmes: jumtiņu, krustiņu, saules zīmi, pērkonkrustu, auseklīti un mēnesi. Mazā dūrainītī var parādīt visu latviešu tautas pagātni un stiprumu.

Meistaru un dalībnieku rokdarbos ir ne tikai etnogrāfija, bet arī jaunrade, kuru zināšanas iegūtas studijā un citu amatnieku radošajos darbos. Viens no studijas mērķiem ir saglabāt prasmes rakstaino dūraiņu adīšanā, kurus var aplūkot šajā izstādē un gūt iedvesmu saviem radošajiem darbiem.

Izstāde apskatāma katru dienu no plkst. 10.00 līdz 18.00.

Ieejas maksa 1,00 EUR.

Izstādes tapšanu atbalsta Rīgas valstspilsētas pašvaldība.

Informāciju sagatavoja: Evija Spresle, RD IKSD Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” direktores vietniece radošajā darbā, e-pasts: evija.spresle@riga.lv.

Galerijas