Dziesmu svētku biedrība izsludina pieteikšanos Kormūzikas balvai un aicina uz sarunām par Dziesmu svētkiem

Dziesmu svētku biedrība izsludina pieteikšanos Kormūzikas balvai un aicina uz sarunām par Dziesmu svētkiem

Kormūzikas balva

Tiek iedibināta jauna Kormūzikas balva, kuras mērķis ir izcelt izcilākos sasniegumus kormūzikas nozarē, jaunradē, kā arī pedagoģiskajā darbā 2023. gadā. Pretendentus Balvai var pieteikt valsts, pašvaldības, nevalstiskās organizācijas, kultūrvietas, kā arī citas juridiskas vai fiziskas personas. Tiks noteikti spilgtākie notikumi un personības šādās kategorijās: Gada koris, Gada kora vadītājs/-a, Gada kormūzikas koncerts, Balva par mūža ieguldījumu kormūzikā, Gada jaunrade kormūzikā, Gada kormūzikas ieraksts, Pārsteigums kormūzikā un Gada kultūras, izglītības iestāde, kultūrvieta Rīgā.
Pieteikums iesniedzams elektroniskā formātā, aizpildot Balvas pieteikuma anketu biedrības tīmekļvietnē www.dziesmusvetkubiedriba.lv, līdz 2023. gada 27. decembrim.
Balvas pasniegšana notiks 2024. gada janvārī. Kormūzikas balvu ierosina un organizē Dziesmu svētku biedrība sadarbībā ar Latvijas diriģentu asociāciju un pateicoties Rīgas domes atbalstam.

Sarunas par Dziesmu svētkiem "Vētījums. Dziesmu svētki"

Spoži aizvadīti XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki. Dziesmu svētku 150-gadīgā tradīcija turpina dzīvot un pilnveidoties. Lai ievadītu novembrī plānoto Dziesmu un deju svētku konferenci un augstvērtīgi uzsāktu gatavošanos nākamiem svētkiem, Dziesmu svētku biedrība veido 10 raidījumu ciklu, kur atskatīties uz aizvadītajiem svētkiem, izvērtēt veiksmes un neveiksmes, noteikt svētku attīstības virzienus visās nozarēs un svētkiem kopumā. Katrā raidījumā tiks aicināti piedalīties svētku dalībnieki, eksperti, organizatori, lai sarunas / diskusijas veidā pārrunātu aktuālas tēmas svētku tradīcijas attīstībai.

Raidījumi būs skatāmi ik svētdienu, sākot ar 17. septembri, Dziesmu svētku biedrības Facebook lapā un tīmekļvietnē, tos vadīs Mārtiņš Klišāns.

Aicinām Jūs ieteikt sarunu dalībniekus un jautājumus, kuri Jums šķiet svarīgi, izvērtējot aizvadītos un ievadot nākamos svētkus. Jūsu ieteikumus gaidām biedrības mājaslapā www.dziesmusvetkubiedriba.lv.

Līdz novembrim būs 7 raidījumi par tēmām: Kori; Deja; Pūtēju orķestri; Kokles un citu nozaru dalībnieki; Svētki dalībnieku acīm; Profesionāļu redzējums; Svētku organizatoriskie izaicinājumi.

Līdz gada beigām pēc konferences būs vēl trīs raidījumi, lai apkopotu pieredzes, viedokļus un dotu savu pienesumu Dziesmu un deju svētku attīstībai nākotnē. Raidījumi veidoti, pateicoties Rīgas domes atbalstam.


Dziesmu svētku biedrības darbības mērķis ir saliedēt vienotā un saskaņotā rīcībā dažādas sabiedrības grupas ar nolūku saglabāt Latvijas kultūras lepnumu - Dziesmu un deju svētku tradīciju, stiprinot tās vērtības izpratni gan Latvijā, gan ārvalstīs. Kopš 2017. gada biedrības valdē darbojas Ints Teterovskis (biedrības valdes priekšsēdētājs), Jānis Ozols, Gints Ceplenieks, Irīna Švarcbaha un Guna Trukšāne. Valdes prioritāte ir sekmēt sabiedrības labāku izpratni, pozitīvu attieksmi un līdzdarbību Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un attīstīšanā.

Voldemāra Stāvauša fotogrāfija. Ints Teterovskis, Dziesmu svētku biedrības priekšsēdis