Folkloras kopa “Laiksne” 30 gadu jubileju svin ar koncertu un jauna albuma iznākšanu

Folkloras kopa “Laiksne” 30 gadu jubileju svin ar koncertu un jauna albuma iznākšanu

Svinot 30 gadu jubileju, folkloras kopa “Laiksne” ceturtdien, 28. septembrī, plkst. 19.00 aicina uz koncertu Miķeļdienas noskaņās Rīgas Kultūras centrā “Iļģuciems” Lidoņu ielā 27. Grupai iznāks arī jubilejas albums – digitāls dziesmu krājums “Pirmie 30”, kurā apkopoti ieraksti no dažādiem “Laiksnes” radošās darbības gadiem.

“Rudens ir ražas laiks un koncertā gribam dalīties ar mūsu 30 gadu laikā izloloto dziesmu pūru. Spēlēsim gan savas mīļākās dziesmas, gan arī aicināsim draugus un domubiedrus – grupas “Kokle”, “Teikas muzikanti”, “Lāns”, “Visi vēji”, “Saucējas”, “Lūcija. Zemgus. Ērģeles” un pārstāvjus no “Iļģiem” – izvēlēties savu “Laiksnes” dziesmu un uzstāties ar to koncertā,” par koncerta norisi stāsta grupas vadītāja Baiba Indrēvica. Koncerta beigās visi aicināti uz dančiem grupas “Kokle” vadībā, kā arī sadziedāšanos.

Digitālajā albumā “Pirmie 30” klausītāji varēs dzirdēt dažādus “Laiksnes” ierakstus no koncertiem, piemēram, 1994. gada folkloras festivālā “Baltica’94” un Austrālijas Latviešu kultūras dienās Sidnejā, pandēmijas laikā veiktos ierakstus, kā arī dziesmas, kas dažādu apsvērumu dēļ netika iekļautas grupas iepriekš izdotajos albumos. “Gatavojot albumu, nācās pārcilāt krājumus ar “Laiksnes” ierakstiem un rezultātā atradām daudzas senas dziesmas, kurus tagad nododam klausītājiem. Visi ieraksti tika no jauna miksēti un māsterēti,” atzīmē albuma producents un skaņu režisors Gatis Gaujenieks. Albums no oktobra sākuma būs pieejams visās straumēšanas platformās. Tā vāka māksliniece ir Olga Klubova.

Albumu izdod kultūras menedžmenta centrs “Lauska”, kas ir arī ilggadējs “Laiksnes” ierakstu izdevējs. Juris Zalāns no “Lauskas” uzsver: “Studijas ierakstu ziņā “Laiksne” paveikusi ievērojamu un ļoti kvalitatīvu darbu - katrs var pārliecināties, ka senāk izdotie albumi joprojām izklausās svaigi. Arī jaunajā jubilejas albumā līdzās dzirdētām dziesmām ir atrasti vairāki interesanti, senāk ierakstīti, bet vēl neizdoti skaņdarbi. Būs patīkami pārsteigumi. Tāpēc noteikti visiem etnomūzikas mīļotājiem var ieteikt savos mūzikas sarakstos iekļaut gan senākās, gan jaunākās “Laiksnes” dziesmas.”

Gatavojoties jubilejai, “Laiksne” ir papildinājusi arī video ierakstu krājumu: https://www.youtube.com/@laiksne2344/videos

Koncerta norisi un albuma “Pirmie 30” izdošanu finansiāli atbalsta Rīgas Kultūras centrs “Iļģuciems”.

Informācija par folkloras kopu “Laiksne”

Grupa “Laiksne” jau no 1993. gada aktīvi darbojas Latvijas folkloras dzīvē, apgūstot plašu tradicionālās mūzikas materiālu – no gadskārtu un godu ieražu dziesmām līdz danču melodijām, spēlējot pārsvarā mūsdienīgi interpretētu tautas mūziku. Grupai izdoti seši albumi, kas veltīti dažādām tēmām: sievietes mūža gājumam - “Kyukova dzagyuze” (2001), “Es jauna būdama” (2003) un “Ko zinu gaidīt” (2022), Jāņiem - “Jāņu nakti zelta rasa” (2002), Ziemassvētkiem - “Es čigāna meita biju” (2013) un sadzīves dziesmām - “Putra” (2010).

Koncerts Rīgas Kultūras centrā “Iļģuciems”, 2023. gada 28. septembrī plkst. 19.00.

Ieeja bez maksas.

Informāciju sagatavoja: Vineta Romāne, Grupa “Laiksne”, tālr. Nr. 26454974.

Galerijas