Iznāk jauns etno mūzikas albums “Izmeklētas meldijas un tādā garā”

29. novembrī klajā nāk etno mūzikas albums “Izmeklētas meldijas un tādā garā”, kurā klausāma 17 izmeklētu gan maz dzirdētu, gan tautā iemīļotu melodiju izlase. To ieskaņojusi Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” ģimeņu folkloras kopa “Garataka”, kura šogad sasniegusi īpaši kuplu dalībnieku skaitu - teju 50! Albums radīts par godu “Garatakas” 10 gadu jubilejai, kuru kopā nosvinēja 2022. gadā.

Albuma veidotāja ir kopas vadītāja Asnate Rancāne, kura radījusi īpaši “Garatakas” garam atbilstošus tautas dziesmu aranžējumus. Izlasē klausāms arī 20. gs. lauku tradicionālās a capella dziedāšanas stils, kā arī pilsētas ballēs spēlētās deju melodijas. Albuma skanējums ir svaigs, dzīvespriecīgs, daudzveidīgs, turklāt arī vizuālais noformējums neļaus garlaikoties. Albuma dizaina autore ir Zane Priede. Dziesmas ir gan latviešu un latgaliešu valodā, gan ukraiņu valodā, jo kopai ir pievienojies ukraiņu dalībnieks. Dziesmai “Ai, zaļā līdaciņa” izveidots videoklips, kas skatāms “Garatakas” Youtube kanālā un Facebook profilā.

Ģimeņu folkloras kopa “Garataka” apvieno 15 krāšņas ģimenes - bērnus, jauniešus un pieaugušos, kas nu jau 12 gadus kopā muzicē un svin gadskārtu svētkus. Kopas dalībniekus vieno dabisks kopā būšanas prieks un zinātkāre.

Albums no šā gada 29. novembra būs pieejams Spotify, iTunes, Youtube un citās digitālajās straumēšanas platformās. Albums pretendē uz mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta Mikrofons’2023”.

2024. gada marta beigās gaidāms “Garatakas” koncerts, kurā skanēs izmeklētās meldijas no albuma un būs arī danču programma.

Dziesmu ieraksti tapuši studijā “Lauska”. Albuma tapšanu atbalsta KTMC “Ritums”. Foto: E. Brencis.

Papildu informācija: Asnate Rancāne, Ģimeņu folkloras kopas “Garataka” vadītāja. E-pasts: asnate.rancane@gmail.com

Galerijas