Krišjāņa Barona muzejā aplūkojamas divas izstādes Dziesmu svētku noskaņās

Krišjāņa Barona muzejā aplūkojamas divas izstādes Dziesmu svētku noskaņās

Krišjāņa Barona muzejs (Rīga, Krišjāņa Barona iela 3-5) vēl līdz 20. oktobrim aicina aplūkot divas izstādes Dziesmu svētku atskaņās. Izstādē “Mārītes lellītes Dziesmu svētkos” eksponētas Mārītes Kārkliņas (Jaunpiebalga) gatavotas lellītes, kas tērptas visu Latvijas novadu tautastērpos, savukārt fotogrāfa Andra Eglīša fotoizstāde “Budēļi dzied Dziesmu svētkos” pievēršas tautas tradīciju kopas “Budēļi” svētkiem un prieka mirkļiem.

“Izstādē “Mārītes lellītes Dziesmu svētkos” aplūkojamas Mārītes Kārkliņas gatavotās tautumeitas un dēli no visiem Latvijas novadiem, kuri ieradušies Rīgā uz saviem Dziesmu svētkiem,” stāsta muzeja vadītāja Rūta Kārkliņa.

Izstādi papildina īsas videofilmiņas, kurās redzams, kā Mārīte Kārkliņa gatavo lellītes: cik nopietns ir acu piešūšanas darbs, kā top lellīšu tērpu detaļas. Mārīte iepazinusi arī teorētisko literatūru, lai tautastērpi būtu autentiski, tik daudz reižu mazāki. Arī pati Mārīte un viņas ģimene ir piedalījusies vairākos Dziesmu svētkos.

Jautāta, kad sākusies viņas mīlestība pret lellēm, Mārīte atbild, ka, protams, bērnībā. Viņas profesionālā darbība saistīta ar šūšanu garu gadu garumā. Tad, kad pirms aptuveni septiņiem gadiem Mārīte tika pie Piebalgas brunču auduma, gabaliņš palika pāri. Tapa lellīte Mārītes novada tautastērpā.

Pirmā izstāde, kur Mārīte bija kopā ar savu lellīti, bija vaļasprieku izstāde Jaunpiebalgā, tad 2018. gada 4. maijā jau vairāk nekā 10 lellīšu gozējās Jaunpiebalgas kultūras namā. 2021. gada vasarā izstāde reiz jau bija aplūkojama Krišjāņa Barona muzejā. Mārītes lellītes šo gadu laikā bijušas arī vairākās Drustos, Zosenā, Veselavā, Rēveļos, Staicelē, Launkalnē.

"Savukārt foto izstādē “Budēļi dzied Dziesmu svētkos” apskatāmi tautas tradīciju kopas “Budēļi” dalībnieku portreti. Tradīciju kopas dalībnieki ir fotogrāfa labi draugi, tāpēc arī tapusi izstāde tieši ar viņiem. “Viņš fotografē tos, kurus mīl. Parasti tā ir daba, dzīvnieki, kurus viņš “medī” ar fotoaparātu, bet šoreiz – “Budēļi”,” piebilst Krišjāņa Barona muzeja vadītāja Rūta Kārkliņa.

Andris Eglītis specializējas galvenokārt dabas fotogrāfijā, uzņemot ainavas un augus, tomēr īpašu interesi izraisa dzīvnieki un putni. Došanās dabā, ceļošana pa Latviju un tuvējām kaimiņvalstīm ir neatņemama Andra Eglīša dzīves sastāvdaļa, kurā naktis un agri rīti tiek pavadīti slēpņos, gaidot īsto brīdi, kuru notvert fotoobjektīvā. Kā fotogrāfs guvis pieredzi izdevumos: “Lauku Dzīve”, “Latvijas Daba”, “Mežs” un “Medības, Makšķerēšana, Daba”.

Fotogrāfam bijušas astoņas personālizstādes Latvijā un ārzemēs, no tām jāatzīmē vērienīgākā: “Portreti. Dzīvnieki” (Rīga, 2012). Fotogrāfa darbi skatāmi fotoalbumos, grāmatās, kalendāros, bukletos un kartiņās, kā arī fotogrāfa mājaslapā. No pēdējos gados izdotajām grāmatām, kurās publicētas Andra Eglīša fotogrāfijas, jāmin “Mana mīļā Latvija” un Imanta un Rimanta Ziedoņa “Leišmalīte”. Andra Eglīša darba pieredze ir plaša – viņš strādājis gan Rīgas Zooloģiskajā dārzā, gan pasniedzis fotogrāfiju Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā. Darba pienākumi aizveduši arī uz Gaujas Nacionālo parku un Teiču dabas rezervātu.

Fotogrāfija tika apgūta, dokumentējot dabas parādības un norises. Andris Eglītis ieguvis Latvijas Amatniecības Kameras fotogrāfijas meistara diplomu. Savukārt formālā izglītība iegūta LVU Bioloģijas fakultātē, specialitātē – zooloģija.

Fotogrāfs Andris Eglītis

Vairāk informācijas: Krišjāņa Barona muzejs, tālr. +371 67284265, +371 29120216, e-pasts: barons@memorialiemuzeji.lv