Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums” norisināsies Rucavas dziesmu vakars

Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums” norisināsies Rucavas dziesmu vakars

2022. gada 10. martā plkst. 18.00 ikviens aicināts Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums”, Jaunielā 26, apmeklēt Rucavas dziesmu vakaru. Ieeja bez maksas.

“Pavasaris nāk, laiks izpurināt ziemas aukstumu, miegu un pūru. Pūra dibenā guļ ne vien cimdi, bet arī dziesmas. Dziesmu ir vairāk kā koncertos un ierakstos dziedāts. Marta ieskaņā rucavnieces savas mammas Tapiņu Annas drānu un dziesmu pūru vēdinās mājīgajās KTMC “Ritums” telpās. Aicinām kā senos laikos pie saimes galda runas izrunāt un kopā sadziedāt. Cits citam dziesmas mācīsim un viens otru atremsim*”- tā uz gaidāmo dziesmu vakaru aicina Māra, Dace un Inga Tapiņas no Rucavas sievām.

Latvija sākas Rucavā, pie 1. robežstaba, kas ierakts starp jūru, Latviju un Lietuvu. Tur tradīcijas vēl dzīvo, galdā liek ēdienus, ko ēda pirms daudzām paaudzēm. Rucavnieces tradīcijas joprojām tur dzīvas gan ikdienā, gan apvienojoties organizācijās. Rucavas sievas nākušas kopā un vienojušās cimdus adot, arī sev tautas tērpus darinot, vienkopus arī dziedot un runājot. Kopā ir iespēja apmainīties ar saglabātajām zināšanām un pieredzi rucavnieku darbos un godos, tos atgriezt savā ikdienā un dalīties ar citiem.

Valoda, ieradumi un dzīvesziņa neizzūd arī rucavniecēm Rīgā dzīvojot. Ar savu dzīslās esošo dziesmu un atmiņu stāstu mantojumu kopā ar folkloras kopu “Laiva” aicinām sadziedāties tos, kuri vēlas Rucavu sadzirdēt un ieklausīties sevī, varbūt savās sajūtās sadzirdēt un novērtēt vecāsmātes atstātās vērtības.

Rucavas sievām jau daudzu gadus izveidojusies cieša draudzība un sadarbība ar folkloras kopu “Laiva”, kas ir atvērta visiem, kuri vēlas dziedāt, darboties un muzicēt kopā. “Laivā” daudzi spēlē dažādus mūzikas instrumentus – kokles, stabules, dažādus ritma instrumentus, visi dzied, dejo, iet rotaļās, turklāt arī bieži paši gatavo tērpus, to detaļas. Kopas muzicēšanas pamatā ir koklēšana.

Ieeja bez maksas.

*atremt – atbalstīt, Rucavas novada apvidvārds.

Informāciju sagatavoja: Evija Spresle, RD IKSD Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” direktores vietniece radošajā darbā, e-pasts: evija.spresle@riga.lv

Galerijas