Dejo Rīgas Stradiņa universitātes Tautas deju ansamblis “Ačkups

Foto - Artūrs Vanags

Latvijas un Lietuvas sadraudzības koncerts “Mēs bijām div’ māsiņas”

Šī gada 27. aprīlī Rīgas Stradiņa universitātes Tautas deju ansamblis “Ačkups” aicina uz Latvijas un Lietuvas sadraudzības koncertu “Mēs bijām div’ māsiņas”, kas norisināsies RSU aulā.

Sadraudzības koncerta pirmajā daļā uz skatuves kāps viesi no Lietuvas – Viļņas Universitātes Dziesmu un deju ansamblis, kas ir senākais studentu dziesmu un deju ansamblis Lietuvā. Vairāk nekā 100 dejotāju, dziedātāju un mūziķu latviešu skatītāju iepazīstinās ar lietuvisko tradīciju – gan autentisku, gan aranžētu tautasdziesmu pavadījumā lietuviešu tautas dejās atspoguļosies cilvēka dzīves ritums. Senās tradīcijas tiks paustas arī mūsdienīgā un oriģinālā veidā, tautas mākslai piešķirot jaunu saturu un formu.

Ansamblis par sevi saka: “Mēs esam kā starpnieks starp vēsturi un tagadni, starp tradīciju un mūsdienīgumu, starp skatuvi un dzīvi. Tas noteikti ir viens no skaistākajiem dzīves piedzīvojumiem, kas uz ilgu laiku paliek atmiņā.”

Savukārt koncerta otrajā daļā lietuvisko tradīciju nomainīs skatītājam jau labi pazīstamā latviskā tradīcija, godā ceļot latviešu skatuvisko tautas deju. To savā rokrakstā ietērps koncerta organizators TDA “Ačkups”, izdejojot gan pašu dejotāju, gan skatītāju iemīļotas dejas. Taču labāk par deju repertuāru “Ačkupu” var raksturot draugi, kas uz skatuves kāps kopā ar ansambli. Tas ir VPDK “Ačkups”, kas izveidojies vien šajā deju sezonā, apvienojot nu jau no studenta kurpēm izkāpušos, izbijušos dejotājus, DA “Austris”, ar kuru “Ačkupam” kopīga ir ne tikai degsme un dejasprieks, bet arī vadītāja Elita Treilone, kā arī TDA “Dzintariņš”, kas šogad svin savu 70. jubileju un koncerta skatītājiem sarūpējis ne vien dejas no sava zelta fonda, bet arī jaunrades.

Koncertā “Mēs bijām div’ māsiņas” kopā ar skatītāju atgriezīsimies pie etniskajām saknēm un iepīsimies kopīgā baltu tautu pīnē, turpinoties dejā, tradīcijā un draudzībā.

Biļetes uz koncertu iepriekš pārdošana pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs, kā arī internetā -
https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/139274.
Gaidīsim!