Latvijas Universitātes jauktā kora "Juventus" koncerts "Kopība"

Latvijas Universitātes jauktā kora "Juventus" koncerts "Kopība"

2023. gada 21. oktobrī plkst. 18.00 pašā Vecrīgas sirdī, Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” Lielajā zālē, izskanēs Latvijas Universitātes jauktā kora JUVENTUS koncerts “Kopība”, kurā koris kopā ar 17 instrumentālistiem un pieciem solistiem pirmatskaņos tā simtgadei veltīto Riharda Zaļupes opusu “Kopība” un kopā ar komponistu atskaņos Kaspara Zemīša “Mesu”, turpinot JUVENTUS pēdējās sezonās ieviesto tradīciju – mesas atskaņošanu. Tādejādi koncertā tiek savienotas divas JUVENTUS pamatdarbības šķautnes – tradīciju uzturēšana un nemitīga virzība uz priekšu.

Koncerta pirmajā daļā tiks izpildīta Kaspara Zemīša “Mesa” jauktajam korim un ģitārai, kas tika pirmatskaņota 2014. gadā un kopš tā laika ir iekļauta vairāku amatierkolektīvu un profesionālo koru repertuāros. Šis skaņdarbs, kurā apvienojas kora un ģitāras skanējums, izceļas ar muzikālu vieglumu un gaišumu, kas bieži pamanāms virtuozā ģitārista Kaspara Zemīša mūzikā. 

Savukārt koncerta otrajā daļā pirmatskaņojumu piedzīvos Riharda Zaļupes opuss “Kopība” jauktajam korim, stīgu nonetam, sitaminstrumentālistu kvartetam, flautai, basģitārai un klavierēm, kas tika radīta par godu JUVENTUS simtgadei 2020. gadā. Jaundarba teksta autore ir Sondra Zaļupe, kuras skaņdarbam radītais teksts šodienas kontekstā kļuvis pat daudzslāņaini aktuālāks, atklājot skaņdarbu daudz intensīvākā vēstījumā, lai gan tā iecere radās krietni pirms pasauli un kultūras nozari pāršalca pandēmija un karadarbība Ukrainā. Skaņdarbā tiek aicināts atgūt cilvēcību, atkal sajust vienam otru, kopt tuvību, svinēt, spēt cienīt, lūgt un palīdzēt, kas ir arī koncerta “Kopība” vēstījums.

Kopā ar Latvijas Universitātes jaukto kori JUVENTUS tā mākslinieciskā vadītāja Valda Tomsona vadībā uzstāsies Kaspars Zemītis (ģitāra), sitaminstrumentālistu kvartets no pūtēju orķestra “Rīga”, stīgu nonets Dinas Dorofejevas vadībā, Andis Klučnieks (flauta), Edgars Tomševičs (klavieres), Aivars Meijers (basģitāra), Mārtiņš Zvīgulis (tenors), Rūta Olekša (soprāns) un Nataliia Behma (soprāns). Koncerta vēstījums tiks paspilgtināts ar gaismu režiju, par ko rūpēsies “Those Guys Lighting”.

Biļetes var iegādāties "Biļešu Paradīzes" tīmekļvietnē un visās Biļešu Paradīzes kasēs.
Ieejas biļešu cenas:
13 EUR - ieejas biļete pensionāriem, invalīdiem, invalīdu pavadoņiem (uzrādot apliecību);
15 EUR - ieejas biļete studentiem, skolēniem (uzrādot apliecību);
17 EUR - ieejas biļete pieaugušajiem.
Iepērkoties internetā, ieejas biļetes cenu iespējams mainīt pēc izvēles "doties uz grozu" sadaļā - "izvēlēties atlaidi".

Koncerts “Kopība” 2023. gada 21. oktobrī notiks ar Latvijas Universitātes, Latvijas Universitātes Studentu padomes, Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Rīgas Kultūras tautas un mākslas centra “Mazā ģilde", Valsts kultūrkapitāla fonda un Latvijas Radio atbalstu.


Latvijas Universitātes jauktais koris JUVENTUS ir senākais augstskolu koris Latvijā un kopš tā dibināšanas 1920. gadā tas patstāvīgi bijis viens no spēcīgākajiem Latvijas amatieru koriem. Kopš 2014. gada kora mākslinieciskais vadītājs ir Valdis Tomsons. JUVENTUS var lepoties ar savu plašo atpazīstamību un sasniegumiem gan vietējā, gan starptautiskā mērogā. Aizvadītajā sezonā koris ieguvis pirmo vietu jaukto koru kategorijā XXVII Vispārējo Dziesmu un XVII Deju svētku koru konkursa finālā “Koru kari”, kā arī guvis augstvērtīgus sasniegumus prestižajā 17. starptautiskajā koru konkursā “Gallus Maribor” Slovēnijā.