Tautas deju koncerts “Deja – skulptūra mirklī”

Tautas deju koncerts “Deja – skulptūra mirklī”

2023. gada 25. februārī plkst. 18.00 Rīgas Kultūras centra “Iļģuciems” Lielajā zālē norisināsies vidējās paaudzes deju kolektīva “Latve” tautas deju koncerts “Deja – skulptūra mirklī”.

Vidējās paaudzes deju kolektīvam “Latve”  ir interesanta vēsture. Tas radies tikai pirms nepilna gada, kad drosmīga domu biedru entuziastu grupiņa, kas neprata nevienu dejas soli, izdomāja, ka gribētu dejot Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos. Nu, trakā ideja pārvērtusies realitātē, kolektīvs darbojas Rīgas Kultūras centrā “Iļģuciems” un tā vadītāja ir jauniešu deju grupas “Latve” pirms 37 gadiem dibinātāja - Sarma Freiberga. Nu, “Latve” jaunie vidējās paaudzes dejotāji, pirmo reizi pošas Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku skatei. Visus šos gadus ar “Latvi” kopā ir koncertmeistare Inese Lūsiņa.

Koncerta programmā būs XVII Deju svētku dejas, bet ne tikai. Būs arī kāds vecmeistara radīts dancis.

Koncertā piedalīsies arī: VPDK “Latve”; JDK “Dejotprieks”; VPDK “Sprigainis”; JDK “Austris”.

Kolektīvi “Austris” un “Spriganis” darbojas Ģibuļu pagasta Pastendes kultūras nama vadītājas Ivetas Kālbergas vadībā. Pastende ir unikāla vieta Talsu novadā, kur deju tradīcija tiek vesta cauri paaudžu paaudzēm. Pastendē ikviens iedzīvotājs savā radu pulkā var atrast kādu dejotāju.

Jauniešu kolektīvs “Austris” savu piederību Pastendes kultūras namam skaita jau 75 gadu garumā, savukārt “Spriganim” šī ir 40. darba sezona. Ja dejo mamma, tētis, dejo dēli un meitas, dejo opji un omas.

Dejotāji ir dibinājuši arī savu biedrību. Biedrība “Spriganis” jau vairāku gadu garumā, sadarbojoties ar visiem Ģibuļu pagasta dejotājiem un kultūras entuziastiem, vāc un apkopo deju kolektīvu un “dejojošo dzimtu” vēsturi, atmiņas un fotogrāfijas. Ir apkopoti materiāli un fotogrāfijas, ir veikta fotogrāfiju digitalizācija un izdota vairāk nekā 300 lpp. bieza grāmata ar Talsu novadam unikālo vēstures liecību apkopojumu “Pret vējiņu danci griezu”.

Rīgas Kultūras centra “Iļģuciems” jauniešu deju kolektīvs “Dejotprieks” par pašu galveno uzskata dejot prieku un neviltotu smaidu. Viņu devīze - “Mums ir liels un varens prieks, tas ir mūsu dejot prieks.” Deju kolektīvs “Dejotprieks” savus 25 pastāvēšanas gadus nosvinēja pagājušajā gadā. Visus šos gadus kopā ar kolektīvu ir tā dibinātāja Sandra Keisele.

Ieejas biļetes cena 3,00 EUR.

Biļetes varēs iegādāties koncerta dienā pie ieejas, norēķinoties tikai skaidrā naudā. Pirmsskolas vecuma bērniem un personām ar invaliditāti (uzrādot apliecību), kā arī Ukrainas bēgļiem ieeja bez maksas.

Papildu informācija: Dace Gaile, Rīgas Kultūras centra “Iļģuciems” administratore. E-pasts: dace.gaile@riga.lv.