TLMS “Gundega” 50 gadu jubilejas izstāde “Gundegas krāsas”

Līdz 20. novembrim Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums” ir apskatāma Tautas lietišķās mākslas studijas “Gundega” 50 gadu jubilejas izstāde “Gundegas krāsas”. Izstādes ideja ir iedvesmot citus un parādīt darbus, kas tapuši studijā pēdējo gadu laikā, iedvesmojoties no etnogrāfiskā mantojuma, Latvijas dabas un izciliem māksliniekiem.

Studijas darbība ir vērsta divos virzienos - aušana un gleznošana uz zīda vai lina. Gūstot iedvesmu no latviešu etnogrāfijas mantojuma, studijas dalībnieces auž segas, dvieļus, lakatus, jostas, etnogrāfiskos brunčus. Studijā var apgūt dažādas zīda apgleznošanas tehnikas, kā piemēram, aukstā batika, karstā batika. Tiek strādāts arī ekoprinta tehnikā, pētītas iespējas, ko piedāvā dabas materiāli.

Jubilejas gada ietvaros no šī gada jūlija līdz septembrim Gulbenes Sarkanajā pilī notika TLMS “Gundega” izstāde, kurā bija apskatāmi darbi no dažādām studijas lielformāta apgleznošanas kolekcijām. Izstādes ekspozīcija tika dokumentēta un būs apskatāma video.

TLMS “Gundega” savu darbību kā pulciņš uzsāka 1972. gadā Poligrāfiķu kultūras namā. 1986. gadā kolektīvs ieguva Tautas lietišķās mākslas studijas nosaukumu un “Gundega” vārdu. Šobrīd TLMS “Gundega” ir Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” kolektīvs un ir viena no aktīvākajām Rīgas studijām. No 2000. gada studiju vada tekstilmāksliniece Baiba Osīte. Gadu gaitā kolektīvam ir izveidojies raksturīgais mākslinieciskais rokraksts un tradīcijas. Studijas nodarbības notiek KTMC “Ritums” filiālē Ieriķu ielā 43A, Rīgā.

Izstāde apskatāma katru dienu no plkst. 10.00 līdz 18.00, ceturtdienās no plkst. 10.00 līdz 16.00. Ieejas maksa 1,00 EUR.

Izstādes tapšanu atbalsta Rīgas valstspilsētas pašvaldība.

Informāciju sagatavoja: RD IKSD Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” projektu vadītāja Evija Pučinska, e-pasts: evija.pucinska@riga.lv.