RĪGAS DOMES IZGLĪTĪBAS, KULTŪRAS UN SPORTA DEPARTAMENTS

IZGLĪTĪBA

KULTŪRA

SPORTS

INTEGRĀCIJA

KATALOGS

Folkloras kopas "Grodi" 35 gadu jubilejas koncerts

Folkloras kopas "Grodi" 35 gadu jubilejas koncerts

3. septembrī LU Botāniskā dārza pasākumu telpā “Šķūnis” notika Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” folkloras kopas “Grodi” 35 gadu jubilejas koncerts “Sudrabu smeldama”. 

“Mūsu sudraba avoti ir Latvijas ļaudis un viņu tradīcijas, iznestas un izsijātas cauri gadu simteņiem. Tie ir gudrie vīri, čaklās sievas, viņu dziedātās dziesmas un dancotie danči, viņu māka izdzīvot kara un miera laikus,” saka folkloras kopas “Grodi” dibinātāja un dalībniece Aīda Rancāne. Šajā un iepriekšējā vasarā “Grodu” dalībnieki devās pie viedajām lauku sieviņām uzzināt viņu dzīves gājumus un pieredzētās atziņas. “Saules sagaidīšana un pavadīšana, maizes cepšana, piena slaukšana, segu un dvieļu aušana, dziedāšana, piederība dzimtajai vietai – tie ir tie mazie ikdienas spēka avoti, par kuriem savā pieredzē dalījās satiktās teicējas,” turpina Aīda Rancāne.

Jubilejas koncertā “Sudrabu smeldama” tika izdziedātas tās Latgales novada dziesmas un dejas, kas, atjaunojoties “Grodu” dalībnieku sastāvam, repertuārā ienākušas pēdējos gados. Sevišķi iecienīta šobrīd “Grodiem” ir Latgales daudzbalsīgā a cappella dziedāšana, taču koncertā neizpalika arī jaunākā folkloras slāņa dziesmas ar mūzikas instrumentu pavadījumu.

FOTO: Edmunds Brencis