RĪGAS DOMES IZGLĪTĪBAS, KULTŪRAS UN SPORTA DEPARTAMENTS

IZGLĪTĪBA

KULTŪRA

SPORTS

INTEGRĀCIJA

KATALOGS

Rīgas mākslas telpā atklāta un skatāma izstāde “Hanzas jaunais zelts”

Rīgas mākslas telpā atklāta un skatāma izstāde “Hanzas jaunais zelts”

19. augustā izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” tika atklāta projekta “HANSEartWORKS” vizuālās mākslas izstāde “Hanzas jaunais zelts”. Starptautiska, vērienīga izstāde, kas tiek īstenota jau 15. reizi un ir skatāma līdz 19. septembrim izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” (Kungu ielā 3) un Rīgas Sv. Pētera baznīcas Gaiļa zālē (Reformācijas laukumā 1).

Uz vizuālās mākslas izstādes “Hanzas jaunais zelts” atklāšanu bija ieradušies 11 mākslinieki no Latvijas, Nīderlandes, Polijas, Vācijas un Zviedrijas. Pasākumu apmeklēja Hanzas savienības “THE HANSA” priekšsēdētājs un Hanzas pilsētas Lībekas mērs Jans Lindenau (Jan Lindenau), kurš savu uzrunu iesāka ar vārdiem: “Esmu gandarīts, ka mums ir iespēja atvērt šo izstādi Rīgā, jo daudzās Hanzas pilsētās mēs saskaramies ar problēmu, ka muzejos nav iespējas īstenot izstādes Covid-19 ierobežojumu dēļ. Es domāju, ka šī izstāde lieliski parāda cik krāsainas un dažādas ir Hanzas pilsētas, tāpēc es novēlu šim projektam daudz apmeklētājus, viesus, un jaukus iespaidus!”.

Pasākumā piedalījās arī Rīgas pilsētas Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola, projekta  “HANSEartWORKS” darba grupas priekšsēdētāja vietnieks Ričards Palermo (Richard Palermo) un izstādes scenogrāfs, mākslinieks Kristians Brekte. Klātesošie viesi un tiešsaistes skatītāji tika iepriecināti ar īpašu muzikālo pavadījumu, kuru izpildīja Matīss Čudars (elektriskā ģitāra) un Guntars Prānis (ratalira).

Tēma “Hanzas jaunais zelts” atspoguļo Hanzas aktualitāti mūsdienās un šī  tēma arī labi saistās ar “HANSEartWORKS” grāmatas “Vērtību savienošana” (Connecting Values) projektu, kurā katru gadu cits mākslinieks ierakstīs un iezīmēs savu ideju. Grāmata tika prezentēta izstādes atklāšanā,  māksliniece Ilze Laizāne (Rīga), kā pirmā, tajā ierakstījusi un iezīmējusi veltījumu nākamajām Hanzas dienu rīkotājpilsētām.

Līdzīgi kā viduslaikos, augšvācu valodā vārda “Hanse” nozīmes bija vairākas un tulkojamas kā “grupa”, “svīta”, “bars” vai “karadraudze”, tā varētu raksturot arī izstādes “Hanzas jaunais zelts” mākslinieku pieeju – individuālu rokrakstu mākslinieku grupa, unikālas mākslinieku apvienības, “svīta” mākslinieku, kas apliecinājuši sevi profesionāli daudzu gadu garumā, un tāda mākslinieku “karadraudze”, kas sevi no jauna atklājuši, 2020. gadā atsaucoties uzaicinājumam veidot vizuālās mākslas autordarbus par tēmu “Hanzas jaunais zelts”. Izstādes mākslinieku vidū ir tādi zināmi profesionāli mākslinieki kā: Als Paldroks (Al Paldrok), Taje Paldroka (Taje Paldrok) no Igaunijas, Agņeška Lakoma (Agnieszka Lakoma) no Polijas un Oļegs Vasiļjevs no Krievijas. Savukārt Latviju pārstāv Annemarija Gulbe, Ilze Vanaga, Ieva Vītola-Lindkvista, Ole Lindkvists no Kuldīgas, Elīna Māliņa no Kokneses un Ilze Laizāne no Rīgas.

Izstādes scenogrāfi Kristians Brekte un Artūrs Virtmanis aicināja katru no izstādes “Hanzas jaunais zelts” māksliniekiem atvest uz Rīgu arī kādu nozīmīgu artefaktu, kas viņuprāt atspoguļo savu pārstāvēto Hanzas pilsētu. Šie artefakti kopā uzsver daudzveidību un veido kopējo izstādes faktūru.

Izstādes atklāšanas pasākuma ieraksts pieejams interneta vietnēs: makslastelpa.riga.lv,  facebook.com/makslastelpa un www.rigahanza.lv.

Izstāde ir publiski pieejama. Ieeja bez maksas vēl līdz 22. augustam. Apmeklējot izstādi, ir jālieto mutes un deguna aizsegs un jāietur divu metru distance (izņemot personām, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā).

41. starptautiskās Hanzas dienas Rīgā rīko Rīgas dome sadarbībā ar Hanzas savienības pilsētām. Izstādi organizē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība, izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa” un Rīgas Svētā Pētera baznīcas pārvalde sadarbībā ar “Internationale Arbeitsgemeinschaft HanseArtWorks”.