RĪGAS DOMES IZGLĪTĪBAS, KULTŪRAS UN SPORTA DEPARTAMENTS

IZGLĪTĪBA

KULTŪRA

SPORTS

INTEGRĀCIJA

KATALOGS

Izskanējis 1991. gada barikāžu atcerei veltīts koncerts “1991” Rīgas Domā

Izskanējis 1991. gada barikāžu atcerei veltīts koncerts “1991” Rīgas Domā

Šodien, 20. janvārī, skatītāju piepildītajā Rīgas Domā emocionālā, patriotiskā un vizuāliem simboliem bagātā gaisotnē izskanēja barikāžu aizstāvju atcerei veltītais koncerts “1991”.

Koncertā čellists Valters Pūce, pianists Dainis Tenis, viesi – dziedātāja Patrisha, Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā, čellisti Ēriks Kiršfelds, Antons Trocjuks, Rihards Štrauss un ērģelnieks Aigars Reinis – atskaņoja komponistu Imanta Kalniņa, Mārtiņa Brauna, Raimonda Macata, Pētera Vaska, Raimonda Paula, Jāņa Lūsēna, Raimonda Tigula un Jāzepa Vītola skaņdarbus, kas rosināja atcerēties barikāžu laikam raksturīgu trauksmaino noskaņojumu, prieku par kopā būšanu un vienotības spēku, arī klusinātas skumjas, sajust šīs monumentālās ēkas nozīmi, kas sniedza patvēruma sajūtu gan 1991. gada janvārī, gan arī šodien ikdienā. Katrs skaņdarbs tika papildināts ar Viktora Keino datorgrafiku – īpašu vizualizāciju, kas visus skaņdarbus savija vienotā dramaturģiskā stāstā, pārsteidzot, iedvesmojot un rosinot domāt par Latviju un tās īpašo nozīmi katra paša sirdī.

Koncerta programmas ideja tapusi čellistam Valteram Pūcem sadarbībā ar pianistu Daini Teni, kuri paši nav bijuši barikāžu aculiecinieki ar savu pieredzi, bet kuriem ir stāsts par savām izjūtām, apzinoties šos Latvijai tik nozīmīgos notikumus. Koncerta režisore – Dace Pūce.

Koncertu “1991” organizēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība un koncertorganizācija “Ave Sol” sadarbībā ar Rīgas Domu. Koncerts tapis ar Rīgas valstpilsētas pašvaldības atbalstu. 

1991. gada barikāžu atcerei veltīts koncerts “1991” Rīgas Domā, 20.01.2022. Fotogrāfs – “F64 Photo Agency”, Dmitrijs Suļžics