23. starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla noslēgumā muzicēs flautists Masimo Merčelli un klavesīniste Aina Kalnciema

23. starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla noslēgumā muzicēs flautists Masimo Merčelli un klavesīniste Aina Kalnciema

23. starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla noslēguma koncertā 2. decembrī plkst.18.00 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā muzicēs flautists Masimo Merčelli (Itālija) un klavesīniste Aina Kalnciema. Koncerta viesis – Ainārs Paukšēns (baroka čells).

Programmā: Johans Sebastiāna Baha, Karla Fīlipa Emanuela Baha un Arkandželo Korelli skaņdarbi.

Masimo Merčelli (Massimo Mercelli) regulāri uzstājas pasaules lielākajās koncertzālēs: Karnegī zālē Ņujorkā, Herculessaal un Gasteig Minhenē, Colon Theatre Buenosairesā, Concertgebouw Amsterdamā, Auditorium RAI Turīnā, Victoria Hall Ženēvā, Saint Martin in the Fields un Wigmore Hall Londonā un citur, muzicējis kopā ar Kšištofu Penderecki, Filipu Glāsu u.c., orķestriem «Wiener Symphoniker», «Solisti della Scala», «Virtuosi Italiani», «The Salzburg Soloists» u.c. Merčelli ir Itālijas Emīlijas-Romanjas reģiona festivāla mākslinieciskais vadītājs un dibinātājs, bet kopš 2001. gada arī – Eiropas Festivālu asociācijas (EFA) vadības komitejas loceklis, un kopš 2011. gada ievēlēts par viceprezidentu. Merčelli ir bijis žūrijas loceklis starptautiskos konkursos: Ženēvā, Concours de Flute Jean-Pierre Rampal – Concours Internationaux de la Ville de Paris, Concert Artist Guild of New York (ASV), Fischoff Chamber Music Competition of South Bend (ASV) Pekinas Flautas spēles konkursā (Ķīna). Kā ļoti atzīts pasniedzējs, viņš vadījis meistarklases un lasījis lekcijas Oslo Norges Musikkhogskole (Norvēģijā), Sibeliusa Akadēmijā Helsinkos (Somijā), Klīvlendas Mūzikas institūtā (ASV), Akronas Universitātē (ASV), Trinity College of Music (Lielbritānijā), Mannes School Ņujorkā, Oberlinas un Ziemeļkarolīnas Konservatorijās (ASV), Singapūras Konservatorijā, (ASV) un citur. Par aktīvo darbību mūzikas popularizēšanā mākslinieks divas reizes saņēmis Eiropas Kultūras komisariāta balvas, kā arī atzinības no Francijas Kultūras ministrijas (Prāgas Universitāte un Pompidū Centrs Parīzē).

Klavesīniste Aina Kalnciema ar izcilību absolvējusi klavieru un ērģeļu spēles klases Pēterburgas Konservatorijā, zināšanas papildinātas klavesīna spēlē Nīderlandē, Francijā, Šveicē un Vācijā. Klavesīniste regulāri koncertējot, viesojusies ASV, Kanādā, Austrālijā, Jaunzēlandē un teju visās Eiropas valstīs. Māksliniece ir piedalījusies daudzos Eiropas festivālos, muzicējot kopā ar izciliem mūziķiem, kuru starpā ir Baiba Skride, Lorenz Duftschmidt, Andreasu Mustonenu, Paolo Pandolfo, Ēriku Bosgrāfu,  Masimo Merčelli un daudziem citiem solistiem. Tāpat viņa sadarbojusies ar ansambļiem «La Petite Bande», «Musica Antiqua Koln», «Les Arts Florissants», «Hortus Musicus »un citiem.

Emerit. prof. Aina Kalnciema 30 gadus vadījusi klavesīna klasi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, apvienojot pedagoģes darbu ar Baha Mūzikas fonda prezidentes pienākumiem. Viņa ir Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla Rīgā direktore, kas dibināts  2001. gadā.  Kalnciema ir arī nozīmīgāko senās mūzikas organizāciju REMA un NORDEM locekle. AinaKalnciema ir veikusi daudzus agrīnās  mūzikas ierakstus, kā arī mūsdienu mūzikas pirmatskaņojumus, no kuriem vairāki veltīti tieši viņai.

2008. gadā Aina Kalnciema saņēmusi Latvijas Triju Zvaigžņu ordeni (virsnieka pakāpe), savukārt 2011. gada 21. martā Aina Kalnciema saņēmusi Rīgas Domes ikgadējo balvu «Baltais zvirbulis»; par savu nozīmīgo ieguldījumu starptautiskajā kultūras apmaiņā, sadarbojoties ar izciliem un pasaulē atzītiem māksliniekiem.

Informācija par festivālu pieejama festivāla mājaslapā www.bachfestriga.com un sociālajā tīklā «Facebook».

Biļetes uz koncertu var iegādāties «Biļešu Paradīzes» tīklā.