23. starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla turpinājumā – divi skaisti koncerti

23. starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla turpinājumā – divi skaisti koncerti

23. starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla turpinājumā 15. novembrī plkst.19.00 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē izskanēs koncertprogramma «Per Brahe’s Travels» («Pēra Brahes ceļojumi»), savukārt 22. novembrī plkst.19.00 Mazajā ģildē muzicēs talantīgie pianisti Daumants Liepiņš un Aurēlija Šimkus.

15. novembra koncertā «Per Brahe’s Travels» («Pēra Brahes ceļojumi») muzicēs somu mākslinieki Mats Lillhannuss (Mats Lillhannus, tenors) un Miko Ikeheimo (Mikko Ikäheimo, lauta). Pērs Brahe (Per Brahe, 1602–1680) bija nozīmīga vēsturiska personība ne tikai kā Zviedrijas ģenerāļgubernators, bet arī kā dziesminieks un lautists, kurš savos ceļojumos bija savācis un apkopojis krājumā tā laika aktuālākos skaņdarbus lautai no Itālijas, Vācijas, Francijas un Anglijas.

Tenors, komponists, muzikologs, izdevējs un skaņu inženieris Mats Lillhannuss ir specializējies senajā mūzikā, studējot Zviedrijā un Šveicē. Viņa repertuārā ir Johana Sebastiāna Baha, Georga Frīdriha Hendeļa, Henrija Pērsela, Heinriha Šica un Marka Antuāna Šarpentjē vokāli instrumentālo darbu tenora solo partijas. Lillhannuss ir ansambļu Camerata Aboensis, Giardino Novo, The Cipriano Project un kamerkora Key Ensemble izveidotājs, kā arī Helsinku Nacionālā Radio kamerkora (līdz pat tā darbības beigām) mākslinieks. Lautists un ģitārists Miko Ikeheimo studējis Sibēliusa akadēmijā (Somija), Bāzeles Mūzikas akadēmijā (Šveice) un Escola Superior de Música de Catalunya (Spānija). Ikeheimo šobrīd darbojas Helsinkos, spēlējot lautu un senās ģitāras. Sadarbojas ar «Finnish Baroque Orchestra» un «Ensemble Nylandia».

Savukārt Daumanta Liepiņa un Aurēlijas Šimkus koncerta programmā iekļauti Johana Sebastiāna Baha, Volfganga Amadeja Mocarta un Johana Kristiāna Baha skaņdarbi. Dzirdēsim gan mākslinieku solo, gan ansambļa spēli.

Pianists Daumants Liepiņš ir viens no atzītākajiem savas paaudzes mūziķiem. 2019. gadā uzvarējis prestižajā «Vendom Prize konkursā», iegūstot iespēju uzstāties ar solokoncertu Verbjē festivālā un ieskaņot albumu «Steinway» ierakstu kompānijā. 2017.gadā saņēmis «Lielo Mūzikas balvu» kategorijā «Gada jaunais mākslinieks». 2021.gadā Daumants Liepiņš bijis rezidents Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā Briselē, bet šobrīd viņš papildina zināšanas maģistra programmā Karalienes Sofijas Mūzikas augstskolā Madridē, Spānijā.

Latvijā reti dzirdētās pianistes Aurēlijas Šimkus starptautiskā karjera aizsākās 16 gadu vecumā, kad vācu ierakstu kompānija «Ars Produktion» izdeva viņas solo albumu «Scherzo», kuru žurnāls «Piano News»  atzina par mēneša albumu, rakstot, ka «Aurēlija Šimkus ir izcila pianiste un īsts atklājums». Par savu otro solo albumu «Bach. Ich ruf’ uz Dir» Aurēlija ieguva Eiropas prestižāko klasiskās mūzikas godalgu «Echo Klassik» kategorijā «Gada jaunais mākslinieks». Aurēlija ir piedalījusies festivālos «Interlaken Classics», «Kisingenes vasara», Bonnas Šūmaņa festivālā, uzstājusies Berlīnes Filharmonijā, Cīrihes Tonhallē un Dortmundes «Konzerthaus», muzicējusi kopā ar Anglijas kamerorķestri, Varšavas simfonisko orķestri u.c.

Informācija par festivālu atrodama festivāla tīmekļvietnē

Biļetes uz koncertiem var iegādāties «Biļešu Paradīzes» tīklā.

Informāciju sagatavoja Aina Kalnciema, Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla direktore

Galerijas