Edvarta Virzas portrets

Publicitātes attēls

Aicina uz Edvarta Virzas mīlas dziesmu koncertu

18. februārī plkst. 16.00 Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē notiks koncerts "Dievišķīgās rotaļas", Edvartam Virzam - 140. Programmā Ārija Šķepasta vadītā RLB kamerkora "Austrums" dziedātās dziesmas ar Edvarta Virzas, Elzas Stērstes un Veronikas Strēlertes vārdiem.

2023. gada decembra beigās, atzīmējot 140 dzimšanas dienu, pieminējām latviešu dzejnieku Edvartu Virzu (27.12.1883 - 1.03.1940) un 90 gadus kopš klajā nāca viņa slavenākais darbs, poēma “Straumēni”(1933). '“Viņu pamatoti  dēvē par vienu no visu laiku latviešu visizjustāko un skaistāko mīlas dzeju radītājiem. Dzejnieka pirmais mīlas dzeju krājums “Biķeris” (1907)  savu laiku gan apsteidza un Virzam tika pārmesta pārāk atklāta erotika, krājumu sauca pat par pornogrāfisku, Rīgas Latviešu biedrības sēdē tika aicināts visus tā eksemplārus izpirkt un tūlīt pēc tam arī sadedzināt. Krājums “Dievišķīgās rotaļas” (1919) vairs tik asu sabiedrības reakciju neizsauca, bet arī starp tā lapaspusēm rodams kāds dzejolis, par kuru Virzam draudēts ar tiesu un cietumu…”, atklāj koncerta scenārija autore un režisore, dzejnieka Virzas mazmazmeita Diāna Jance.

Edvarta Virzas tēlainie un krāšņie mīlas dzejoļi  iedvesmojuši komponistus Āriju Šķepastu un Andri Kontautu, kā arī reiz komponistu Raimondu Paulu, radīt saviļņojošas mīlas dziesmas. Tās, kopā ar solistiem Loretu Matisoni un Dairi Ulmani, kormeistariem Dairi Ulmani un Aiju Dimzu, koncertmeistari Jolantu Barinsku, izpildīs Dziesmu svētku un daudzu starptautisku festivālu dalībnieks, RLB kamerkoris “Austrums”, kuru vada diriģents Ārijs Šķepasts.

Godinot “Straumēnu” pirmā izdevuma 90 gadskārtu, šogad apgādā “Zvaigzne ABC” tiek vēlreiz, jau 18 reizi, izdots īpašs poēmas jubilejas izdevums ar Oskara Norīša (1909–1942) ilustrācijām un Imanta Ziedoņa (1933-2013) 1989. gadā rakstīto priekšvārdu. Drukātajam izdevumam seko arī “Straumēnu”  elektroniskā formāta pirmais izdevums. Koncerta noslēgumā  Virzas poēmas "Straumēni" jubilejas izdevuma (apgāds Zvaigzne ABC) atvēršana.

Biļetes  RLB darba laikā un pirms koncerta, cena 7 EUR, skolēniem, studentiem un pensionāriem - 5 EUR. 25% no šī sarīkojuma ieņēmumiem RLB ziedos Ukrainas cilvēku atbalstam.

Diāna Jance, e-pasts: diana.jance@gmail.com