Afišā redzami koncerta virtuozi - klarnetists Aksels Vursts, vijolniece Elza Siliņa, pianists Tanels Jomets

Kamermūzikas vakarā Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā uzstāsies jaunie virtuozi no Baltijas

Aicinām uz koncertu - muzicēs jaunie virtuozi no Baltijas

Piektdien, 2024. gada 9. februārī, plkst. 19.00 Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas Lielajā zālē (Kronvalda bulvāris 8, Rīga) uzstāsies jaunā un daudzsološā vijolniece Elza Siliņa kopā ar saviem domu biedriem no Igaunijas: klarnetistu Akselu Vurstu (Aksel Vürst) un pianistu Tanelu Jometu (Tanel Joamet).

Koncertā varēs dzirdēt 20.gs. igauņu komponista Eduarda Tubina (Eduard Tubin) “Balādi” vijolei un klavierēm, Johannesa Brāmsa Pirmo sonāti klarnetei un klavierēm fa minorā (op. 120, nr. 1). Koncerta noslēgumā mūziķi apvienosies ansamblī, atskaņojot zobgalīgi asprātīgo, taču arīdzan smeldzīgo pasaku pieaugušajiem - Igora Stravinska opusu “Stāsts par zaldātu”, kas ir īsta meistarības pārbaude kameransambļa mūziķiem. Ieeja koncertā - bez maksas.

Koncerta dalībnieki:

  • Elza Siliņa, vijole (Latvija)

Elza savu muzikālo ceļu sākusi Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas skolotājas Elizabetes Beātes Goļikovas klasē. Šobrīd turpina mācības mūzikas skolas 11. klasē pie pedagoga Antti Petteri Kortelainen. Elza ir vairāku starptautisku konkursu laureāte. Iepriekšējā gada sasniegums – 2. vieta Luija Špora Jauno vijolnieku konkursā Veimārā, Vācijā. Elza ir koncertējusi ne tikai Latvijā, bet arī Vācijā, Šveicē, Itālijā, Portugālē, Igaunijā, Lietuvā un citur. Paralēli klasiskajai mūzikai, Elzai izdodas labi iejusties arī citos mūzikas stilos. Ir izveidojusies sadarbība arī ar maestro Raimondu Paulu, kura koncertos viņa ir spēlējusi vairākkārt. 

  • Aksels Vursts, klarnete (Aksel Vürst, Igaunija)

Viens no daudzsološākajiem savas paaudzes klarnetistiem Igaunijā, uzvarējis vairākos konkursos gan Igaunijā, gan ārvalstīs, tajā skaitā arī Latvijā. Tehniski spožo spēli apvieno ar dziļu izpratni par dažādu laikmetu mūzikas tradīcijām, ko demonstrē, atskaņojot plaša spektra stilu mūziku. Līdzās izpildītājmākslai Aksels aizraujas arī ar kompozīciju.

  • Tanels Jomets, klavieres (Tanel Joamets, Igaunija)

2000. gada Maskavas starptautiskā A. Skrjabina konkursa laureāts. Regulāri koncertē ne tikai dzimtajā Igaunijā, bet arī  Kazahstānā, Somijā un citviet. Īpašu vietu pianista radošajā darbībā ieņem kamermūzikas atskaņošana. Nozīmīgs ir bijis 2018. gads, kad pianists kopā ar labākajiem Igaunijas instrumentālistiem, 6 koncertu sērijā atskaņoja visus 16 J. Brāmsa kamermūzikas opusus. T. Jomets ir ne tikai talantīgs akadēmiskās mūzikas izpildītājs, bet arī teicams improvizators un džeza mūzikas atskaņotājs.  

Koncerta programma:

Eduards Tubins “Balāde” vijolei un klavierēm, ETW 52
Moriss Ravels Otrā sonāte vijolei un klavierēm Sol mažorā
I. Allegretto
II. Blues
III. Perpetuum mobile
Johanness Brāmss Pirmā sonāte klarnetei un klavierēm fa minorā, op. 120 nr.1
I. Allegro appassionato
II. Sostenuto ed expressivo
III. Allegretto grazioso
IV. Vivace
Igors Stravisnkis "L’Histoire du Soldat” (Stāsts par zaldātu) vijolei, klarnetei un klavierēm
|I. Marche du Soldat (Zaldāta maršs)
II. Le violon du Soldat (Zaldāta vijole)
III. Petit concert (Mazs koncerts)
IV. Tango - Valse - Rag (Tango - Valsis - Regtaims)
V. Danse du Diable (Velna deja)

 

Galerijas