Anitas Paegles zīmējumu izstāde “Rīgas kaķi” muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs”

No 2023. gada 28. janvāra līdz 26. martam muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” būs skatāma Anitas Paegles zīmējumu izstāde “Rīgas kaķi”. Līdzās grāmatu ilustrāciju oriģināliem tajā būs aplūkojamas arī mākslinieces zīmētās pastmarkas un kaķu tēmai veltītā monēta.  

Viens no nozīmīgākajiem tēliem Anitas Paegles daiļradē ir kaķis. Bet kaķis ir būtne, kas staigā, kur pašam tīk, tāpēc muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” vienkopus būs sanākuši kaķi no dažādām mākslinieces veidotajām grāmatu ilustrācijām, pastmarkām un monētas.

“Man ir interesanti vienkārši zīmēt to, kas ir apkārt, - puķes, putnus, zvērus, priekšmetus, arī arhitektūru, kas patīk. Un ziniet, lietas, kas ir nokļuvušas grāmatās, mainās – tas jau vairs nav vienkārši krēsls, ko esi uzzīmējis, tam ir savs raksturs, dvēsele”, saka Anita Paegle.

Izstādē “Rīgas kaķi” būs apskatāmas Anitas Paegles oriģinālilustrācijas Ineses Zanderes dzejoļu grāmatai “Kaķis uz klavierēm” (2021), Māras Cielēnas grāmatai “Ņau un murr” (2005), visu papildinās zīmējumi Latvijas Pasta izdotajām tematiskajām pastmarkām un Latvijas Bankas izlaistā monēta “Pasaku monēta I. Pieci kaķi”.

Darbojoties bērnu grāmatu grafikā kopš 1981. gada, Anita Paegle ir izkopusi savu stilu – katra viņas darinātā ilustrācija ir kā atsevišķs mākslas darbs, tajā liela nozīme ir detaļām, niansēm un raksturiem. Izstādes apmeklētāji varēs priecāties par mākslinieces iemūžinātajiem kaķiem Rīgas pilsētvidē un censties atpazīt zīmējumos redzamās Rīgas ielas un namus.


Anita Paegle beigusi J. Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu, bērnu grāmatas ilustrē kopš 1981. gada. Māksliniece bijusi grāmatu mākslas konkursa “Gada skaistākā grāmata” laureāte (2001), par bērnu grāmatu ilustrācijām saņēmusi Pastariņa prēmiju (1991, 2000), diplomu Tallinas ilustrāciju triennālē (2003), J. Baltvilka balvu (2006), I. Zeberiņa prēmiju (2007), grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele” balvu (2005, 2014), vairākkārt nominēta augstākajam starptautiskajam apbalvojumam bērnu literatūras un ilustrāciju jomā – Hansa Kristiana Andersena balvai (2012, 2016). 2000. gadā viņa iekļauta IBBY (International Board on Books for Young People) – Pasaules bērnu un jauniešu literatūras padomes pasaules ilustratoru goda sarakstā. Māksliniecei bijušas vienpadsmit personālizstādes - Latvijā, Parīzē, Venēcijā, Sanktpēterburgā, Budapeštā u.c. 

Publicitātes attēls: Anita Paegle. Mārupes ielas kaķis.

Papildu informācija: Dzintars Gilba, muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” projektu vadītājs. E-pasts: dzintars.gilba@riga.lv