Ar baroka mūzikas koncertciklu Rīgā tiks atklāta jauna kultūrtelpa - COLLEGIUM MUSICUM RIGA koncertzāle

Ar baroka mūzikas koncertciklu Rīgā tiks atklāta jauna kultūrtelpa - COLLEGIUM MUSICUM RIGA koncertzāle

Š.g. 23. aprīlī visi interesenti ir aicināti kopīgi ieskandināt COLLEGIUM MUSICUM RIGA koncertzāles atvēršanas svētkus. Koncertu atskaņos izcilā Latvijas čelliste Māra Botmane, piedāvājot klausīties vienus no čella repertuārā sarežģītākajiem, bet skaistākajiem opusiem – Johana Sebastiāna Baha svītas baroka čellam solo.

Koncertcikls  "Baroka pavasaris COLLEGIUM MUSICUM RIGA koncertzālē" pašā Rīgas sirdī (Vecrīgā, Vaļņu ielā 9-3) kopumā piedāvā četrus senās mūzikas koncertus, simbolizējot jaunās kultūrtelpas "atdzimšanu". Te jau kopš 20. gs. darbojās plaši pazīstamais Mākslas darbinieku nams. Turpretī mūsdienu koncertzāles nosaukums ir dots par godu baroka orķestrim Collegium Musicum Riga, kuru 2005. gadā dibinājis tā galvenais diriģents un senās mūzikas pētnieks Māris Kupčs, nosaukumu ņemot no tāda paša nosaukuma orķestra, kurš Rīgā darbojās jau 17. gadsimtā.

KONCERTCIKLA PROGRAMMA:

23. aprīlis plkst. 18.00 “J. S. Baha svītas baroka čellam solo”. Atskaņo Māra Botmane (baroka čells). Koncerta soliste saka:  “Šoreiz izvēlos klausītājiem atskaņot J.S. Baha 1., 3. un 4. svītu. Tās visas ir mažorā un tas ir ar nodomu. Blakus šķietami vienkāršajam Sol un Do Mažoram būs Mi Mažora svīta. Tā  ir pietiekami optimistiska, tomēr neizslēdz daudz sarežģījumu, konfliktu un pat skumju. Tomēr viss noslēdzas ar labā uzvaru. To, manuprāt, mums visiem ir nepieciešams paturēt prātā – cerība mirst pēdējā. Šajā gadījumā tā nemirst nekad.”

30. aprīlis plkst. 18.00 “Mirklis pirms vētras”. Atskaņo Maija Kļaviņa (traversflauta), Gertruda Jerjomenko (klavesīns). Koncerta programmā ir iekļauti vācu skaņražu spilgtākie skaņdarbi flautai un klavesīnam, kas demonstrē augstu instrumentu virtuozitāti, arī lielu dažādību un novitāti 18. gadsimta otrās puses mūzikas attīstībā. Jūs dzirdēsiet Karla Filipa Emanuela Baha, Jākoba Frīdriha Kleinknehta darbus, kā arī Rīgas pirmsklasicisma mūzikas “vizītkarti” – Johana Gotfrīda Mītela mūziku.

7. maijs plkst. 18.00 “Amour fragile”. Atskaņo Ieva Sumeja (soprāns), Laura Šarova (baroka vijole), Chloé de Guillebon (klavesīns, Francija). Mūziķes piedāvā klausīties tieši franču galma kultūrai un 17./18. gadsimtam raksturīgo saldi sentimentālo mīlestības atainojumu. Koncertprogramma iepazīstina ar tādu ievērojamu un Francijai piederīgu komponistu kā Marks Mišels Šarpentjē, Fransuā Kuperēns, Mišels P. de Monteklērs u.c. skaņu rakstiem, kā arī komponista Johana Fišera daiļradi, kurš demonstrē Versaļas galma un aristokrātiskā franču stila ietekmes strāvojumu 17. gadsimta Latvijas teritorijā.

21. maijs plkst. 19.00 “Come again sweet love”. Atskaņo Elīna Šimkus (soprāns), Kristīne Stumbure (renesanses traversflauta), Mauro Pinciaroli (teorba, Itālija). Elīna Šimkus saka: "Domājot par šī koncerta programmu, es vēlējos klausītājiem atklāt seno angļu dziesmu pasauli. Solo dziedājumus programmā vieno ne tikai komponistu - laikabiedru – Džona Daulenda un Tomasa Kempiona daiļrade, bet arī mīlestība vārdos, skaņās un noskaņā. Kempions šajā programmā atklājas arī kā dzejnieks, kura teksti izmantoti 1607. gadā komponētajā „Maskā”,  atklājot 4 komponistu muzikālo redzējumu un slavinot mīlestības svētkus – Lorda Haijesa laulību dienu. "Come again, sweet love doth now invite", iespējams, ir zināmākā Džona Daulenda dziesma, kas vislabāk raksturo šī koncerta vienojošo emocionālo noskaņu – mīlestību. Laimīgu un piepildītu, nelaimīgu un zaudētu. Tādu, kas paceļ augstu spārnos un iedvesmo, un tādu, kas pazudina, liekot degt sirdīm elles mokās."

Biļetes uz visiem koncertiem: www.bilesuparadize.lv

Plašāka informācija: www.earlymusic.lv un Facebook kontā “Early music in Latvia”

Koncertciklu organizē SIA Rīgas Senās mūzikas centrs. Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Kultūras ministrija, Rīgas dome, Rīgas Vēsturiskā teātra un mūzikas biedrība, starptautiskais “Radošās Eiropas” rezidenču projekts EEEMERGING+, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Bauskas senās mūzikas festivāls “Vivat Curlandia!”

Fotogrāfs Reinis Hofmanis

Informāciju veidoja: Laura Šarova, COLLEGIUM MUSICUM RIGA koncertzāles direktore

SIA "Rīgas Senās mūzikas centrs"
info@earlymusic.lv
www.earlymusic.lv
Facebook: Early music in Latvia