Sieviete, aizsegusi ar plaukstām seju, sēž pret datoru

Publicitātes attēls

Artdocfest/Riga viesis – Baltkrievijas neatkarības kustības līderes vietnieks Franaks Viačorka

4. starptautiskajā dokumentālā kino festivālā Artdocfest/Riga viesosies Baltkrievijas politiskās opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas padomnieks un žurnālists Franaks Viačorka, lai tiktos ar skatītājiem filmas "Nejaušā prezidente" seansā 2. martā plkst. 15.30 kinoteātrī Splendid Palace.

Konkursa programmā Artdocfest Open iekļautā filma "Nejaušā prezidente" (Lielbritānija) ir stāsts par baltkrievu politisko aktīvisti Svjatlanu Cihanousku. Pēc viņas vīra, Baltkrievijas opozīcijas līdera, aresta par uzdrošināšanos izaicināt Aleksandru Lukašenko, mājsaimniece Svjatlana nolēma kandidēt uz prezidenta amatu pati. Un uzvarēja. Tomēr Lukašenko atteicās samierināties ar sakāvi, kas nozīmētu atstāt 27 gadus sildīto varas krēslu, tāpēc Svjatlanai nācās doties prom no savas valsts. Viņa joprojām ar saviem domubiedriem neatlaidīgi cīnās par tiesiskumu, taisnīgumu un demokrātisku valsts iekārtu Baltkrievijā. Šī filma iespaidīgi stāsta par centieniem atbrīvoties no padomju laiku paliekām un pašreizējā terora.

Uz filmas "Nejaušā prezidente" seansu 2. martā plkst. 15.30 k/t Splendid Palace ieradīsies ne tikai Oskariem, BAFTA un Emmy balvai nominētie filmas veidotāji Martins Herings un Maiks Lerners, bet arī Svjatlanas Cihanouskas vecākais padomnieks un žurnālists Franaks Viačorka. Viņš ir bijis Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība radošais direktors, Digital Communication Network viceprezidents un pētījis Krievijas un Ķīnas mediju telpu un dezinformācijas izplatību. Par pilsoniskās brīvības aizstāvēšanu publiskajā telpā ir vairākkārt nonācis ieslodzījumā.

Starptautiskā dokumentālā kino festivāla Artdocfest/Riga norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Polijas vēstniecība, Izraēlas vēstniecība, Dānijas kultūras institūts, radio SWH, uzņēmums Skrīveru saldumi, Neighbourhood Riga, portāls Meduza, aģentūra LiveRiga, platforma Artdoc.Media, mākslas centrs Zuzeum, portāls LSM.lv, portāls Delfi.lv, žurnāls Kino Raksti, kinoteātris Splendid Palace, Vācijas televīzijas kanāls Deutsche Welle, ASV televīzijas kanāls Current Time TV, ASV raidorganizācija Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība, biedrība Tavi draugi, viesnīca Pullman Hotels and Resorts un televīzijas kanāls TV Rain.

Artdocfest/Riga filmu seansi notiks tradicionālajās festivāla mājvietās – kinoteātrī Splendid Palace un mākslas centrā Zuzeum. Informācija par filmām, seansiem un biļešu iegādi – festivāla Facebook un Instagram lapās, kā arī mājaslapā www.artdocfest.com/lv.  

Papildu informācija: Vaiva Bauze, Festivāla producente, vaiva@artdocfest.lv

IDFF ARTDOCFEST/RIGA