Atskats Artdocfest/Riga trešajā un ieskats ceturtajā dienā

Publicitātes attēls

Atskats Artdocfest/Riga trešajā un ieskats ceturtajā dienā

Starptautiskā dokumentālā kino festivāla trešajā dienā skatītāji pulcējās uz pēdējo šī gada kino skati sadarbībā ar mākslas centru Zuzeum. Neskatoties uz saulaino laiku, cilvēki bija sapulcējušies, lai noskatītos 17 īsfilmas programmas "Miers kara laikā" ietvaros. Savukārt diena k/t Splendid Palace sākās ar dubultseansu "Alaman" / "Arsēnijs". Apbrīnojama pēcnāves dzīve, pēc kura sekoja seansi filmām "Kluss stāsts", "Mazliet svešā", "Vika!" un "Pēdējā relikvija". Pēc filmu seansiem noritēja tikšanās ar filmu veidotājiem, veidojot sirsnīgas diskusijas un atbildot uz skatītāju uzdotajiem jautājumiem.

Festivāla ceturtajā dienā, 4. martā, k/t Splendid Palace gaidāmi vairāki dubultseansi: "Pozīcija", kurā atspoguļota ikdiena, kas rit tranšejās tiem ukraiņu cilvēkiem, kurus karš izrāvis no mierīgās dzīves, cenšoties aizstāvēt dzimteni un "Burvju kalns", kas ir tapis pamestā tuberkulozes dispanserā un seko meitenei, kuru nomāc ne tikai peronīgie murgi un pagātnes rēgi, bet arī visas valsts aizmirstā vēstures nežēlība. Sekojošais dubultseanss ir daļa no Baltic focus konkursa programmas: "Bardo aizkulisēs" seko morgas darbinieku ikdienai, izaicinot skatītāju uztveri un sniedzot dziļāku izpratni par grūto un vitāli svarīgo darbu, ko viņi veic ik dienu. Turklāt jāpiemin, ka loģisku turpinājumu tematiski sniegs pašmāju pirmizrāde filmai "Kaprači 5". martā, kas arī dokumentē to, kas ar mums notiek pēc nāves un nonākšanas morgā. "Tinte, asinis un zeķes", savukārt, seko grafiti māksliniecei līdz viņai atklājas garīga slimība, kas caurvijas ar narkotiku lietošanu, haosu, bezpajumtnieces likteni un dziļām skumjām par tuvinieka nāvi. Noslēdzošais dubultseanss būs Artdocfest Open konkursa programmas filmām "Migla, kurā redzams rīts", kad Ukrainas cilvēki nonāca katastrofālas situācijas epicentrā pēc Krievijas izšauto raķešu sprādzieniem un Ukrainas sirēnām, un "Fotogrāfija piemiņai", kurā attēlota Ukrainas pagājušā gadsimta vēsture caur katru no trīs paaudžu sieviešu skatupunkta, ņemot vērā, ka pašreizējais karš ilgst jau vairāk nekā divus gadus un smeldzošām sāpēm vēl nav redzams gals.

Ir gaidāmi arī divi solo seansi: "Reiz bijām ogļrači", kurā attēlots stāsts par pieciem bijušiem ogļračiem Vācijā, kuri dodas jaunu nodarbju meklējumos pēc ilggadējās darbavietas slēgšanas industriālā laikmeta beigu un vides aktīvistu dēļ, un "Meli, ko sev iestāstīju", kas ir intīms režisora pašportrets par ģimeni, meliem un nodevībām, kas atklāj tik daudz emociju, ka filmas skatīšanās atgādina bieza romāna lasīšanu.