Barikāžu atceres dienas koncerts

20. janvārī plkst. 17.00 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē Ādažu jauktais koris “Saknes” aicina uz barikāžu atceres dienai veltītu koncertuzvedumu “Daugava. Brauns/Rainis/Čaks” – Mārtiņa Brauna dziesmu cikla “Daugava” iestudējumu ar Raiņa vārdiem un vārsmām no A. Čaka poēmas “Mūžības skartie”.  

Abi darbi ir spilgts vēstījums par Latvijas tautas atmodu un valstiskuma veidošanos, kas šodien, Ukrainas un citu pasaules notikumu kontekstā, iegūst jaunu aktualitāti. Krievija izsaka draudus arī Baltijas valstīm un visai Rietumu civilizācijai, tāpēc jo īpaši svarīgi, tostarp ar mākslas izteiksmes līdzekļiem, stiprināt un vairot sabiedrības izpratni par patriotismu, nacionālo pašapziņu, valsts suverenitāti un tās cenu.

M. Brauna cikls sarakstīts 1988. gadā iestudējumam “Daugava” Valmieras Drāmas teātrī. Cikla skaņdarbs “Saule, Pērkons, Daugava” kļuvis par tautas atmodas himnu. Savukārt A. Čaka poēma “Mūžības skartie”, kas stāsta par Pirmā pasaules kara notikumiem un latviešu strēlnieku likteņiem, ir Latvijas kultūras kanona stūrakmens. 

Muzikālo ciklu atskaņos jauktais koris “Saknes” diriģenta Ārija Ādamsona vadībā. Muzikālo pavadījumu (sintezators) izpildīs kora koncertmeistars Austris Kalniņš. Dzeju lasīs kora “Saknes” dalībnieks un koncerta idejas autors Artis Virsis. Programmas režiju veidojis Valmieras Drāmas teātra aktieris Januss Johansons, kurš piedalījies arī cikla “Daugava” pirmajā iestudējumā 1988. gadā.

 Ieeja koncertā – par ziedojumiem.