Džeza koncertsērijā uzstāsies daudzpusīgais amerikāņu pianists Emets Koens

Džeza koncertsērijā uzstāsies daudzpusīgais amerikāņu pianists Emets Koens

28. oktobrī šā gada rudens koncertsērijā “Art of Riga Jazz” Latvijas Radio 1. studijā uzstāsies džeza pasaulē labi zināmais, daudzpusīgais amerikāņu pianists Emets Koens (Emmet Cohen) ar savu trio.

Tā būs iespēja Rīgā izbaudīt augstākās raudzes amerikāņu džezu. Emets Koens Latvijas Radio 1. studijā uz skatuves kāps kopā ar kontrabasistu Džoju Ranjeri (Joey Ranieri) un bundzinieku Džo Fārnsvortu (Joe Farnsworth). Džeza pianists un komponists Emets Koens ir savas paaudzes mūzikas attīstības avangardā. Būdams atzīts brīnumbērns, Koens jau trīs gadu vecumā sāka mācīties klavierspēli un ātri kļuva par muzikalitāti, tehniku un nobriedušu koncepciju piedāvājošu jauno mākslinieku. Emeta mūzikā pagātne vienmēr ir klātesoša, un viņa trio dzīvo un spēlē saskaņā ar pārliecību – visa mūzika un māksla ir mūsdienīga, jo mirklī radītais dzīvo līdzās māksliniekam. Leģendārajā amerikāņu džeza žurnālā “DownBeat” teikts, ka “Koens un viņa trio spēj radīt virtuozu, elpu aizraujošu mūziku bezrūpīgi un izklaidējoši, kas ir nepietiekami novērtēts, tomēr dziļi pamatots agrīnā džeza izcilības pierādījums”.

Koena repertuārs ir plašs, bet viņš allaž spēlē ar pilnu atdevi un kaislīgumu, jo citādi nemaz nemāk. Viņa mūzikas uztveres pamatus agrīnajā bērnībā veidojusi tā sauktā Suzuki metode, kad mūzika bērniem tiek mācīta kā svešvaloda – liekot tajā ieklausīties un to atdarināt bez pieraksta mācīšanas. Tas ļāvis maksimāli iedziļināties dažādu kompozīciju un stilu niansēs jau no mazotnes. Emets ir arī populāras džeza ierakstu sērijas “Masters Legacy Series” producents, kurš pats gan uzmuzicē kopā ar meistariem, gan intervē viņus, tādējādi turpinot strauju attīstību klasisko džeza novirzienu apguvē. Ne velti viņš ieguvis starptautiski nozīmīgas džeza balvas un uzstājies labākajos pasaules džeza festivālos, koncertzālēs un klubos, ieskaitot “Blue Note” un “Ronnie Scott’s”. Nu pienākusi kārta arī Latvijas Radio 1. studijai.  

“Art of Riga Jazz” ir festivāla “Rīgas Ritmi” improvizācijas un džeza mūzikas koncertu sērija muzikāli aizrautīgiem klausītājiem, kuri novērtē augsti kvalitatīvu māksliniecisko sniegumu un jaunas muzikālā skanējuma nianses, kā arī vēlas satikt lieliskus un starptautiski atzītus mūziķus intīmākā gaisotnē.

3. novembrī šā gada rudens koncertsēriju “Art of Riga Jazz” Latvijas Radio 1. studijā noslēgs franču-togo dziedātāja ar plašu skatījumu uz mūzikas pasauli Lora Prinsa kopā ar pianistu Gregoriju Privatu no Martinikas. Pirms koncerta notiks mūzikas žurnālista Kaspara Zaviļeiska vadīta saruna, ļaujot vēl vairāk izprast mākslinieku radošās darbības nianses.

Šīs sērijas ietvaros Rīgā jau uzstājušies tādi pasaules klases mākslinieki kā itāļu grupa “Satoyama”, itāļu pianists Lorenzo De Finti, spāņu dziedātāja un tromboniste Rita Payés, amerikāņu basģitārists Richard Bona un kubiešu pianists Alfredo Rodriguez, itāļu apvienība “XY Quartet”, amerikāņu ģitārists Charlie Hunter un dziedātāja Lucy Woodward, amerikāņu ģitārists Jonathan Kreisberg, amerikāņu steel guitar meistars Roosevelt Collier, amerikāņu bundzinieks Terry Bozzio, amerikāņu trompetists Christian Scott, britu dziedātāja ALA.NI, britu pianists Bill Laurance, portugāļu dziedātājs Salvador Sobral, norvēģu dziedātāja Kristin Asbjornsen, vācu ģitārists Joscho Stephan, vācu pianists Ralf Schmid, brazīliešu dziedātāja Paula Morelenbaum, beniniešu ģitārists un dziedātājs Lionel Loueke, britu/dāņu/zviedru trio “Phronesis”, a cappella grupa “Accent” un vēl citi lieliski mūziķi.

Koncertsēriju atbalsta Rīgas dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, ASV vēstniecība, Itālijas Republikas vēstniecība, Francijas Republikas vēstniecība, “Latvijas gāze”, “Tele 2” un citi kvalitatīvu mūziku mīloši labvēļi.

Koncertu sākums plkst. 19.00. Biļetes nopērkamas bilesuparadize.lv.

Festivāla “Rīgas Ritmi” mājas lapa: http://www.rigasritmi.lv/lv/sakums