Džeza koncertsērijā uzstāsies itāļu pianists Lorenco de Finti

13. oktobrī šā gada rudens koncertsēriju “Art of Riga Jazz” Latvijas Radio 1. studijā uzsāks izcilais itāļu pianists Lorenco de Finti ar savu kvartetu.

Lorenco de Finti ir spožu tehniku un pārliecinošu māksliniecisko izteiksmi apvienojošs pianists, kura kvartetā muzicē arī kontrabasists Stefano Dal’Ora, trompetists Alberto Mandarini un bundzinieks Marko Kastiljoni. Izcilais klavieru maestro specializējies džezā un mūsdienu mūzikā, atspoguļojot ietekmes, ko guvis ceļojot un koncertējot Eiropā un ASV. Viņš ir arī pasniedzējs un džeza radio raidījumu vadītājs, kurš rīko seminārus un meistarklases par klavieru un taustiņinstrumentu izpildījumu un tehniskajiem aspektiem. Kā teikts dāņu džeza žurnālā “Jazz Special”, “tas ir augstas klases dvēselisks kamerdžezs, kas spēlēts ar iedvesmu no “Ziemeļu toņa”, ko mēs zinām no ECM ierakstiem ar Kītu Džaretu vai Janu Garbareku. Džeza un jaunās skolas kompozicionālās mūzikas sajaukums”.

Pie klavierēm Lorenco pirmoreiz sēdās jau piecu gadu vecumā, bet pirmos koncertos sniedza, kad viņam bija 11. Augstāko muzikālo izglītību de Finti ieguva Džuzepes Verdi konservatorijā Milānā, kā arī studēja Bērklijas mūzikas koledžā Bostonā, ASV. Viņa talants ātri tika pamanīts starptautiskajos džeza medijos, kas rezultējās koncertos nozīmīgākajās koncertvietās gan Eiropā, gan ASV. Īsta izlaušanās starptautiskajā apritē notika pēc elektriskā džeza albuma “Beyond the Desert” izdošanas 1999. gadā, kad Lorenco kopā ar savu grupu tika uzaicināts uz lielākajiem pasaules džeza festivāliem un kļuva par oficiālu “Yamaha” klavierzīmola popularizētāju. Šogad de Finti laida klajā savu jaunāko soloalbumu “Lullabies from an Unknown Time”, bet Rīgā pamatā būs dzirdama viņa kvarteta programma no pērn izdotā albuma “Mysterium Lunae”, kā arī vairāki jauni skaņdarbi.  

“Art of Riga Jazz” ir festivāla “Rīgas Ritmi” improvizācijas un džeza mūzikas koncertu sērija muzikāli aizrautīgiem klausītājiem, kuri novērtē augsti kvalitatīvu māksliniecisko sniegumu un jaunas muzikālā skanējuma nianses, kā arī vēlas satikt lieliskus un starptautiski atzītus mūziķus intīmākā gaisotnē.

  • 20. oktobrī Latvijas Radio 1. studijā uzstāsies četru muzikāli zinātkāru itāļu grupa “Satoyama”,
  • 28. oktobrī – daudzpusīgais amerikāņu džeza pianists Emets Koens ar savu trio, bet
  • 3. novembrī – franču-togo dziedātāja ar plašu skatījumu uz mūzikas pasauli Lora Prinsa kopā ar pianistu Gregoriju Privatu no Martinikas. Koncerti Latvijas Radio 1. studijā iesāksies ar mūzikas žurnālista Kaspara Zaviļeiska vadītu sarunu, ļaujot vēl vairāk izprast viņu radošās darbības nianses.

Šīs sērijas ietvaros Rīgā jau uzstājušies tādi pasaules klases mākslinieki kā spāņu dziedātāja un tromboniste Rita Payés, amerikāņu basģitārists Richard Bona un kubiešu pianists Alfredo Rodriguez, itāļu apvienība “XY Quartet”, amerikāņu ģitārists Charlie Hunter un dziedātāja Lucy Woodward, amerikāņu ģitārists Jonathan Kreisberg, amerikāņu steel guitar meistars Roosevelt Collier, amerikāņu bundzinieks Terry Bozzio, amerikāņu trompetists Christian Scott, britu dziedātāja ALA.NI, britu pianists Bill Laurance, portugāļu dziedātājs Salvador Sobral, norvēģu dziedātāja Kristin Asbjornsen, vācu ģitārists Joscho Stephan, vācu pianists Ralf Schmid, brazīliešu dziedātāja Paula Morelenbaum, beniniešu ģitārists un dziedātājs Lionel Loueke, britu/dāņu/zviedru trio “Phronesis”, a cappella grupa “Accent” un vēl citi lieliski mūziķi.

Koncertsēriju atbalsta Rīgas dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, ASV vēstniecība, Itālijas Republikas vēstniecība, Francijas Republikas vēstniecība, “Latvijas gāze”, “Tele 2” un citi kvalitatīvu mūziku mīloši labvēļi.

Visu koncertu sākums pulksten 19.00. Biļetes jau nopērkamas bilesuparadize.lv.

Festivāla “Rīgas Ritmi” tīmekļvietne.


Lorenco de Finti