Džeza koncertsērijā uzstāsies novatoriskā itāļu grupa “Satoyama”

Džeza koncertsērijā uzstāsies novatoriskā itāļu grupa “Satoyama”

20. oktobrī plkst. 19.00 šā gada rudens koncertsērijā “Art of Riga Jazz” Latvijas Radio 1. studijā uzstāsies četru muzikāli zinātkāru itāļu grupa “Satoyama”.

Tā ir četru drosmīgu itāļu mūziķu apvienība, kas vienmēr ir ceļojumā uz laikmetīgās mūzikas robežām. Šogad viņi atzīmē šī ceļa desmito gadadienu un ir gatavi aicināt uz jubilejas ballīti arī Latvijas publiku. “Satoyama” mūzikā ievītas Ziemeļeiropas džeza ietekmes, kas sajauktas kopā ar eksperimentiem gan akustiskajā, gan elektroniskajā laukā. Britu džeza portālā “JazzViews” par trompetista Luca Benedetto, ģitārista Christian Russano, kontrabasista Marco Bellafiore un bundzinieka Gabriele Luttino mūziku teikts: “Šī sirreālo skaņu upe liek aizdomāties un, neskatoties uz tās smagnējo skarbumu, tajā joprojām ir elementārs sīrupiskums, optimisma smarža, kas līdzsvaro trompetes melanholiju un sentimentu.” Tā ir neparasta mūzika, kurā iespējams ienirt ar dzirdīgām ausīm un atvērtu sirdi.

Lai arī grupa ir no Itālijas, tās nosaukums aizgūts no japāņu valodas, kurā “satoyama” nozīmē robežu starp lauksaimniecībā derīgu zemi un kalna pakāji. “Satoyama” dalībnieki ar pārliecību iestājas par zaļajām vērtībām pasaulē, taču nenoliedz arī moderno tehnoloģiju klātbūtni. Arī savā mūzikā paralēli akustiskajiem instrumentiem viņi izmanto elektroniskās skaņu iekārtas, radot sabalansētu kopskanējumu. Grupai nav sveša sadarbība ar citiem māksliniekiem un ne tikai mūzikas sfērā. Piemēram, 2017. gadā viņi uzsāka projektu ar ķīniešu gleznotāju Lavia Lin, izveicot kopīgu dzīvās muzicēšanas un gleznošanas tūri gan Itālijā, gan Slovēnijā un Vācijā. Tāpat grupa piedalījusies ekoloģijas uzraudzības organizāciju projektos, saglabājot atvērtu attieksmi pret jaunām mākslinieciskajām iespējām un izpausmēm.

“Art of Riga Jazz” ir festivāla “Rīgas Ritmi” improvizācijas un džeza mūzikas koncertu sērija muzikāli aizrautīgiem klausītājiem, kuri novērtē augsti kvalitatīvu māksliniecisko sniegumu un jaunas muzikālā skanējuma nianses, kā arī vēlas satikt lieliskus un starptautiski atzītus mūziķus intīmākā gaisotnē.

  • 28. oktobrī Latvijas Radio 1. studijā uzstāsies daudzpusīgais amerikāņu džeza pianists Emets Koens ar savu trio,
  • bet 3. novembrī – franču-togo dziedātāja ar plašu skatījumu uz mūzikas pasauli Lora Prinsa kopā ar pianistu Gregoriju Privatu no Martinikas. Koncerti Latvijas Radio 1. studijā iesāksies ar mūzikas žurnālista Kaspara Zaviļeiska vadītu sarunu, ļaujot vēl vairāk izprast viņu radošās darbības nianses.

Šīs sērijas ietvaros Rīgā jau uzstājušies tādi pasaules klases mākslinieki kā itāļu pianists Lorenzo De Finti, spāņu dziedātāja un tromboniste Rita Payés, amerikāņu basģitārists Richard Bona un kubiešu pianists Alfredo Rodriguez, itāļu apvienība “XY Quartet”, amerikāņu ģitārists Charlie Hunter un dziedātāja Lucy Woodward, amerikāņu ģitārists Jonathan Kreisberg, amerikāņu steel guitar meistars Roosevelt Collier, amerikāņu bundzinieks Terry Bozzio, amerikāņu trompetists Christian Scott, britu dziedātāja ALA.NI, britu pianists Bill Laurance, portugāļu dziedātājs Salvador Sobral, norvēģu dziedātāja Kristin Asbjornsen, vācu ģitārists Joscho Stephan, vācu pianists Ralf Schmid, brazīliešu dziedātāja Paula Morelenbaum, beniniešu ģitārists un dziedātājs Lionel Loueke, britu/dāņu/zviedru trio “Phronesis”, a cappella grupa “Accent” un vēl citi lieliski mūziķi.

Koncertsēriju atbalsta Rīgas dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, ASV vēstniecība, Itālijas Republikas vēstniecība, Francijas Republikas vēstniecība, “Latvijas gāze”, “Tele 2” un citi kvalitatīvu mūziku mīloši labvēļi.

Visu koncertu sākums plkst. 19.00. Biļetes jau nopērkamas bilesuparadize.lv.

Festivāla “Rīgas Ritmi” mājas lapa: http://www.rigasritmi.lv/lv/sakums