Diriģents, džeza mūziķis Štefens Šorns

Foto Palma Fiačo

Festivāla WINDSTREAM atklāšanā džezs un viesdiriģents Štefens Šorns

Festivāla WINDSTREAM atklāšanas koncertā skanēs džeza mūzika. Pirmo reizi Latvijā viesosies un ar Orķestra “Rīga” mūziķiem sadarbosies pasaulē pieprasīts džeza mūziķis no Vācijas – diriģents un saksofonists Štefens Šorns (Steffen Schorn). Koncerts notiks 20. martā plkst. 19.00 VEF Kultūras pilī.

Festivāla WINDSTREAM atklāšanas koncertā klausītājiem tiks piedāvāta koncertprogramma ar gaumīgu akadēmiskās un džeza mūzikas eklektiku. Pirmo reizi Latvijā viesosies un pie Orķestra “Rīga” un bigbenda diriģenta pults stāsies pasaulē pieprasīts džeza mūziķis no Vācijas – Štefens Šorns (Steffen Schorn). Viņš ir plaši pazīstams kā zemo koka pūšaminstrumentu speciālists, saksofonists, komponists, diriģents un pedagogs. Kā diriģents, komponists, aranžētājs un arī saksofonists viņš ir sadarbojies ar visiem Vācijas radio bigbendiem: WDR, NDR, HR un SWR un citiem starptautiski nozīmīgiem orķestriem un ansambļiem.

Koncerta pirmajā daļā klausītājus priecēs Orķestra “Rīga” pūtēju koncertorķestra sastāvs. Nozīmīgu solo lomu ieņems viens no spožākajiem latviešu džeza mūzikas jaunās paaudzes pārstāvjiem – trompetists Kristians Kalva, kurš skolojies pie Eiropas vadošajiem džeza trompetistiem Hāgas Konservatorijā. Kalva trompetes solo atskaņos amerikāņu komponista Dana Vilsona (Dana Wilson) 2019. gadā radītajā mūzikā – “Koncerts džeza trompetei un pūtēju orķestrim”, kas Latvijā izskanēs pirmo reizi. Līdzās šim opusam klausītāji varēs iepazīties arī ar koncerta viesdiriģenta Šorna oriģinālmūziku un ar viņa aranžējumiem. Štefena Šorna sacerētās “Simfoniskās dejas pūtēju orķestrim” izskanēs plašā orķestra sastāva sniegumā, bet no aranžiju klāsta tiks piedāvāta viņa interpretācija par Astora Pjacollas mūziku.

Par gaidāmo džeza trompetes solo koncertu teic solists Kristians Kalva:

“Esmu ļoti patīkami saviļņots, ka man būs gods uzstāties kā solistam ar Orķestri “Rīga” un Latvijā pirmatskaņot Vilsona “Koncertu džeza trompetei un pūtēju orķestrim”. Sevi identificēju vairāk kā džeza mūziķi, lai gan ļoti daudz ikdienā spēlēju arī akadēmisko mūziku, un šis koncerts, manuprāt, ir izcils paraugs, kā šos abus žanrus apvienot vienā muzikālā opusā. Turklāt, esmu aktīvi iekšā Eiropas džeza mūzikā un sekoju aktualitātēm industrijā, un esmu iepazinis Latvijā gaidāmo džeza mūziķi Štefenu Šornu sadarbībā ar labākajiem vācu bigbendiem, un pat sapņojot nevarēju iedomāties, ka tieši sadarbībā ar šo mūziķi man būs iespēja pieredzēt tik vērienīgu muzikālu notikumu”.

Koncerta otrajā daļā Šorna oriģinālmūzika un aranžējumi izskanēs orķestra bigbenda sniegumā. Tā būs jaudīgas enerģijas caurvīta mūzika. Tā piemēram, skaņdarbs “Vēja acs” (Eye of the Wind) savulaik veltīts Cīrihes džeza orķestrim, kurā Š. Šorns darbojas kā rezidējošais komponists, un iekļauts mūzikas albumā “Trīs attēli” (Three Pictures), ko albumu apskatu un ziņu vietne All About Jazz nosaukusi par “Labāko 2018. gada albumu bigbendu mūzikā”. Komponists šajā mūzikā atvēlējis nozīmīgu vietu un laiku elpai, un skaņdarba melodiskās līnijas aicina klausītājus sapņot. Cits viņa skaņdarbs “Man vienmēr ir tagadne” (For Me is Just Now Anytime) vēsta par labiem, pašpieņemtiem dzīves lēmumiem. Komponists raksturo skaņdarbu:

“Ideja par šo mūziku radās “kā zibens no skaidrām debesīm”, ienākot zīmīgam teikumam manā telefona automātiskajā atbildētājā. Attiecīgi to atspoguļoju arī mūzikā kā lauztu, disonējošu akordu, kas pārtop izvērstā muzikālā darbā, ar smalku instrumentāciju, Elingtona stila saksofonu grupas skanējumu un virkni aizraujošām solo epizodēm”.

Koncertā dzirdēsim vēl arī citu Šorna oriģinālmūziku un aranžējumus populārām džeza tēmām. Tā arī klausītājiem būs iespēja dzirdēt Štefena Šorna saksofona solo improvizācijas, saspēlējoties ar orķestra bigbenda spilgtākajiem mūziķiem. Kamēr viesmākslinieks vēl nav ieradies Latvijā, orķestra mūziķus koncertam šajā nedēļā sagatavo Orķestra “Rīga” saksofonu grupas mūziķis, džeza saksofonists Roberts Martini, kurš savulaik studējis saksofona spēli pie šī izcilā vācu mūziķa. Koncertu ar stāstiem par mūziku bagātinās koncerta vadītāja Anete Ašmane-Vilsone.

Festivāla norisi atbalsta Rīgas dome un Valsts kultūrkapitāla fonds. Informatīvie atbalstītāji Latvijas Radio un nra.lv. Informācija par festivāla WINDSTREAM norisēm tīmekļvietnē orkestris.riga.lv un sociālo tīklu lapās. Vairāk par Lieldienu pasākumiem pilsētā var uzzināt tīmekļvietnēs riga.lv un kultura.riga.lv, kā arī sekot līdzi jaunumiem sociālā tīkla Facebook lapās “Rīga” un “Rīgā notiek”.

Biļetes uz koncertu iegādājamas visās “Biļešu paradīzes” kasēs un tīmekļvietnē. Pieejama 15% atlaide skolēniem, studentiem un pensionāriem.

Informāciju 2024. gada 14. martā sagatavoja: Baiba Tilhena, Orķestra “Rīga” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja; baiba.tilhena@riga.lv.