Flamenko reformators Andress Marīns uzvedumā "Aiz paradīzes dārza"

Kā ik gadu, arī šoruden no 22. līdz 29. oktobrim, ar jauniem skaņdarbiem un neparastiem priekšnesumiem pie saviem klausītājiem nāk jaunās mūzikas festivāls "Arēna". Viens no centrālajiem festivāla notikumiem šogad – laikmetīgā flamenko izrāde "Aiz paradīzes dārza" otrdien, 24. oktobrī, plkst.19.30 Kultūras pils Ziemeļblāzma Lielajā zālē. Tās galvenais varonis ir titulētais spāņu dejotājs un horeogrāfs Andress Marīns (Andrés Marín) ar komandu.

Uzvedumu "Aiz paradīzes dārza" caurstrāvo plosošu kaislību un neremdināmu meklējumu ceļš, balansējot starp paradīzes svētlaimi un elles mokām. Tas ir mūžsens un ļoti personisks stāsts par cilvēka dabu, kārdinājuma varu un ilgām pēc nezināmā, bēgšanu un sevis izzināšanu.

Par flamenko reformatoru dēvētā meistara Andresa Marīna radošajā rokrakstā gadsimtiem rūpīgi koptā žanra tradīcijas ārkārtīgi saistoši sabalsojas ar mūsdienīgu un pat avangardisku redzējumu. Savulaik pasaulslavenā Parīzes Pikaso muzeja pasūtinātais skatuves darbs ieguvis plašu starptautisku rezonansi, visdažādāko auditoriju saistot gan ar savu iespaidīgo vizuālo valodu, gan kolorīto muzikālo partitūru, kuras veidošanā Marīns sadarbojies ar Salvadoru Gutjerresu un vēl citiem rūdītiem flamenko lietpratējiem. Šajā uzvedumā Marīna horeogrāfijā atdzīvojas vairāki Pikaso darbu personāži – gan kubisma manierē gleznotās sievietes, gan Arlekīns, gan korridas vērši un citi spilgti, Spāniju raksturojoši tēli.

Andress  Marīns ir viens no oriģinālākajiem flamenko dejotājiem. Viņa iestudējumu centrā ir flamenko tradīcija un klasiskās flamenko dziesmas, ko viņš atklāj unikālā, personiskā stilā un laikmetīgā estētikā. Marīns dzimis Seviļā, flamenko mākslinieku ģimenē, un šajā žanrā darbojas jau kopš bērnības. Profesionāla solista un horeogrāfa karjeru sācis 1992. gadā, 2002. gadā nodibinājis savu teātri. Marīna darbus atzinīgi novērtējuši teātri Spānijā, Francijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Latvijā un daudz kur citur. Savas karjeras laikā viņš sadarbojies arī daudziem dažādu nozaru māksliniekiem, pārliecībā, ka flamenko veiksmīgi var veidot dialogu arī ar citām mākslām. www.andresmarin.es

Biļetes: https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizer/331

Ieskats izrādē: 

Jaunās mūzikas festivāls “Arēna” notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, “Makita OY”, Gētes institūta Latvijā, Francijas institūta Latvijā, Spānijas kultūras fonda “AC/E” un Adama Mickēviča institūta atbalstu. Festivālu atbalsta arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, LR1 un LR3 “Klasika”, “Skatuves Tehnika” un “Erica Synths”.

Vairāk par festivālu

Programma