Ģimenes mēneša ietvaros Mežaparka Lielajā estrādē tiks atzīmēta Bišu diena

27. maijā no plkst. 12.00 līdz plkst. 18.00 Mežaparka Lielajā estrādē  norisināsies  apjomīgs  Starptautiskajai Bišu dienai veltīts pasākums, kura ietvaros Mežaparka Lielā estrāde, Kokaru zāle un Paviljons pārtaps īstā bišu karaļvalstī!

“Šobrīd ekoloģijas jautājums pasaulē ir viens no pašiem svarīgākajiem, jo cilvēces (ne)saimnieciskās darbības sekas arvien vairāk izjūtam mēs paši – bioloģiskās daudzveidības samazināšanās un atsevišķu dzīvnieku, kukaiņu sugu masveidīga izmiršana veido robus Zemeslodes dzīvībai tik svarīgo bioloģisko procesu ķēdē.

Bites ir viena no pašreiz ekoloģijas problēmu dēļ apdraudētākajam sugām pasaulē. Tieši tādēļ, vasaras ieskaņā vēlamies rīkot pasākumu ģimenēm un bērniem, kas iepazīstinātu, izskaidrotu, ļautu izgaršot, sasmaržot, saklausīt un dvēseliski izjust saistību ar dabu pašā Mežaparka sirdī”, teic projekta mākslinieciskā vadītāja Antra Dreģe.

Spilgtākais dienas notikums būs BEE-SHARP HONEYBEE koncerts Kokaru zālē, ko klausītājiem būs iespēja dzirdēt divos atskaņojumos – plkst.14.00 un 17.00. Vairāk kā 30 stundu garā ceļā no Austrālijas uz Latviju pavadīs komponiste Rae Hovela, kas kopā ar amerikāņu animatoru Krisu Džordanu radījuši unikālu meistardarbu, kurā dzīvs bišu strops kopā ar 5 mūziķiem uz skatuves atskaņo speciāli radītu kompozīciju. Muzikālais darbs radīts, par pamatu ņemot bišu stropa kopīgi radīto skaņu, kas atbilst notij “si” septiņu nošu muzikālajā skalā.

Komponiste par savu darbu saka:“Kopš idejas rašanās 2017. gadā, Bee-Sharp Honeybee ir mans ieguldījums, lai palīdzētu izplatīt informāciju par bišu kultūru, izglītotu sabiedrību par bišu nozīmi cilvēka izdzīvošanā un iedvesmotu cilvēkus domāt par vietējo vidi, stādot apputeksnētājiem draudzīgus augus. Spersim mazu soli, lai pagalmos nebūtu pesticīdu, un kļūsim par bišu aizstāvjiem vietējā līmenī. Galu galā tieši nelieli soļi var radīt spēcīgas izmaiņas”. Koncertā uz milzīga ekrāna aiz mūziķiem Kokaru zālē tiks projicēta austrāliešu animatora sagatavots videomateriāls, kas perfekti saskaņots ar komponistes Rae Hovelas muzikālo partitūru.

Pasākumā visas dienas garumā paredzētas biškopju meistardarbnīcas, lekcijas, iepazīšanās ar dažādiem pētījumiem par bišu dzīvi un tās saistību ar cilvēku dzīvi un labsajūtu. Būs iespēja degustēt, iegādāties medu un bišu vaska produktus, izbaudīt procedūras ar medus produktiem, bērniem būs iespēja piedalīties dažādās attīstošās rotaļās un sportiskās aktivitātēs, būs iespēja garšīgi paēst, veltīt dienu atpūtai svaigā gaisā, noklausīties unikālu austrāliešu komponistes Raes Hovelas oriģinālmūzikas koncertu pašas autores vadībā kopā ar animatoru Krisu Džordanu (ASV) un latviešu profesionālo mūziķu stīgu kvintetu SPONTE.

Praktiskās nodarbības un lekcijas vadīs pieredzes bagātākie Latvijas biškopji Valdis Janovs, Jānis Kronbergs, Jānis Vainovskis, Jānis Sulutaurs u.c..

N.B. Ieeja pasākumā BEZ MAKSAS!

Pasākumu atbalsta Rīgas pašvaldība. Norišu programma pilnā apjomā skatāma tīmekļvietnē www.kultura.riga.lv.