Grāmatas “Stāvi stipri, strādā droši. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja karogu kolekcija” atvēršanas svētki

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ar prieku informē, ka izdevniecības “Latvijas Mediji” apgādā klajā laists nozīmīgs izdevums – Anitas Gailišas grāmata “Stāvi stipri, strādā droši. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja karogu kolekcija”. Grāmatas atvēršanas svētki notiks ceturtdien, 7. septembrī, plkst. 16.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē. Pasākuma laikā grāmatu varēs iegādāties.        

Grāmata “Stāvi stipri, strādā droši. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja karogu kolekcija” tapusi Anitas Gailišas, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Krājuma nodaļas vadītājas, vairāku gadu desmitu darba rezultātā, pētot muzeja karogu kolekciju. Unikālais izdevums ir vērtīgs izziņas materiāls karogu vēstures – veksiloloģijas – pētniekiem, kā arī vizuāli un informatīvi bagāts ceļojums karogu vēstures stāstos ikvienam interesentam. “Karogu kolekcijas priekšmeti hronoloģiski aptver piecus gadsimtus un atspoguļo Rīgā un Latvijā vēsturiski lietotus augstākās varas un visdažādāko sabiedrisko organizāciju vienotības un identitātes krāsainos simbolus no 17. gadsimta līdz pat 21. gadsimtam,” uzsver Anita Gailiša un piebilst, ka “Karogu pētniecība ir īsts detektīva darbs.”

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja veksiloloģijas kolekcijā, kurā tiek glabāti arī senākie karogi Latvijā, pašlaik ir 400 karogi un 430 karogu piederumi – uzgaļi, kāti, naglas, lentes un auklas. 367 lappušu apjomīgajā izdevumā saturiski iekļauts muzeja karogu kolekcijas raksturojums, apraksts par tās izveidošanos, terminu vārdnīca, izmantotās literatūras izlase un izdevuma centrālā daļa – karogu kolekcijas katalogs. Pēc hronoloģiski tematiskā principa strukturētajā katalogā – vizuāli krāšņa un informatīvi bagāta 197 karogu parāde ar 317 attēliem. Karogu aprakstus un attēlus papildina karogu piederumi, kā arī RVKM krājuma fotogrāfijas, kurās karogi fiksēti to dabiskajā vidē.

Karogos ietvertā simbolika un nereti ierakstītās devīzes ir saturiski piesātināts un iedvesmojošs materiāls.  Grāmatas virsrakstā autore izvēlējusies Rīgas Latviešu biedrības devīzi “Stāvi stipri, strādā droši!”, kas redzama 1880. gadā tapušajā karogā. 

“Leģendas par karogu izcelsmi un to zīmju valodu joprojām ir dzīvas arī šodien, izpaužoties valstu, dinastiju, dzimtu, iestāžu u.c. karogos. Bieži vien senais karogs, kas rotāja kādas monarhijas, dižciltīgā vai pilsoņa īpašumu, laika gaitā ir mainījis simbolisko nozīmi, kļūstot par nacionālo vai valsts karogu. Arī veidojot jaunu karogu, visbiežāk tiek meklēta un izraudzīta simbola vai zīmes saikne ar pagātni,” grāmatas ievadā raksta tās zinātniskā recenzente dr. hist. Kristīne Ducmane.

Anitas Gailišas grāmata “Stāvi stipri, strādā droši. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja karogu kolekcija” izdota ar Rīgas domes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Muzejs informē, ka Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja pasākumu laikā tiek filmēts un fotografēts, lai vizuālās liecības saglabātu muzeja arhīvam un izmantotu muzeja publicitātei.

Papildu informācija: RVKM Komunikācijas darba nodaļā, tālr.: 67356676; 67356680. Muzeja tīmekļvietne: https://www.rigamuz.lv/rvkm/. FB lapa: https://www.facebook.com/Rigamuz.

Attēlā grāmatas Anita Gailiša “Stāvi stipri, strādā droši. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja karogu kolekcija” vāks.