Mākslinieces foto pret slokšņveida gobelēnu darbiem

Igauņu tekstilmāksliniece Ene Persa. Publicitātes foto

Igaunijas mēnesis Rīgas Latviešu biedrībā

Februārī mūsu kaimiņi - Igaunijas Republika - atzīmē savu 106. gadadienu. Jau divpadsmito gadu februāris ir Igaunijas mēnesis arī Rīgas Latviešu biedrībā.

Šogad Rīgas Latviešu biedrība sadarbībā ar biedrību „Estonia” (Igaunija) aicina uz igauņu tekstilmākslinieces Enes Parsas  izstādi “Igauņu svītrkods”, kas būs apskatāma RLB Baltajā zālē no 8. februāra līdz 3. martam, savukārt 11. februārī RLB Zelta zālē, izskanēs koncerts ‘’Accordare’’, kurā muzicēs Latvijas un Igaunijas jaunie talanti.

Igauņi tekstilmāksliniece Ene Parsa ir izveidojusi savu unikālo stilu, balstoties uz gadsimtiem senām tekstilmākslas tradīcijām un izmantojot tautiskos rakstus. Kolekcijas "Igauņu svītrkods" pirmsākumi meklējami 2005. gadā. Enes Parsas kvadrātveida un slokšņveida gobelēni nav austi stellēs, bet izgatavoti no lina auduma sloksnēm, kas sašūtas kopā un oderētas. Māksliniece jau vairāk kā 30 gadu strādā savā autortehnikā, kura rada interesantu efektu – sākumā izskatās, ka darbs ir austs, un tikai ieskatoties tuvāk, atklājas tā unikālā daba. Māksliniecei, uzsverot katras svītru sloksnes saistību ar konkrētu Igaunijas reģionu, uz tām izšūti Igaunijas pagastu nosaukumi. Visi Enes Parsas darbi ir autentiskās krāsās, izmantots detaļu vairākkārtīgs palielinājums, radot mūsdienīgu noskaņu un lieliski iekļaujoties modernos interjeros. Ene Parsa ir saņēmusi vairākus augstus apbalvojumus – Igaunijas Tekstilmākslinieku asociācijas Gada balvu 2010. gadā, Igaunijas Tautas kultūras fonda Gada balvu 2008. gadā, Igaunijas Tekstilmākslinieku asociācijas un galerijas Lühike Jalg balvu 2007. un 1999. gadā. 2007. gadā Ene Parsa saņēma Igaunijas Tekstilmākslinieku savienības speciālbalvu par pečvork tehnikas izmantošanu dizainā.

Izstādes atklāšana notiks 8. februārī plkst. 16.00 RLB Baltajā zālē, piedaloties māksliniecei Enei Parsai, Igaunijas Tekstilmākslinieku savienības un biedrības “Estonia” pārstāvjiem. Izstādes atklāšanā muzicēs  grupa ''Cita dimensija'' - četri talantīgi, jauni mūziķi  -  Henrijs Brants (klavieres), Kristaps Škapars (bungas), Vadims Kiula (ģitāra), Markus Matisons (bass), kas iepazinušies Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā un izpilda funk/fusion jeb džezroka stila oriģinālmūziku.

Izstādes norisi atbalsta Igaunijas Kultūrkapitāla fonds.

Rīgas Latviešu biedrība un biedrība „Estonia” īpaši pateicas par sadarbību izstādes rīkošanā Igaunijas vēstniecībai Latvijā un  Igaunijas Tekstilmākslinieku savienībai. 

Savukārt 11. februārī plkst. 13.00 RLB Zelta zālē Igaunijas mēneša ietvaros notiks koncerts “Acordare” - Tallinas Mūzikas un baleta skolas un Nacionālo mākslu vidusskolas Emīla Dārziņa mūzikas skolas jauno mākslinieku sadarbības projekts, kurā piedalīsies 10 jaunie atskaņotājmākslinieki no Tallinas un 14 dalībnieki no Rīgas, kas dažādos kameransambļu sastāvos atskaņos gan klausītāju iemīļoto klasiķu Jozefa Haidna, Ludviga van Bēthovena, Maksa Bruha, Antonīna Dvoržāka, Dmitrija Šostakoviča opusus, gan XX gadsimta autoru Hoakina Turinas, Uno Naiso un Erika Evazena samērā reti atskaņotas, ļoti oriģinālas kompozīcijas. Kameransambļu priekšnesumi sagatavoti ļoti pieredzējušu pedagogu  – Rētas Rūbelas /Reet Ruubel, Natālijas Sakosas /Natalia Sakkos, Maritas Gerecas-Traksmanes /Marrit Gerretz-Traksmann, Hertas Hansenas, Ērika Kiršfelda un Andra Paula vadībā.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties pirms koncerta ( 5.- EUR, 3.- EUR skolēniem, studentiem, pensionāriem).

25% no sarīkojumos gūtajiem ziedojumiem Rīgas Latviešu biedrība ziedos Ukrainas cilvēku atbalstam.

*Izstādes atklāšanā un koncerta laikā tiks filmēts un fotografēts. Foto un video materiāli vēlāk var tikt izmantoti pasākumu publicitātei.