Īpaši “Kino Kults” klasikas seansi uz lielā ekrāna!

“Kasablanka”, “Debesu valstība”, klasiskās bailenes un iemīļotākās Ziemassvētku filmas “Viens pats mājās” un “Cietais rieksts” īpašos “Kino Kults” klasikas seansos uz lielā ekrāna!

Gada nogale pazīstama arī kā aktīvākā kino apmeklējumu sezona, jo laikā, kad ārā ir sniegs, sals un lielāko dienas daļu tumss, cilvēki mīl pulcēties kinoteātros, lai kopīgi noskatītos gan jaunākās, gan arī iemīļotākās filmas. Par jaunumiem šogad atbildēs Džeimss Kamerons ar savu jauno “Avataru”, kā arī pašmāju kino veidotāji ar Ziemassvētku filmu piedāvājumu, bet par kino klasiku parūpēsies “Kino Kults” ar, iespējams, grandiozāko filmu programmu savā 10 gadu pastāvēšanas vēsturē.

Vēl novembrī paspēsim nosvinēt leģendārās “Kasablankas” 80 gadu jubileju ar filmas restaurēto versiju. To unikālu padara fakts, ka restaurācijas vajadzībām pieslēgts pat mākslīgais intelekts (par laimi, tikai tehnisko, ne māksliniecisko jautājumu risināšanai). Bet īpašo jubilejas seansu ievadīs kino zinātniece Dita Rietuma, kas skatītājiem (kuri, visticamāk, būs jaunāki, kā filma) uzsvērs šīs filmas nozīmi kino vēsturē. Vienīgais seanss k/t “Kino Citadele” svētdien, 27. novembrī, 17.00.

Vēsturisko filmu cienītājiem un režisora sera Ridlija Skota faniem unikāla iespēja uz lielā ekrāna redzēt vienu no režisora traģiskākajiem darbiem, vērienīgo krustnešu eposu “Debesu valsība” (“Kingdom of Heaven”). Savulaik kinoteātros demonstrēja filmas pret režisora gribu stipri īsināto versiju, kas izpelnījās pelnītu skatītāju kritiku. Tādēļ Ridlijs Skots radīja ultimatīvu “režisora versiju” ar vairāk kā 40 minūtēm izgrieztā materiāla un vairāk kā 150 montāžas labojumiem, ko kritiķi jau atzīst par Ridlija Skota filmogrāfijas pērli. “Debesu valstība: Režisora versija” tikai vienā seansā k/t “Kino Citadele” sestdien, 26. novembrī, 18.00.

Gada tumšajā sezonā arī vairākas iespējas uz lielā ekrāna baudīt klasiskas šausmu filmas, kuras ir joprojām relevantas. Tā, gaidot Stīvena Spīlberga jaunāko darbu “Fabelmani”, vērts pārskatīt viņa 1982. gadā producēto (baumo, ka daļēji arī režisēto) un trim “Oscar” balvām nominēto “Poltergeistu” filmas 40. jubilejā - arī šeit centrā ir kāda ģimene, kas piedzīvo pārdabiskus notikumus. Savukārt režisora Džoela Šūmahera 1987. gada trilleris “Pazudušie zēni” (“The Lost Boys”) kļuva par vampīrkino klasiku, no kura pilniem kausiem smēlās gan “Krēsla”, gan “Kas notiek krēslā”. Jaunie un seksīgie Džeisons Patriks un Kīfers Sazerlends vēl labāk izskatās filmas 4K restaurācijā. Bet 2007. gada Helovīna bailene “Saldumus vai dzīvību” (“Trick’r’Treat”) vienkārši ir tik laba, ka to var skatīties cauru gadu. Visas trīs filmas k/t “Kino Citadele” dažos seansos novembrī un decembrī.

Visbeidzot kopā ar skatītājiem mēģināsim rast atbildi uz jautājumu, kas ir visu laiku labākā Ziemassvētku filma – “Cietais rieksts” vai “Viens pats mājās”? Abās filmās džeks viens pats mājā pret neliešiem, bet “Kino Kulta” klasikas seansos šogad būs abas šīs filmas: lai uzvar KINO! “Viens pats mājās”, “Cietais rieksts” un “Cietais rieksts 2” k/t “Kino Citadele” dažos seansos decembrī.

Papildu informācija meklējama: https://kinokults.lv.