Izstāde “Dekoloniālās ekoloģijas” Rīgas mākslas telpā

Izstāde “Dekoloniālās ekoloģijas” Rīgas mākslas telpā

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) sadarbībā ar Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienības izstāžu zāli Rīgas mākslas telpa šī gada 1. novembrī atklās izstādi “Dekoloniālās ekoloģijas”.

Izstāde pievēršas postsociālisma un postkoloniālisma nospiedumiem šodienas sabiedrībā un kultūrā un to atbalsotajām pārmaiņām Latvijā, Baltijā un plašākā reģionā caur vides, tās pārmaiņu un ekoloģijas perspektīvām. Izstāde būs skatāma no 2. novembra līdz 15. janvārim, un tās ietvaros notiks arī plaša publiskā programma ar mākslinieku darbnīcām, diskusijām un lekcijām.

Izstādē piedalīsies mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Ukrainas un Nīderlandes: Aurēlija Maknīte, Anna Škodenko, Darja Popolitova, Viktors Gurovs un Francisko Martiness, Diāna Leloneka, Haralds Matulis, Inga Erdmane, Linda Boļšakova, Līga Spunde, Maija Demitere, Maria Kapajeva, Oļa Mihaiļuka, Family Connection, Rasa Šmite un Raitis Šmits, Vika Eksta un Anna Griķe.
Izstādes kuratore: Ieva Astahovska.  

Postkoloniālisma un dekoloniālisma pieejas, lai pārskatītu sarežģītās pagātnes un tagadnes attiecības, Austrumeiropā un postpadomju reģionā ir ieguvušas jaunu aktualitāti līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Šo pieeju mērķis ir sniegt jaunus skatpunktus un kritiskas norādes, kā domāt par koloniālās, imperiālās, arī okupācijas varas ilgstošo iespaidu arī pēc tās šķietamām beigām, un patiesu atbrīvošanos no tā. Interpretējot plašāk, dekoloniālisms ietver arī jaunus skatījumus uz cilvēka un vides savstarpējām attiecībām, dominējošo, patērējošo ietekmi uz dabu, un nepieciešamību to mainīt. Izstādes “Dekoloniālās ekoloģijas” mākslinieki pievērsīsies mūsu nesenās pagātnes un šodienas, cilvēka un tā apkārt esošās vides attiecībām, izceļot tādas tēmas kā (post)padomju mantojums, vietas nozīme un pieredze, atmiņa, tehnoloģiju un industriju ietekmētās ainavas, ekoloģisko jautājumu kultūras nozīmes un sociālās prakses, un alternatīvas stratēģijas vides krīzes un klimata pārmaiņu mesto izaicinājumu pārvarēšanai.
Reģionālos kontekstus caur ekoloģiju prizmu mākslinieki izcels, pievēršoties Baltijas jūras piesārņojumam, padomju laikā mākslīgi pārveidoto ainavu atgriešanai dabiskā stāvoklī, cilvēku ikdienas dzīvei postindustriālos un ekoloģiski noplicinātos robežreģionos, aukstā kara mantojumam, kas turpinās tehnopolitisko infrastruktūru ainavās un joprojām atgādina par sarežģītajām koloniālajām attiecībām, kas pastāvēja starp padomju centru un perifērijām.

Virkni izstādes darbu virzījušas posthumānisma idejas, kas komentē attiecības ne vien starp cilvēkiem, bet arī starp dzīvo un nedzīvo dabu, starp dabu un kultūru, sabiedrību un vidi. Tādas tēmas kā atmiņa, ko sevī glabā vai kas tiek zaudēta kopā ar augiem mums līdzās, vai to nozīme, lai samierinātos vai dziedinātu pagātni. Politisko jautājumu aktualizēšana caur ekoloģijas un vides aizsardzības prizmu, ekopolitika, aktīvisma un kolektīvisma prakses, un ekoloģiskā solidaritāte / padomju un pēcpadomju laika atstātie nospiedumi. Izstādes mākslas darbi pievērsīsies arī tādām ikdienā būtiskām tēmām kā vide un patēriņš, lietu dzīve un “pēcdzīve”, atkritumu industrija, kas ietekmē arī dzīvo dabu mums līdzās, dārza prakses un alternatīvas pārtikas audzēšanas metodes, atgriešanās pie dabas kā digitālais detokss jeb iespēja atjaunot emocionālos resursus.

Izstāde “Dekoloniālās ekoloģijas” turpina Latvijas Laikmetīgās mākslas centra īstenoto projektu “Pārdomājot postsociālismu caur postkoloniālismu Baltijā”, kas pievēršas pagātnes un šodienas samezglotajām attiecībām Latvijā un Baltijā caur aktuālās ekoloģiskās krīzes, vides jautājumu un nacionālisma prizmu. Projekta ietvaros noritējis tiešsaistes diskusiju cikls ar Baltijas māksliniekiem un pētniekiem par tādām tēmām kā koloniālās pagātnes mantojuma atspoguļojums, ekokritiskas vides perspektīvas, dzimtes un kvīriskā konteksti, aukstā kara mantojums, vides jautājumi Baltijas mākslas vēsturē, feminisma un sieviešu kustības Baltijā, dārzkopība un pašnodrošinājums kā mākslas prakse, un dekolonizācijas naratīvi Ukrainas mākslā. Sadarbība ar māksliniekiem, kas piedalās izstādē, aizsākta jau māksliniecisko pētījumu publiskajā programmā “Pārmaiņu ekosistēmas”, kas Rīgas pilsētvidē notika 2021 gada nogalē, kā arī LLMC vasaras skolā “Postsociālisma ekoloģijas”.

Izstādes ir daļa no projekta “No sarežģītās pagātnes uz kopīgu nākotni”, ko  Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs veido sadarbībā ar Nacionālās mākslas galeriju Viļņā, OFF-Biennāli Budapeštā, Lodzas mākslas muzeju un Malmes mākslas muzeju Eiropas Savienības programmas “Radošā Eiropa” ietvaros. Šis projekts pievēršas jautājumiem, kas saistīti ar pagātnes un šodienas samezglotajām attiecībām, alternatīvām pieejām auditorijas iesaistē, mākslas mediācijā un starpdisciplinārās sadarbībās.


PIEEJAMĪBA

Aicinām apmeklētājus iepazīties ar reālās vides un satura pieejamības situācijas raksturojumu izstādē “Dekoloniālās ekoloģijas” un tās norises vietā, izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” Vecrīgā, Kungu ielā 3. Iepretī izstāžu zālei atrodas 2 invalīdu stāvvietas.
Izstādē ir skatāmi 13 mākslas darbi. Tie visi ir vizuāli - fotogrāfijas, gleznas, zīmējumi un grafikas, videodarbi, objekti un instalācijas. Daļa mākslas darbu ir audiāli. Lai apskatītu izstādi, ieteicams ieplānot vismaz vienu stundu.
Festivāla apmeklējumu ar asistentu - mākslas mediatoru un mediatoru vadītas ekskursijas personām ar dažāda veida invaliditāti lūgums pieteikt iepriekš. Ekskursijas ilgums viena stunda.
Ja jums jānodrošina īpašas piekļuves prasības vai ir jautājumi par izstādes pieejamību, lūdzam rakstīt uz e-pastu mara@lcca.lv vai zvanīt pa tālruni +371 29586893 (Māra) vai 28649014 (Lība).
Mums ir svarīgi, ka izstāde ir pieejama ikvienam, tādēļ esam sagatavojuši

  • šo izstādes pieejamības aprakstu
  • ekskursijas ar asistentiem - mākslas mediatoriem
  • darbu aprakstus vieglāk lasāmā valodā un audiogidu
  • bezmaksas ieeju izstādē cilvēkiem ar invaliditāti un pavadonim

Pieejamības raksturojums cilvēkiem ar kustību traucējumiem: ēka atrodas Vecpilsētā un izstāde ir zālē ēkas pagrabstāvā. Atvainojamies par neērtībām, taču Rīgas Mākslas telpā esošais lifts nedarbojas. Tādēļ piedāvājam alternatīvus pieejamības risinājumus.

Lai iekļūtu ar ratiņkrēslu vai citiem kustību traucējumiem, ja nav iespējams pārvarēt trepes, ir divi varianti:
 

  • Iekļūšana pa Rīgas Mākslas telpas ēkas galveno ieeju (Kungu iela 3), izmantojot elektrisko mobilo pacēlāju, kurš der manuālajiem ratiņkrēsliem. Lai iekļūtu, lūgums izmantot galvenās ieejas sānu durvis. Tad zvaniet pa norādīto tālruni, lai saņemtu palīdzību, nokļūšanai lejā pa trepēm.
  • Caur Rīgas Domes ēku (Rīgas Domes ēkas galvenā ieeja Rātslaukumā 1) Dodoties caur Rīgas domes galveno ieeju ar mūsu darbinieku-asistentu. Izmantojot pacēlāju, Jūs nonāksiet pie lifta, ar kuru jādodas uz pagrabstāvu. Lejā jāpārvar visai stāvas uzbrauktuves, ja Jums nepieciešama palīdzība, mūsu personāls to labprāt nodrošinās.

 
Ar bērnu ratiņiem lūgums izmantot Rīgas domes sānu ieejas un zvanīt pa tur norādīto tālruni. Personāls Jūs pavadīs līdz liftam.
Ēkā ir pieejamas pielāgotas labierīcības.
 
Pieejamības raksturojums cilvēkiem ar redzes traucējumiem: piedāvājam saņemt darbu aprakstus e-pastā, iepriekš sazinoties. Iesakām izmantot audiogidu, kas pieejams caur personīgo viedtālruni vai planšetdatoru, kuru var saņemt pie kases.
Aicinām piedzīvot izstādi mākslas mediatora pavadībā, iepriekš piesakot apmeklējumu. Darbu apraksti ir pieejami arī digitāli. Izstādi ir atļauts apmeklēt kopā ar suni-pavadoni.
Pieejamības raksturojums cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem: videodarbiem ir subtitri latviešu un angļu valodās, skaņas līmeni austiņās regulēt nebūs iespējams. Mākslas darbiem ir pieejami apraksti. Surdotulkojums nav pieejams.
Pieejamības raksturojums cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem: Aicinām izmantot mākslas mediatorus kā asistentus, piesakot ekskursiju. Mediatori iepazīstinās ar izstādi un tās darbiem vienkāršotā valodā. Darbu aprakstus vienkāršotā valodā iespējams saņemt, sazinoties ar mara@lcca.lv.

PIETEIKŠANĀS GRUPU APMEKLĒJUMIEM
Ekskursiju/tūri grupām lūdzam pieteikt iepriekš, sazinoties pa e-pastu vai tālruni:
+371 29586893
mara@lcca.lv
Ekskursijas izstādē vada mākslas mediatori - īpašās apmācībās un praksē sagatavoti dažādu profesiju un vecumu cilvēki. Sarunā ar apmeklētājiem viņi palīdz pamanīt likumsakarības starp mākslas darbiem, rosina uz patstāvīgām pārdomām un atklājumiem un paplašina priekšstatus par laikmetīgo mākslu. Mediatori ir sastopami izstādē darbadienās plkst. 16.00–18.00 un brīvdienās plkst. 11.00–17.00.

Ekskursija mākslas mediatora vadībā ir bez maksas, iegādājoties ieejas biļeti izstādē.
Biļešu cenas:
Ieejas biļete 5,00;
Skolēniem, studentiem (uzrādot apliecinošu dokumentu) 2,50 EUR;
Senioriem (uzrādot apliecinošu dokumentu) 3 EUR.

 Attēls: Haralds Matulis "Ceļojums uz Černivciem"
Avots: lcca.lv