Izstāde “Ūdensrozes” muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs”

Izstāde “Ūdensrozes” muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs”

No 2023. gada 13. jūlija muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” skatāma izstāde “Ūdensrozes”.

Vasaras krāšņajā ziedēšanas laikā muzejs aicina aplūkot ziedu tēmai veltīto izstādi “Ūdensrozes”.  Eksponēti lietišķās mākslas priekšmeti, trauki, interjera dekori, pastkartes un izšuvumi no 12 Latvijas muzeju krājumiem un privātkolekcijām.

Ūdensroze ir vasaras zieds, kas skatītāju acis priecē galvenokārt jūlijā. Ūdensrozi dēvē arī par Latvijas jūgendstila simbolu un ūdensaugu karalieni, tai radniecīgais lotosa zieds simbolizē garīgu atjaunošanos un atdzimšanu. Jaunajā izstādē redzamās ūdensrozes tapušas no jūgendstila perioda līdz pat 20. gadsimta otrajai pusei un “zied” visu gadu – tās zīmētas uz porcelāna un stikla, izkaltas metālā, iegravētas kokā un dārgmetālā, izšūtas uz dažādām tekstilijām, iespiestas uz pastkartēm un grāmatām, gleznotas uz audekla. Izstādē skatāmās ūdensrozes attēlotas uz visdažādāko izmēru priekšmetiem – no uzpirksteņa līdz vitrāžai un lambrekenam.

Izstādē būs aplūkojams arī Rīgā darināts jūgendstila laika rāmis, ko muzejam “Rīgas Jūgendstila centrs” dāvinājis nodibinājums “Nākotnes atbalsta fonds”.

Izstādē eksponēti priekšmeti no muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” krājuma, kā arī no Aleksandra Čaka muzeja, Cēsu Vēstures un mākslas muzeja, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja, Jaunmoku pils muzeja, Jūrmalas muzeja, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja, Limbažu muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Talsu novada muzeja, Tukuma muzeja un vairākām privātkolekcijām.

 Izstāde muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” apskatāma līdz 2023. gada 8. oktobrim. Muzejs atvērts no plkst. 10.00 līdz 18.00 katru dienu, izņemot pirmdienas.

Papildu informācija:

Jūlija Trofimova,

muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” projektu vadītāja.

Tālr. +371 67191061

E-pasts: julija.trofimova@riga.lv