Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris aicina uz koncertu “Mīlas ekspresis”

Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris aicina uz koncertu “Mīlas ekspresis”

13. februārī Kultūras centrā “Ulbrokas Pērle”. Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas (JMRMV) pūtēju orķestris aicina pavadīt mīlestības pilnu vakaru, baudot Gilberta Tinnera, Otto M. Švarca, Glena Millera, Ričarda Rodžera, Antonio Karlossa Džobima un Viktora Janga kompozīcijas koncertā “Mīlas ekspresis”.  

JMRMV pūtēju orķestris diriģentu Jāņa Retenā un Anda Kareļa vadībā ir sagādājis muzikālu, džeza noskaņām bagātu papildinājumu vakaram sveču gaismā. Koncertprogramma veltīta džeza mūzikas komponistiem, kas ar savām inovācijām mūzikā nozīmīgi ietekmējuši šī stila attīstību. Koncertā izskanēs Gilberta Tinnera “Sparkling Samba”, Otto M. Švarca “Saxpack”, Glena Millera popūrijs, Ričarda Rodžera “Blue Moon”, Antonio Karlossa Džobima “Wave”, Viktora Janga “When I fall in love” un dažas pārsteiguma kompozīcijas.

Komponista, diriģenta un trombonista Gilberta Tinnera skaņdarbam “Sparkling Samba” par iedvesmu kalpoja sambas plūstošais, vienlaikus straujais un ātrais, bet tajā pašā laikā stabilais temps. Asociāciju līmenī tas atgādina par plūstošu ūdeni, kas vienā mirklī var būt mierīgs, kluss un mirdzošs, bet jau nākamajā pārtapt bargā un biedējošā dabas elementā.

Plaši atzītais Otto M. Švarcs, kurš mērķtiecīgi cenšas attīstīt un paplašināt džeza mūzikas žanru, skaņdarbu “Saxpack” komponēja izteikti laikmetīgā noskaņā - darbs sacerēts izteikti modernā stilā, iekļaujot vairākas laikmetīgās saksofona spēles tehnikas. Saksofona solo - Arnita Lipska.

Pasaulslavenā Glena Millera orķestra vadītājs, trombonists, komponists, aranžētājs un diriģents Glens Millers nenoliedzami ir atstājis neizdzēšamas pēdas džeza mūzikas tradīcijā. Pēc brīvprātīgās iestāšanās Savienoto Valstu armijā komponists novatoriski kombinēja džeza un klasisko armijas maršu elementus, vienlaikus aizsākot armijas bigbendu tradīciju. “Moonlight Serenade”, “In the Mood” un “A String of Pearls” ir tikai dažas no globāli atpazīstamajām Glena Millera kompozīcijām, kuras iespējams būs dzirdamas arī koncertā atskaņotajā Glena Millera popūrijā.

Viens no slavenākajiem un ietekmīgākajiem 20. gadsimta otrās puses Brodvejas mūziklu komponistiem Ričards Rodžers neatgriežami mainīja populārās mūzikas attīstību 20. gadsimta griezumā. Viņa ieguldījums mūzikas un mākslas pasaulē tika augsti vērtēts - R. Rodžers ir viens no diviem cilvēkiem, kas ir saņēmis prestižās Emmy, Grammy, Oscar un Tony (četras galvenās ASV izklaides nozares balvas), kā arī prestižo Pulicera balvu. Koncertā JMRMV pūtēju orķestris atskaņos “Blue Moon”, kas kļuvusi ne vien par vienu no biežāk pārraidītākajām un ierakstītākajām dziesmām mūzikas vēsturē, bet arī par ikonisku simbolu romantiskajai mūzikai. Soliste Kristīne Megija Žvagiņa.

Britu džeza pianista Viktora Janga romantiskā balāde “When I Fall in Love” īpaši mīļa kļuvusi liegas mūzikas cienītājiem. Dziesmu, kas izceļas savas maigās melodijas un sentimentālā teksta dēļ, ierakstījuši vairāki slaveni mākslinieki, tostarp Celine Dion un Michael Bublé. Februāra koncertā šo neatkārtojamo dziesmu atskaņos JMRMV pūtēju orķestris, soliste - Kristīne Megija Žvagiņa.

Džeza standarti, romantiskas, bet ieturētas mīlas balādes, par kanoniskiem elementiem kļuvuši skaņdarbi - 13. februāra koncerts “Mīlas ekspresis” Kultūras centrā “Ulbrokas Pērle” solās būt romantiska un izsmalcināta vakara piepildījums.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzē.