Johana Sebastiana Baha “Magnificat” skanēs Akustiskajā koncertzālē "Īle"

Johana Sebastiana Baha “Magnificat” skanēs Akustiskajā koncertzālē "Īle"

Sestdien, 7.oktobrī, plkst. 20.00 Akustiskajā koncertzālē "Īle" gaidāma krāšņa Jasmīnas kora, solistu un ērģeļu saskaņa koncertprogrammā “Magnificat. BACH”.

Koncertprogrammā Dziesmusvētku virsdiriģentes Agitas Rimšēvičas vadītajam Ziemeļrīgas apvienības VEF Kultūras pils “Jasmīnas korim” (diriģents arī R. Šmīdbergs, vokālais pedagogs V. Majore) pievienosies Rīgas Doma mūzikas direktors un divu Lielo mūzikas balvu laureāts, ērģelnieks Aigars Reinis, kā arī virkne izcilu Latvijas solistu: Ieva Parša (alts), Inese Romancāne (soprāns), Viktorija Majore (soprāns), kā arī Mārtiņš Zvīgulis (tenors).

Koncerta programma veidota galvenokārt ap Marijas slavas dziesmu “Magnificat” jeb  Augsti slavē Kungu, mana dvēsele!  gan Antonio Vivaldi, gan Johana Sebastiāna Baha mūzikā. Kā lielisks papildinājums būs arī skaņdarbi no unikālās 17. gadsimta dziesmu grāmatas, ko sakārtojis un izdevis Ilūkstes priesteris, jezuīts Georgs Elgers, kā arī Neretas luterāņu mācītājs Kristofors Fīrekers. Dziesmu grāmata īpaša ar to, ka ir pirmais nozīmīgais baznīcas melodiju krājums Latvijas teritorijā. Skanēs dziedājumi “Jesus Dulcis” (Jēzus saldā pieminēšan’) īpatnējā 17. gadsimta latviešu valodā.

“Koncerta centrā liktais Johana Sebastiāna Baha komponētais “Magnificat” pirmajā veidolā pirmatskaņots 1723. gada Ziemassvētkos. Tas bija pirmais gads, ko Bahs pavadīja Leipcigā Sv. Toma baznīcas kantora amatā. Ap 1730. gadu Bahs pārstrādāja “Magnificat” tādu, kādu pazīstam to mūsdienās. Skaņdarbs ir neticami lakonisks un koncentrēts. Nepilnas pusstundas laikā ģeniālā kārtā nomainās teju visi iespējamie dvēseles un prāta stāvokļi, kas var piemeklēt cilvēku. Ir izmantota apļa kompozīcija, kur finālā skan tas pats mūzikas materiāls, kas sākumā, tādējādi noapaļojot kompozīciju un padarot “Magnificat” par, gribētos apgalvot, Baha vispilnīgāko vokāli instrumentālo skaņdarbu,” stāsta Orests Silabriedis. Baha “Magnificat” atskaņojumu vadīs jaunais un talantīgais diriģents Matīss Circenis.

Koncertu organizē SIA “Balsis” sadarbībā ar Īles luterāņu baznīcas fondu un nodibinājumu “Iedvesmas fonds”.

Biļetes www.bilesuparadize.lv.