Jūrmalā notiks publiskā diskusija ar rakstnieku Grigoriju Osteru

Jūrmalā notiks publiskā diskusija ar rakstnieku Grigoriju Osteru

30.jūnijā plkst. 19.00 projekta “Filosofija uz ūdens” ietvaros notiks tikšanās ar populāro bērnu rakstnieku, scenāristu, “Kaitīgo padomu” autoru un iecienītu animācijas filmu (“38 papagaiļi”, “Kaķēns vārdā Vau”) scenāristu Grigoriju Osteru. Šajā reizē mediju vadītājs, žurnālists Andrejs Vasiļjevs ar viesi apspriedīs propagandas ietekmi uz bērniem un jauniešiem. Pasākums tradicionāli notiks uz ūdens – uz restorānā Laivas peldošās platformas (Vienības prospekts 36, Jūrmala).

Ar ko var beigties kamuflāžā tērptu knīpu marši un metodiskie norādījumi skolēnu patriotiskajai audzināšanai? “40 gadus es bērniem rakstu “Kaitīgos padomus”. Katrā grāmatā ir brīdinājums: šī ir grāmata nepaklausīgiem bērniem. Paklausīgiem bērniem lasīt aizliegts. Nepaklausīgi bērni – tas nav visbriesmīgākais. Paklausīgie – tas ir daudz briesmīgāk. Bet, ja valstī aug miljoniem paklausīgu bērnu, viņi pārvēršas baisā padevīgu orku armijā,” stāsta Grigorijs Osters, kas patlaban dzīvo Rīgā. Osters piedāvā parunāt par bērniem – kā ar viņiem runāt un ko tagad mācīt.

“Man būs interesanti klausīties, kā populārs bērnu rakstnieks profesionāli vētīs nenobriedušu smadzeņu skalošanas vēsturi,” iecerētās sarunas virzienu formulē Andrejs Vasiļjevs. “Pats Osters ir dzimis 1947.gadā, kad padomju vara aktīvi iejaucās audzināšanā. Vispār – ir grūti saprast, kā viņam izdevās saglabāt progresīvus uzskatus un vienlaikus publicēties. 2002.gadā Osters izstrādāja saturu vietnei “Krievijas prezidents skolas vecuma pilsoņiem”, kurā par prezidentu ir rakstītas lietas, par kurām šodien var izpelnīties krimināllikuma pantu. Un tas viss joprojām ir pieejams vietnē kremlin.ru. Tādējādi mūs gaida pilnībā zinātniska, pat politiska diskusija – bez jebkādas acu piemiegšanas.”

Projekts “Filosofija uz ūdens” – publisko dialogu cikls, kura dalībnieki diskutē par neviennozīmīgiem un aktuāliem tematiem, kas cita starpā uztrauc arī Latvijas sabiedrību. Tā līdzautori — producente Jekaterina Lanskaja, žurnālists un mediju vadītājs Andrejs Vasiļjevs, filosofs, žurnāla “Rīgas Laiks” līdzizdevējs Arnis Rītups. Uzticības pilnā atmosfērā notiek filosofiskas sarunas ar domātājiem, publicistiem, zinātniekiem, rakstniekiem, kultūras darbiniekiem. Projektā jau ar panākumiem viesojies rakstnieks Dmitrijs Gluhovskis, senas kņazu dzimtas pēctecis Mihails Goļicins aktieris Artūrs Smoļjaņinovs, mūziķis un skolotājs Mihails Kaziņiks, juriste Jeļena Lukjanova. Nesen Eduarda Smiļģa teātra muzejā notika pasākums, kas bija veltīts projekta YouTube kanāla atklāšanai https://www.youtube.com/@philosophywater

Grigorijs Osters – rakstnieks, scenārists, dramaturgs. Dzimis Odesā, bērnībā un jaunībā dzīvojis Rīgā. “Kaitīgo padomu” žanra izveidotājs, pēc viņa grāmatā radīto animācijas filmu “38 papagaiļi”, “Kaķēns vārdā Vau” scenārija autors. Mākslas filmas “Līdz pirmajām asinīm” (1989) autors, tajā uzskatāmi parādīja, kā pat “kariņa” spēlēšana, kuru bērniem sarīko pieaugušie, kropļo un sadala gabalos viņu dvēseles.

Žurnālists un mediju vadītājs Andrejs Vasiļjevs ir ilggadējs Krievijā izdotā “Kommersant” galvenais redaktors, bijušais programmas “Vremja” vadītājs, skandalozo projektu “Pilsonis Dzejnieks” un “Cienīgais kungs” producents. Kā aktieris piedalījies filmās “Kad es kļūšu par milzi”, “Down House”, “Generation P” un “Nozagt Tarantīno”.

Jekaterina Lanskaja (KATUFILM) – starptautisku festivālu, televīzijas projektu, video darbu režisore un producente, Londonas starptautiskās kinoprēmijas L.I.M.P.A, festivālu Paris International Short Festival un New York International Women Festival galveno balvu ieguvēja. Dokumentālās filmas par leģendāro kņazu Goļicinu dzimtu Māja/Home/Дом producente, asociatīvā producente pilnmetrāžas filmai “Mātes piens”, kas tapusi pēc latviešu rakstnieces Noras Ikstenas romāna ar tādu pat nosaukumu.

Biļetes uz pasākumu var nopirkt šajā hipersaitē https://katufilm.com/philosophy-water

 

Informāciju sagatavoja:

Mārketinga aģentūra „PR LINIJA”

+371 29 28 78 90

+371 29 41 03 04

linija@pr-linija.lv

pr-linija.lv