“Kā vecs par jaunu top. Restaurēšana jeb atjaunošana” –  Ģimenes diena Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

“Kā vecs par jaunu top. Restaurēšana jeb atjaunošana” – Ģimenes diena Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

Svētdien, 24. septembrī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina bērnus, ģimenes un ikvienu interesentu uz Ģimenes dienu “Kā vecs par jaunu top. Restaurēšana jeb atjaunošana”. Programmā: plkst. 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 ekskursijas restauratoru darbu izstādē “Cilvēka pieskāriens”, visas dienas garumā ikvienam interesentam – radošas un praktiskas tematiskās nodarbes muzejpedagoga vadībā, iepazīstot dažus veidus no daudzveidīgā muzeja priekšmetu restauratoru darba.

Ģimenes dienas ekskursijas un praktiskās nodarbes, veicot tematiskus uzdevumus, norisināsies restauratoru darbu izstādē “Cilvēka pieskāriens”. Ekskursijas dalībnieki uzzinās, ko ar apbrīnojamu meistarību spēj paveikt muzeja restauratori, kā arī iepazīs restaurēto priekšmetu krāšņu parādi. Izstādē apskatāmi vairāk nekā 70 muzeja krājuma priekšmeti, kas īpaši izvēlēti, lai parādītu gan dažādu materiālu restaurāciju, gan restaurācijas procesa sarežģītību, gan aizraujošo restauratora darbu. Katrs muzeja restaurators ir specializējies noteiktu materiālu restaurācijā.

Radoši un praktiski darboties muzejpedagoga vadībā, veicot tematiskus uzdevumus: “Atjaunojam senu zīmējumu!”, “Labojam bojātu attēlu!”, “Atrodi grāmatā aizmirstās lietas!”, “Saliekam māla trauka fragmentu no lauskām!”, “Izveidojam senlaicīgu blociņu!”, ikviens aicināts visas Ģimenes dienas garumā (no 10.00-17.00). Tā būs iespēja “izmēģināt roku” restauratoru darba iemaņās, kā arī radīt ko no jauna savam priekam.

Ikvienam sadzīvē var gadīties neliela “ķibele”, kā, piemēram, Raiņa dzejolī “Sasistā krūze” aprakstītā: “Ak tu, krūzīt! Kā nu tā?/ Kaklis nost, tik vienas suķes,/ Beigtas raibās glāžu puķes,/ Ak tu, krūzīt puķotā!”. Tādēļ prasmes, kuras nepieciešamas restauratora profesijā, it bieži ir noderīgas arī ikdienas gaitās.

Svētdien, 24. septembrī,  no 10.00-17.00 apskatei atvērts viss muzejs. Šobrīd muzejā apskatāmas mainīgās izstādes: “Cilvēka pieskāriens. Restauratoru darbu izstāde”, “Spēles lieliem un maziem. Spēļu un rotaļu piederumu arheoloģiskie atradumi senajā Rīgā. 13.–18. gs.”, mēneša eksponāts “Nikolausa fon Himzela kolekcijas priekšmets – muzeja krājuma dārgums”, “Kas jūrniekam somā – suvenīrs!”, kā arī pastāvīgā ekspozīcija 14 zālēs.   

                                              

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, vecākais publikas apskatei atvērtais muzejs Latvijā un Baltijā, kā arī viens no vecākajiem Eiropā, visa 2023. gada ritumā atzīmē 250 gadu jubileju.

Ir lieliski pavadīt dienu kopā ar ģimeni, ar prieku gūstot jaunus iespaidus un zināšanas. Muzejā gaidīsim gan lielos, gan mazos!

Visa muzeja apskate – ar muzeja ieejas biļeti. Dalības maksa Ģimenes dienas programmā: ieejas biļete restauratoru darbu izstādē “Cilvēka pieskāriens”  (skolēniem – EUR 0.50, studentiem un pensionāriem – EUR 1.00, pārējiem – EUR 1.50).      

Papildu informācija: RVKM Komunikācijas darba nodaļā, tālr.: 67356676; 67356680. Muzeja tīmekļvietne: https://www.rigamuz.lv/rvkm/.

FB lapa: https://www.facebook.com/Rigamuz.

 

Anotācija pievienotajam publicitātes attēlam:Nošu turētājs. 19. gs. vidus. Koks; virpots, kokgriezums. Tekstils, stikla pērlītes; pērlīšu izšuvums, dekoratīvs gleznojums. 2021. gadā restaurējis Dainis Andersons, interjera iekārtas priekšmetu (mēbeļu) restaurators.

 

Informāciju sagatavoja: Ingrīda Lukašēviča, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Sabiedrisko attiecību speciāliste, E-pasts: ingrida.lukasevica@rigamuz.lv