“Klasikas kino vakari” ar Orsona Velsa “V kā Viltojums” (1973)

“Klasikas kino vakari” ar Orsona Velsa “V kā Viltojums” (1973)

Programmu “Klasikas kino vakari” trīs seansos šajā nedēļas nogalē no 28. līdz 30 janvārim turpinās Orsona Velsa pēdējā filma “V kā Viltojums” (1973) – komiska, izaicinoša un filozofiska kino eseja par patiesības un maldu attiecībām kā mākslā, tā dzīvē. Sestdienas seansā uz ievadsarunu pievienosies Velsa daiļrades zinātāja, režisore Marta Elīna Martinsone.

“V kā Viltojums” (F for Fake, 1973) maskējas par dokumentālo kino, lai stāstītu par viltojuma un krāpšanās patieso dabu. Burvju triku meistars Orsons Velss, zināms kā viens no ietekmīgākajiem 20. gadsimta kinorežisoriem, stājas abās kameras pusēs, lai radītu savu pēdējo kinodarbu un uzdotu skatītājam valšķīgus jautājumus: kas ir māksla? Kāda ir tās vērtība? Un kas ir mākslas radītājs? Turpmāko stundu režisors solās teikt patiesību un tikai patiesību.

Filma dokumentē divus slavenus blēžus: Elmīru de Horiju un Klifordu Irvingu. De Horijs kļuvis slavens, pārdodot viltotus mākslasdarbus ar Pikaso un Matisa parakstiem uz tiem, savukārt Irvings bija viltus autobiogrāfiju autors. Balansējot starp dokumentālo kino un inscenējumu, Velss pēta blēdības, kas izdarītas uz citu cilvēku rēķina.

Pirms 28. janvāra seansa plkst. 18.00 ievadvārdus skatītājiem sniegs Velsa daiļrades zinātāja un mīļotāja, režisore Marta Elīna Martinsone.

Filma tiks izrādīta oriģinālvalodā ar subtitriem latviski.

Vairāk informācijas un biļetes ŠEIT

KINO BIZE, Elizabetes 37, Rīga. E.: agnese.lipska@kinobize.lv