Klasikas kino vakaros romantiskā komēdija “Cīruļi uz auklas” (1969)

Klasikas kino vakaros romantiskā komēdija “Cīruļi uz auklas” (1969)

Nogalē no 19. līdz 21. aprīlim kinoteātrī “Kino Bize” trīs seansos tiks demonstrēts čehu kinorežisora Jirži Mencela 1969. gada darbs “Cīruļi uz auklas” (Larks on a String). Filma tiks piedāvāta Klasikas kino vakaru programmas ietvaros, kas šosezon veltīta čehu Jaunajam vilnim sešdesmitajos gados. Piektdienas vakarā pirms seansa žurnālistes Ritas Rudušas ievadlekcija.

“Cīruļi uz auklas” ir romantiska, poētiska pasaka, kas pamanās atmaskot valstsvīrus izvērstā absurda teātrī, funkcionāriem kļūstot par galvenajiem klauniem. Lai gan filmas notikumu gaita izgāztuvē varētu būt nomācoša, tomēr maģiskā reālisma netiešās nianses apspiestības grūtībās rada cerību uz citādiem laikiem. Stāsts risinās ap aizdomīgiem buržuāziskiem elementiem –profesoru, saksofonistu un slaucēju, kuri pārmācīšanas nolūkos tiek norīkoti darbam izgāztuvē.

Ja citas filmas politisku apsvērumu dēļ ar cenzūru tika aizliegtas pēc nonākšanas kinoteātru repertuāros, tad Jirži Mencela komēdija "Cīruļi uz auklas" netika pat līdz pirmizrādei. Lai gan uzņemta 1969. gadā, filma pēc Padomju savienības sabrukuma tika pirmizrādīta 1990. gadā Berlīnes kinofestivālā, kur saņēma Zelta lāci par gada labāko filmu.

Piektdien, 19. aprīlī plkst. 19.00 pirms seansa žurnālistes Ritas Rudušas ievadlekcija.

Filma kinoteātrī “Kino Bize” tiks izrādīta trīs seansos:

  • piektdien, 19. aprīlī, plkst. 19.00 ar ievadvārdiem;
  • sestdien, 20. aprīlī, plkst. 18.00;
  • svētdien, 21. aprīlī, plkst. 18.00.

Klasikas kino vakaru jaunākās sezonas programmu veido piecas filmas. Katru mēnesi viena no filmām tiks demonstrēta trīs seansos ar subtitriem latviešu un angļu valodās. Programmas turpinājumā no 17. līdz 19. maijam kinoteātrī “Kino Bize” būs skatāma filma “Blondīnes mīlestības” (Loves of a Blond, 1965). Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Čehijas Republikas vēstniecība Rīgā.

Biļetes var iegādāties uz vietas kinoteātrī vai iepriekšpārdošanā.

Filmas reklāmas rullītis.

KINO BIZE, Elizabetes 37, Rīga. E.: maris.prombergs@kinobize.lv

Galerijas