Klusajā sestdienā Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā izskanēs īpašs Baha Jāņa pasijas koncertatskaņojums

Rīgas kamerkoris “Ave Sol”

Klusajā sestdienā Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā izskanēs īpašs Baha Jāņa pasijas koncertatskaņojums

Rīgas kamerkoris “Ave Sol” Klusajai sestdienai, 30. martam plkst. 15.00, gatavo unikālu Johana Sebastiana Baha Jāņa pasijas atskaņojumu “Bahs. Jāņa pasija. Kamerkoris AVE SOL”, kurš ar bezmaksas koncertu Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā atzīmēs 300 gadu kopš darba pirmatskaņojuma 1724. gada Lieldienās.

Diriģents Andris Veismanis vaicā: “vai mūsdienu sajukušās pasaules dzīves izpausmes ir tālas no pārdzīvojumiem un sevi upurēt spējīgiem Jēzus un Baha dzīves stāstiem?” Koncerta centrālais uzdevums ir aicināt pasijas klausītāju domāt, cik aktuālas šajā gadsimtā ir mācības par pašaizliedzību, ko demonstrē Jēzus ciešanas un nāve pie krusta.

Koncertatskaņojumā līdzās diriģenta Andra Veismaņa vadītajam Rīgas kamerkorim “Ave Sol” un Vidzemes kamerorķestrim pasijas stāstu vēstīs solisti, kas visi reiz bijuši saistīti ar Rīgas kamerkori “Ave Sol” – pašreizējie dziedoņi Aija Veismane (soprāns), Mārtiņš Zvīgulis (tenors) un Matīss Pēteris Circenis (baritons), kā arī starptautiski atzītie solisti Sniedze Kaņepe (mecosoprāns) un Artūrs Švarcbahs (bass). Koncertā būs dzirdamas arī vairāku kora solistu balsis.

Vācu baroka dižmeistara Johana Sebastiana Baha (1685-1750) Jāņa pasija ir nepilnas divas stundas garš stāsts, kurā Baha laikabiedru garīgie teksti mijas ar Jāņa evaņģēlija 18. un 19. nodaļu, vēstot par Jēzus nodošanu, ciešanām un nāvi. Šāda literārā un tai atbilstošā muzikālā mijiedarbe veido protometamodernistisku oratoriju – rečitatīvos noris evaņģēlija drāma, kuru vēstī Evaņģēlists, izskanot arī dialogiem starp Jēzu, Pēteri, Ponciju Pilātu, kalpiem un tautu, taču ārijās un korāļos – kā muzikāls stopkadrs, kurā Bahs paskaidro kādu emocionālu afektu.

Diriģents un profesors Andris Veismanis, Rīgas kamerkora “Ave Sol” mākslinieciskais vadītājs kopš 2013. gada, ir viens no spilgtākajiem senās, tostarp Baha, mūzikas interpretiem Latvijā, kā arī pieprasīts mākslinieks kaimiņzemēs. Ja Andris Veismanis ir bāka Baha stiprās klints – Jāņa pasijas – galā, tad viņa vadītais Rīgas kamerkoris “Ave Sol” ir šīs bākas spožais stars, kas, diriģenta žesta vadīts, starp pasaules tumsu un jukām izstaro Baha garīgās mūzikas bezgalību.

Par godu Jāņa pasijas trīssimtajai gadadienai koncerts “Bahs. Jāņa pasija. Kamerkoris AVE SOL” būs Latvijas publikai  nepieredzēts – Koncertorganizācija “Ave Sol” šo koncertu rīdziniekiem un pilsētas viesiem dāvā bez maksas. Bezmaksas ielūgumi sēdvietu rezervācijai pieejami Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv  no 18. marta plkst. 10.00.

Vairāk par Lieldienu pasākumiem pilsētā var uzzināt tīmekļvietnēs riga.lv un kultura.riga.lv, kā arī sekot līdzi jaunumiem sociālā tīkla "Facebook" lapās “Rīga” un “Rīgā notiek”.

Papildu informācija: Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas kamerkora “Ave Sol” administrators Jēkabs Bernāts. E-pasts: jekabs.bernats@riga.lv