Koncertprogramma "The Black Rooster" – latviešu un klezmera mūzikas saruna mūsdienu skaņā

28. oktobrī Žaņa Lipkes memoriālā, Rīgā, Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos koncertprogramma ''The Black Rooster'', kas tapusi no Emiļa Melngaiļa latviešu un ebreju mūzikas kolekciju materiāliem. Šis projekts laikmetīgā skaņā, kāda Melngaiļa laikā vēl nebija pastāvējusi, runā par kultūru kontaktiem dažādos laikos. Tautas mūzikas aranžijās dzīvo latviešu, latgaliešu, lietuviešu un jidiša teksti par dažādiem ceļiem, piederību kādai vietai un spēcīgiem, abām tautām nozīmīgiem simboliem. Savukārt vienā valodā savijas vijole, bajāns, kokle, elektriskā ģitāra, dūdas, stabule, mandolīna, vargāns un perkusijas.

Pirms vairāk kā simts gadiem pierakstīto mūziku izcilā folklorista rokrakstā viens no otra neatkarīgi, katrs savā laikā atklāja psihodēliskā klezmera grupas ''Forshpil'' un folkloras grupas ''Banga'' mūziķi. ''Forshpil'' kodols ir Latvijas ebreji - dziedātāja Saša Lurje (Sasha Lurje) un multiinstrumentālists Iļja Šneiveiss (Ilya Shneyveys), kas dzīvo Berlīnē un Ņujorkā un koncertē visur pasaulē. Viņi Melngaiļa kolekciju kopā sāka caurskatīt jau pirms desmit gadiem, savukārt ''Bangas'' dibinātāja, folkloriste Ilga Vālodze Ābele to uzgāja netīšām un, vēlēdamies pieskarties ebreju mūzikas tradīcijai, pirms trīs gadiem ar draugiem, tostarp ''The Black Rooster'' dalībniekiem Elīnu Elleri un Jāni Zemgu Jātnieku, radīja programmu ''Džingale'', kas tika pirmizrādīta Žaņa Lipkes memoriālā Ķīpsalā. To sagadīšanās pēc dzirdēja tajā laikā Latvijā viesojošies Saša Lurje ar draugu, vijoles virtuozu Kreigu Jūdelmenu (Craig Judelman) un viņus uzrunāja, ka ''Banga'' savā programmā izcēla materiālos tieši latvisko muzikālo strāvojumu. Šajā reģionā pierakstītajai klezmera mūzikai ir no balkānu u.c. reģioniem atšķirīgs skanējums, tā ir maz pētīta un izpildīta, jo Austrumeiropas ebreju mūzikas izpēte pārsvarā tiek balstīta materiālos no Ukrainas, Rumānijas un Polijas, unikālo ebreju mūzikas skanējumu no nometinājuma joslas ziemeļiem, tostarp Latvijas teritorijas, atstājot neizpētītu.

Seši minētie mūziķi apvienojušies projektā ''The Black Rooster'' un programmā esošo ebreju mūziku savij ar tikpat liela īpatsvara latviešu mūziku, kas veido balansu un sarunu starp šīm gadsimtus kaimiņos dzīvojošajām kultūrām. 2022. gada rudenī ebreju mūzikas nedēļā Drēzdenē, Vācijā projekts piedzīvoja savu pirmo koncertu, bet ''The Black Rooster'' pirmatskaņojumam Latvijā izvēlēta mūziķu satikšanās vieta - Lipkes memoriāls, kas veidots par latviešiem, kas piedalījās ebreju un viņu kultūras glābšanā, savukārt ''The Black Rooster'' ir solis uz priekšu – par kultūru līdzāspastāvēšanu un komunikāciju, kas šodien, kara un sabiedrības polarizācijas apstākļos, ir liels izaicinājums. Grupa plāno tuvākajā laikā arī ierakstīt un nākamgad, atzīmējot Melngaiļa 150. jubileju, izdot mūzikas albumu.

Pasākumu 28. oktobrī atklās I. Šneiveisa ievadlasījums par Melngaiļa ebreju mūzikas kolekciju, kam sekos koncerts un noslēgs ebreju tradicionālo deju meistarklase. Ierašanās no plkst. 18.00, sākums plkst. 19.00. Ieeja bez maksas. Projektu īsteno Pārdaugavas radošais centrs, atbalsta Rīgas dome un Žaņa Lipkes memoriāls.