Kora mūzikas cienītājus aicina apmeklēt koncertu “Saules apstarots"

Kora mūzikas cienītājus aicina apmeklēt koncertu “Saules apstarots"

Latvijas Universitātes (LU) sieviešu koris “Balta” un tā mākslinieciskā vadītāja diriģente Māra Marnauza aicina kora mūzikas cienītājus uz koncertu “Saules apstarots”, kas izskanēs 1. marta vakarā plkst. 19.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

Kora mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza atklāj, ka, pateicoties lieliskajai sadarbībai ar komponistu Andri Sējānu un Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) atbalstam, koris “Balta” šogad ir sagatavojis jaunu kora mūzikas programmu “Dabas koncertzāles mūzika korim Balta”. Tas ir veltījums Mārai Marnauzai un LU korim “Balta”.

“Tas ir ne tikai oriģināls kora repertuāra papildinājums, bet arī neparasta, interesanta un muzikāli skaista programma kā klausītājiem, tā arī pašām kora dziedātājām, kas lieliski iederas dabas atmodas laikā, kad esam jau pavasara gaidās,” pauž Māra Marnauza.

Viena no raksturīgām Dabas koncertzāles mūzikas īpašībām ir melodiskums un harmoniskums, kas uzrunājis kora “Balta” diriģenti Māru Marnauzu un kopīgās sadarbības rezultātā ar komponistu Andri Sējānu radusies ideja radīt jaunu, speciāli korim “Balta” veidotu deviņu skaņdarbu ciklu, tādējādi paplašinot, daudzveidojot sieviešu kora repertuāru ar “Dabas koncertzāles” muzikālo materiālu.

Kora dziedātājas pauž sajūsmu par jauno Andra Sējāna ciklu – par mūzikas daudzveidīgo kora faktūru un mūsdienīgajiem vokāliem paņēmieniem, krāsaino harmoniju un ritmisko daudzveidību. Jaundarba iestudēšanas process raisījis pacilājošas un iedvesmas pilnas emocijas. Šī ir pilnīgi atšķirīga kora “Balta” koncertprogramma, kurā pašas kora dziedātājas ne tikai dziedās līdz pat 12 balsīgas nošu partitūras, bet arī spēlēs dažādus mūzikas instrumentus – akordeonu, vijoli, altu, akustisko ģitāru, blokflautu, flautu, ksilofonu, dažādus sitamos un perkusiju instrumentus.

Diriģente Māra Marnauza atzīst, ka jau iepriekš viņu uzrunājusi Andra Sējāna daiļrade: “Īpaši tuva ir komponista latviešu tautas dziesmas apdare “Saulīt vēlu vakarā’i”, ko man bija tas gods pirmatskaņot Jāņa Cimzes Jaundarbu konkursā Valkā 2012. gadā un kas tolaik ieguva 1. vietu! Dziesma kopš tā laika ir kora “Balta” repertuārā un daudzkārt dziedāta arī starptautiskos konkursos, bet šovasar skanēs manā vadībā arī Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koncertā.”

“Dabas koncertzāle” ir dabas, mūzikas, zinātnes, video mākslas, dramaturģijas simbioze. Tas ir izzinošs, interaktīvs noskaņu pasākums, kas notiek Latvijā jau kopš 2006. gada. Šo 16 gadu laikā tapis bagātīgs mūzikas materiāla apjoms, mūzikas sadaļas loma šajos pasākumos arvien pieaugusi un muzikālais materiāls gadu no gada top jauns, arvien attīstās savā kvalitātē, daudzveidībā, stilistikā un izteiksmes līdzekļos. “Dabas koncertzāles” mūziku rada un radījuši dažādus žanrus pārstāvoši mūziķi– Ingus Ulmanis, Aigars Voitišķis, Andris Sējāns, Kaspars Tobis, Reinis Sējāns, Anrijs Grinbergs –, kuru idejas, vienam otru papildinot, ved pie oriģināla, patstāvīga muzikāla rezultāta. Mūzikas satura centrā dabas tēma – dabas saudzēšana, ekoloģija, tā ietver arī tādu dabas parādību kā zeme, debess, jūra, kalni, rasa, vējš, lietus, augi – kā Dieva radītā brīnuma apjūsmošanu un pateicību Dievam par to.

Koncerts “Saules apstarots” notiks trešdien, 1. martā, plkst. 19.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā, Raiņa bulvārī 19, Rīgā. Ieeja koncertā – bez maksas.

Koncerts tiek organizēts Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā projekta “Dabas koncertzāles mūzika korim Balta” ietvaros.