Kultūrtelpa “M/Darbnīca” aicina uz Svētku festivālu

Kultūrtelpa “M/Darbnīca” aicina uz Svētku festivālu

Kultūrtelpas “M/Darbnīca” pagalmā no 18. līdz 20. augustam pilsētas svinību ietvarā norisināsies arī Svētku festivāls, kurā uzstāsies gan Latvijas, gan ārvalstu džeza un globālās mūzikas mākslinieki.

  • 18. augustā no plkst. 19.00 kvalitatīva džeza cienītājus priecēs Līvas Dumpes kvintets.

Tā kompozīcijās saklausāmas kamermūzikas faktūras, kas veidotas ar balss, flautas un kontrabasa palīdzību un ko papildina raupji, dinamiski skaņas uzplūdi ģitāras un bungu partijās. Impresionistiskas harmonijas Līvas Dumpes mūzikā prasmīgi tiek noliktas pretstatā eksperimentālākam skanējumam. Apvienojumā ar neparastiem dziesmu tekstiem, kuru apmlitūda ir no vienkāršām metaforām līdz pat mūsdienu nozīmīgākajām problēmām, tiek radīta enerģija, kas spēj klausītājus ievest īstenā mistikas pasaulē. Džeza kvintets dibināts pērn un jau pieteicis sevi kā daudzsološa, novatoriska apvienība, kas ir arī starptautiskā, Nīderlandē notiekošā džeza talantu konkursa “Keep an Eye International Jazz Award 2022” fināliste. Kopā ar dziedātāju un pianisti Līvu Dumpi muzicēs flautiste un ģitāriste Ketija Ringa-Karahona, basists Omer Govreen un bundzinieks Ilia Rayskin.

  • Pēc Līvas Dumpes kvinteta 18. augustā plks. 21.00 uz “M/Darbnīcas” pagalma skatuves kāps vibrofonists un taustiņinstrumentālists Miķelis Dzenuška kopā ar savu grupu “Uzvaras bulvāris”.

Tas ir funk un fusion stilistikā muzicējošs sastāvs no Rīgas, kas radies pirms diviem gadiem pēc Miķeļa Dzenuškas iniciatīvas apvienot astoņus draugus un studiju biedrus, lai tiektos pēc jaunām skaņu kombinācijām un radošām idejām. “Uzvaras bulvāris” veiksmīgi uzstājies starptautiskajā improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivālā “Rīgas Ritmi”, kā arī sadarbojies ar džeza mūzikas izdevniecību “Jersika Records”, laižot klajā plati “Satiksmes mezgls”. Kopā ar Miķeli Dzenušku uzstāsies pianists Matīss Žilinskis, ģitārists Svens Vilsons, saksofonists Artūrs Sebris, trompetists Reinis Puriņš, basists Daniēls Pelcis, bundzinieks Jēkabs Zemzaris un perkusionists Uģis Upenieks. Vakaru no pulksten 23.00 ar DJ setu turpinās Jazzy Marky, uzspēlējot eklektisku mūziku no savas vinila plašu kolekcijas. Neizpaliks nedz džeza klasika, nedz dažādu kultūru un laiku muzikālās noskaņas.

  • 19. augustā Svētku festivāla muzikālo programmu plkst. 15.00 uzsāks DJ Eduards Švāns, piedāvājot latviešu džeza izlasi.

Švāns zināms gan kā dīdžejs, gan kā televīzijas un radio personība. Dīdžeja gaitas viņš uzsāka jau astoņdesmitajos gados, spēlējot dažādos pasākumos un festivālos. Pulksten 17.00 notiks izdevniecības “Jersika Records” un kultūrtelpas “M/Darbnīca” džeza izlases prezentācija, kā arī diskusija par Latvijas džezu. Tajā piedalīsies “M/Darbnīcas” mākslinieciskā vadītāja Maija Moira Mazanova, mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, mūzikas apskatnieks Mikus Solovejs un vēl vairāki izlasē iekļauto skaņdarbu autori.

  • Koncertprogrammu plkst. 20.00 uzsāks grupa “M.A.S.A.”, kas ir pianista Rūdolfa Macata veidots projekts kopā ar draugiem un domubiedriem – dziedātāju Elīnu Silovu, saksofonistu Kārli Auziņu un bundzinieku Ivaru Arutjunjanu.

Kvartets piedāvās transcendentālu, hipnotisku minimālisma lidojumu, jaucot kopā elektronisko mūziku un džezu un improvizācijas procesā nonākot pie savām oriģinālkompozīcijām.

  • Savukārt plkst. 22.00 uz “M/Darbnīcas” pagalma skatuves uzstāsies ukraiņu dziedātāja Olga Lukačova kopā ar savu grupu “Funk Reunion”.

Tā ir viena no zināmākajām ukraiņu džeza un fankmūzikas apvienībām. Šoreiz gan koncerts zināmu iemeslu dēļ notiks ne gluži pilnā sastāvā, taču Latvijas auditorijai tāpat sagatavota lieliska koncertprogramma, kurā aizrautīgie ukraiņu mūziķi neiztiek arī bez pašus un publiku pārsteidzošiem eksperimentiem. Vakaru no pulksten 23.00 noslēgs DJ Mareks Ameriks, piedāvājot džeza, fanka un hiphopa sajaukuma vinilsetu.

  • 20. augustā Svētku festivāla programma tiks uzsākta vēl agrāk. Jau no plkst. 13.00 apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties apvienības “Ukulele Rīga” aktivitātēs, jo tās būs ukuleles spēlēšanas nodarbības dažāda līmeņa lietpratējiem. Galvenās lietpratējas lomā būs Katrīna Dimanta. Ikviens var pievienoties arī ar savu ukuleli.
  • Plkst. 16.00 festivāla skatuve tiks atvēlēta poļu māksliniekiem “Zubek & Pentz Piazzolla Duo”. Pjotrs Zubeks un Janeks Pencs no jauna atklāj jau piemirstas leģendārā argentīniešu komponista, bandoneona virtuoza un nuevo tango pioniera Astora Pjacollas dziesmas. Tas ir džezs inovatīvā, mūsdienīgā skanējumā, kurā vokālās improvizācijas satiekas ar augstākās raudzes fingerstyle ģitārspēli.
  • Plkst. 18.00 izskanēs Svētku festivāla grand finale – “City Jazz Big Band” koncerts.

Tas ir bigbendu skolas jauniešu sastāvs Latvijas Radio bigbenda trombonista Kārļa Alfrēda Feldberga vadībā. Īpašais viesis būs dziedātāja un trompetiste Jete Rebeka Strazdiņa. Koncertprogrammā izskanēs ikonisku bigbenda komponistu skaņdarbi un aranžējumi, kā arī ikvienam tuvi latviešu komponistu skaņdarbi, atainojot džeza bigbenda enerģisko skanējumu pilnā apjomā.

Festivāla laikā sestdien un svētdien darbosies arī džeza un globālās mūzikas vinila plašu tirdziņš, visās trīs dienās notiks “Fingerboard” sadraudzības sacensības sadarbībā ar “The Spot”, būs iespēja iegūt sev krāšņu hennas tetovējumu, kā arī nobaudīt gardu ēdienus un svaigus dzērienus.

Ieeja visos Svētku festivāla pasākumos būs bez maksas. Kultūrtelpa “M/Darbnīca” atrodas fon Stricka villas kvartālā Aristīda Briāna ielā 9 un tajā darbojas arī izstāžu zāle “M/Gallery”.