Kultūrtelpa “M/Darbnīca” ar Čikāgas blūzmeņa uzstāšanos uzsāka izglītojošu Blūza ciklu

Kultūrtelpa “M/Darbnīca” ar Čikāgas blūzmeņa uzstāšanos uzsāka izglītojošu Blūza ciklu

Kultūrtelpa “M/Darbnīca” līdz ar 6. septembri uzsāka izglītojošu Blūza ciklu, kura startā uzstāsies Čikāgas blūzmenis Khalif Wailin’ Walter. Šomēnes tiks piedāvāti vēl citi neparasti un arī starptautiski muzikālie projekti.

Ar 6. septembri tiks uzsākts izglītojošs Blūza cikls, kas balstīsies amerikāņu režisora Martina Skorsēzes kūrētajā dokumentālo filmu sērijā par blūzu. Pirmais Blūza cikla vakars startēs jau plkst. 17.00, kad notiks vokālista un ģitārista Khalif Wailin’ Walter meistarklase, bet plkst. 19.00 tiks demonstrēta pirmā no filmu sērijas “Martin Scorsese Presents: The Blues” kinolentēm “Feel Like Going Home”. Savukārt plkst. 21.00 notiks Khalif Wailin’ Walter koncerts kopā ar apvienību “Blues Mastery”, kurā muzicē vokālists un basists Mārcis Kalniņš, bundzinieks Raitis Kalniņš un “Hammond” ērģeļu spēlētājs Artis Ločmelis. Khalif Wailin’ Walter savā daiļradē ietver pagājušā gadsimta četrdesmito gadu blūza, Čikāgas elektriskā blūza un mūsdienu funk mūzikas atbalsis, neapejot arī soul, gospeļa un rokmūziku.

Īpašs pasākums kultūrtelpā “M/Darbnīca” paredzēts arī 16. septembrī, kad tur plkst. 21.00 uzstāsies “Banjolectric”. Tas ir unikāls amerikāņu vokālista un bandžo spēles meistara Gregorija Malkerna soloprojekts, kurā viņš radījis jaunus pamatus piecstīgu bandžo spēlēšanā. Pēc pirmās Eiropas koncertturnejas “Banjolectric” debijas albums “So Below” tika iekļauts prestižā interneta kultūrmedija “PopMatters” 2018. gada divdesmit labāko folkmūzikas albumu listē. Malkerna muzicēšanas manierē manāmas arī hiphopa, funk un globālās mūzikas ietekmes un paralēli viņš darbojas arī starptautiskajā indie-americana stilistikas projektā “2Frontiers”.

Tāpat kultūrtelpa “M/Darbnīca” īpaši aicina uz koncertu 20. septembrī, kad plkst. 21 notiks ilgi gaidītā Somijā mītošā puertorikāņu ģitārista Neff Irizarry un dāņu vibrofonista Martin Fabricius muzikālā satikšanās Rīgā. Kopā ar Baltijas mūziķu supergrupu, kurā muzicē arī lietuviešu soprānsaksofonists Kestutis Vaiginis, latviešu basists Toms Poišs un igauņu bundzinieks Toomas Rull, klausītājiem tiks piedāvāts progresīva latīņdžeza vakars, kurā būs izdzirdamas gan asinsriti paātrinošas afrokubiešu “sabor” stilistikas, gan citas Karību jūras reģiona muzikālās iezīmes.

Un vēl īpašu ievērību savā piesātinātajā šā mēneša kultūrprogrammā “M/Darbnīca” aicina pievērst 23. septembra vakaram, kad plkst. 21.00 uzstāsies saksofonists Kārlis Auziņš ar programmu “Double Trio. Celebrating Coltrane”. Kopā ar Kārli uz skatuves kāps divi kontrabasisti un divi bundzinieki! Ar šādu neparastu dubulttrio Auziņš nolēmis atzīmēt dzimšanas dienu vienam no zināmākajiem, inovatīvākajiem un ietekmīgākajiem saksofonistiem džeza vēsturē – Džonam Koltreinam. Šim Meistaram mūzika bija arī garīgās attīrīšanās rituāls, savukārt koncertdienā iestāsies ekvinokcijas laiks, kad diena būs vienādā garumā ar nakti, simbolizējot gan iekšējo, gan ārējo pasauļu atgriešanos balansā. Šī tad arī ir pamatideoma speciāli šim notikumam un neparastajam mūziķu sastāvam komponētajai Kārļa Auziņa mūzikai. Tas būs sava veida muzikālais rituāls, kas caur meditatīvām skaņu ainavām, hipnotizējošiem ritmiem un enerģētiskām pasāžām mudinās klausītājus pievērsties introspekcijai un rast mieru šajā pieredzē.

Vēl kultūrtelpā “M/Darbnīca” jau 7. septembrī plkst. 21 uzstāsies muzikālā apvienība “Kalnejas”, kas izpilda neparasti aranžētas tautasdziesmas un arī orģinālmūziku un kurā muzicē vokāliste Marija Valmiera un kontrabasists Toms Valmiers. Abi vairāk zināmi kā grupas “The Coco’nuts” dalībnieki. 8. septembrī tai pašā laikā uzstāsies Vācijā dzīvojošā latviešu trombonista Vadima Dmitrijeva sekstets “Big Heavy”, kurā apvienojušies jaunās paaudzes Latvijas džeza mūziķi: trompetists Reinis Puriņš, taustiņinstrumentālists Krists Saržants, ģitārists Jānis Pastars, basists Toms Poišs un sitaminstrumentālists Jēkabs Zemzaris un kas atskaņos modernā džeza un neakadēmiskās mūzikas kompozīcijas, ieskaitot arī funk un rokmūzikas ietekmētus oriģinālskaņdarbus.

9. septembrī kultūrtelpā “M/Darbnīca” norisināsies multimediāls vakars, kurā notiks arī skaņas un vizuālās mākslas performance “Atdzīvināt klusu mehānismu”, ko veidos vizuālās mākslinieces Elīne Buka un Justīne Grantiņa un audiālās mākslinieces Evija Vēbere un Elīna Silova. Savukārt 13. septembrī jauno albumu “First as Farce” Latvijas klausītājiem prezentēs norvēģu apvienība “Hein Westgaard Trio”, kas spēlē eksperimentālo mūziku un jauc kopā džezu, roku, folku un klasisko mūziku. Dienu vēlāk uz “M/Darbnīca” skatuves kāps grupa “Frederic”, kas izpildīs kataloniešu komponista Federico Mompou darbus. Šajā grupā apvienojušies drosmīgi pašmāju mūziķi, kuri nebīstas šķērsot robežas starp klasisko mūziku, džezu un brīvo improvizāciju: saksofonists Kārlis Auziņš, vijolnieks Aleksejs Bahirs, pianists Edgars Cīrulis un sitaminstrumentālists Rinalds Maksimovs. Vēl 17. septembrī uzstāsies eksperimentāla avangarddžeza duets, kurā saspēlējušies franču mūziķis un kinorežisors SIG un latviešu bungu spēles meistars Artis Orubs.

Savukārt ar 27. septembri tiks uzsākts jauns cikls “Jazz School”, kas norisināsies katra mēneša pēdējā trešdienā. Ciklu ar koncertu “Tribute to Gretchen Parlato” iesāks Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas džeza katedras pasniedzējs Krists Saržants kopā ar vokālisti Madaru Dzeni, basistu Tomu Poišu un bundzinieku Krišjāni Bremšu, piedaloties arī JVLMA Džeza katedras 4. kursa ansamblim.

Kultūrtelpa “M/Darbnīca” atrodas fon Stricka villas kvartālā Aristīda Briāna ielā 9 un tajā darbojas arī izstāžu zāle “M/Gallery”. Biļetes uz maksas pasākumiem meklējamas bilesuserviss.lv.

Kultūrtelpas “M/Darbnīca” mājas lapa: https://www.mdarbnica.lv/
Facebook profils: https://www.facebook.com/mdarbnica


Amerikāņu vokālista un bandžo spēles meistara Gregorija Malkerna soloprojekts “Banjolectric”