Lapu dienā daudzveidīga kultūras programma un talka

Trešdien, 1. maijā, plkst. 11.00 Siguldas novada Mores pagasta „Kalna Vaizuļos” Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisija aicina uz LAPU DIENU – daudzveidīgu kultūras programmu un talku.

Lapu diena ir mazāk zināma tradīcija Latvijā, bet tai ir tālas saknes Eiropas tautu agrārā kulta tradīcijās saistībā ar veģetatīvo spēku aktivizēšanu.  Latviešu tradīcijās saistībā ar Lapu dienu ir savi ticējumi, piemēram,  ....lapu dienā gāja uz ozolu un nerunāja ne ar vienu cilvēku, un nestāstīja nevienam, kur ies ...”, „Lapu dienā lapiņām vajag būt vismaz tik lielām kā peļu austiņām, tad būs laba vasara...”, Lapu dienā nedrīkst lauzt kokiem zarus, jo tad tie „asiņo” un nokalst.

„Kalna Vaizuļos” Lapu dienā varēs iepazīt seno saimnieku vēstījumu – stāstos un teikās par šo apkārtni, kā arī saglabātajos priekšmetos - par to  runās RLB Folkloras komisijas vadītāja Margita Poriete; par pavasara talku tradīcijām, darba rīkiem un sadzīves priekšmetiem runās etnogrāfe Indra Čekstere. Šajā dienā sētu rotās RLB Folkloras komisijas veidotie vides objekti Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam – pavasara vēstneši – putni un vardes. Figūras izgatavotas no tradicionāliem sadzīves priekšmetiem - groziem, paklājiem, maisiem. To radīšanai iedvesma gūta no skolotāja, Dr.agr. Jura Porieša (1922-2010) bērnības atmiņu stāstiem „Kalna Vaizuļos”, kur saimnieciskā dzīve bijusi iekļauta skaistā dabā – izteiksmīgā ainavā ar kalniem, lejām, lieliem, kupliem kokiem. Viens no daudzajiem „Kalna Vaizuļu” senajiem ozoliem nu jau vairākus gadus ir dižkoka statusā. Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadītājs Andrejs Svilāns atklās dižkoku nozīmi bioloģiskajā daudzveidībā un lauku sētu estētikā.

„Kalna Vaizuļu” vides estētiku uzlabos pavasara talka, kur katram būs iespēja izpaust savas prasmes un spējas saimnieciskajos darbos. Pēc čaklā darba tīras rokas varēs iegūt liepu lūku ziepju izgatavošanas darbnīcā. Gaišu, tīru un svinīgu noskaņu ieviesīs RLB „Goda dvieļa stāsts” kopā ar Evitu Lisovsku. Kopā ar muzikanti Aigu Auziņu, „Kociņkapellu” un Siguldas novada Kultūras centra "Siguldas devons" senioru deju kolektīva "Sidrabdancis" dalībniekiem Goda dvieļi ievīsies Lapu dienas dejā pie dižozola. Dienas izskaņā dziesmu un danču norises kuplinās Rimanta Pagyris muzikālā zāģa skaņas. Par labsajūtu - cienastu dalībniekiem gādās  TV šova „Īstās latvju saimnieces” dalībniece, viesu nama „Mauriņi” saimniece Māra Zemdega un zemnieku saimniecības „Ceplīši” saimniece Inta Kirkila.

Lai Lapu diena rosina uzplaukt košiem, ražīgiem pumpuriem – dabā un cilvēku idejās.

Līdzi var ņemt mīļāko – draugu, darba rīku, darba tērpu, mūzikas instrumentu, putras karoti, nazīti.

Vēlams dalību pietikt pa tālruni +371 29528421 vai e- pastā: spridisaskola@inbox.lv.

Rīko: Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisija sadarbībā ar RLB zīmolu „Goda dvieļa stāsts”, Nacionālo botānisko dārzu,  Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, Siguldas novada Kultūras centra "Siguldas devons" senioru deju kolektīvu "Sidrabdancis", „Kociņkapellu”, viesu namu „Mauriņi”, Z/S „Ceplīši”, informatīvi atbalsta Tradicionālās kultūras, amatniecības un izglītības biedrība „Jumala”.

Papildu informācija: Margita Poriete, Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas vadītāja, spridisaskola@inbox.lv