Latvijas dzimšanas dienā Kīpsalā notiks Starptautiskais deju festivāls “Rīga-2023”

18. un 19. novembrī Starptautiskā izstāžu centrā “Ķīpsala” Latvijas Republikas proklamēšanas diena tiks svinēta ar grandiozu Deju festivālu "Rīga – 2023".

Skatītājiem bez maksas būs iespēja vērot vairāk kā 200 deju priekšnesumu ar pasaules deju konkursu laureātu dalību. Dejas būs gan solo, gan pāru, gan deju kolektīvu izpildījumā 15 dažādos stilos – no klasikas un laikmetīgās dejas līdz hiphopam un folklorai, kuras izpildīs jaunie dejotāji vecumā no 3 līdz 25 gadiem no visas pasaules, kas atzīti par labākajiem savā žanrā. Dejotāju sniegumu vērtēs starptautiska žūrija, kurā ir deju eksperti no Latvijas, Itālijas, Lielbritānijas un Vācijas.

Spilgtais un vērienīgais šovs divu dienu garumā notiks uz īpaši uzbūvētas 12 x 12 metru plašas skatuves. Tas būs dejotāju veltījums Latvijas Republikas proklamēšanas dienai. Uz to ir aicināts ikviens interesents, kurš vēlas bezmaksas izbaudīt dejas spēku un burvību.

18. novembrī no plkst. 10.00 līdz vēlai vakara stundai – deju skolu galvenā konkursa priekšnesumi.

19. novembrī plkst. 14.00 – Deju festivāla “Rīga” apbalvošanas ceremonija un noslēguma Gala – koncerts, kurā piedalīsies laureāti un pieaicinātie kolektīvi.

Festivāla ietvaros notiks konkurss 15 nominācijās – klasika, neoklasika, trīs veidu tautas dejas, bērnu dejas (līdz 10 gadu vecumam), estrādes dejas, laikmetīgā un ielu horeogrāfija, deju šovs, disko un hiphops, sporta dejas, eksperimentālais žanrs, autoriestudējumi un citi modernās horeogrāfijas virzieni. Dažādi žanru priekšnesumi tiks demonstrēti jauktā secībā, lai būtu interesantāka programma ikvienam interesentam.   

Jaunākajiem konkursa dalībniekiem no Rīgas kolektīva – deju studijas “VS dance studio” ir tikai trīs gadiņi. Pavisam festivāla programmā iekļauti aptuveni 50 klasiskās dejas priekšnesumi, tostarp variācijas no baletiem “Riekstkodis”, “Bajadēra” u.c., savukārt pārējo programmu veido dažādi citu deju stili. 

Vieni no festivāla programmas spilgtākiem dalībniekiem ir igauņu kolektīvs “Dance Theatre Polly” – starptautisko konkursu laureāts, kuru vada bijusī rīdziniece Polīna Žukova. Tallinā viņa iestudē vērienīgus šovus, iesaistot simtiem jauno dejotāju. Pavisam nesen viņas iestudētā izrāde “101 dalmācietis” pulcēja pilnas zāles un guva lielu skatītāju atzinību. No Igaunijas Rīgā ieradīsies arī Tallinas Hobiju centra “Kullo” deju ansamblis “Sõleke” un topošās balerīnas no Tartu Dejas un baleta skolas “Fleur”.

Uz Rīgu, ar solo priekšnesumiem, atbrauks viesi no Kijevas – Natālijas un Oleksandra Donecu baleta skola. Kolektīva vadītāji aktīvi pieņem izaicinājumus doties uz dažādiem starptautiskiem konkursiem, lai dotu iespēju 9 - 11 gadus jaunajiem dejotājiem kaut uz mirkli atpūsties no kara šausmām. Skolas audzēkņi jau ir izcīnījuši pirmās vietas pasaules čempionātos ASV, Lielbritānijā un Portugālē.

Rīgu konkursā ar kaislīgām spāņu dejām pārstāvēs kolektīvs “Flamenco”, grupa “Solo” iepazīstinās skatītājus ar pasaules tautu dejām, savukārt kolektīvs “Pasaciņa” ir sagatavojis konkursam aktuālu un filozofisku autoriestudējumu. Baleta studijas “Freska” soliste Flora Skigina jau ir guvusi plašu uzstāšanās pieredzi zviedru mūziklos un ar prieku dalīsies ar to ar skatītājiem Rīgā. Imantu pārstāvēs veseli trīs kolektīvi: studija “Riki-Tiki”, baleta centrs “Aria” un privātā baleta skola “Movimento”. Laikmetīgās horeogrāfijas starptautisko konkursu čempioni no Mārupes “Aristo Dance Studio” demonstrēs dejas tehnikas un akrobātikas brīnumus, Liepāju pārstāvēs starptautisko konkursu laureāti no Liepājas Baleta un Deju studijas, bet Rēzeknes godu aizstāvēs laikmetīgo deju skola pusaudžiem “Kolorīts”.

Polijas dalībnieki – The Academy of  Ballet Art no Sopotas –priecēs skatītājus ar klasiskām variācijām uz puantēm no baletiem “Riekstkodis”, “Bajadēra”, “Gulbju ezers” u.c.  Lietuvu pārstāvēs Kaunas Ballet School Grand, Kaunas Mikas Petrauskas School of Performing Arts solisti, Viļņas horeogrāfijas skolas “Nuotaika” audzēkņi, kā arī laikmetīgās dejas kolektīvi “7 muzos” un “Dangus R Daugiau”. Vācija prezentēs savas labākās deju skolas, kas izvēlētas festivālā Ballettschule Modern Movement, savukārt no Helsinkiem Rīgā pirmo reizi viesosies jaunie dejotāji no deju studijas “Aurinko Dance”.

Konkursa dalībnieku sniegumu vērtēs profesionāla, starptautiska žūrija, kuras sastāvā ir daudzi pasaulslaveni dejotāji un horeogrāfi.

  • Gvido Marni (Guido Marni, Bergamo, Itālija). Maestro studējis La Scala akadēmijā, stažējies Lielā teātra skolā, dejojis La Scala, kā arī Kanādas, Amerikas un Vācijas Nacionālajos baleta teātros. Pēc karjeras beigām viņš pasniedzis dažādās Itālijas deju akadēmijās. Šobrīd Gvido Marni vada baleta skolu Let's dance Bergamo, kura koncertē visā pasaulē.
  • Kirils Burlovs (Lielbritānija, Londona) – bijušais Latvijas Nacionālās operas solists un inscenētājs. Pēc pārcelšanās uz Lielbritāniju piedalījies daudzos laikmetīgās dejas projektos visā pasaulē, veidojis kolorītas starpdisciplināras perfomances, tostarp Londonas modes nedēļas ietvaros, Britu muzejā un galerijā Tate Modern.
  • Viktors Šerfs (Viktor Scherf, Vācija, Altenkirhene) – deju skolas Let's Dance direktors. Viņa vadītās skolas audzēkņi koncertē visā pasaulē, plūcot uzvaras laurus 30 Vācijas un vairāk nekā 20 pasaules čempionātos. Viktors Šerfs aktīvi darbojas prestižākā starptautiskā konkursa World Vision žūrijā, kurā piedalās 80 valstis.
  • Valērijs Vikanovs (Latvija, Rīga) – Mihaila Barišņikova un Aleksandra Godunova klasesbiedrs, 22 gadus dejojis uz Latvijas Nacionālā operas un baleta teātra skatuves, viens no labākajiem Barmaleja lomas atveidotājiem bērnu iemīļotajā baletā “Dakteris Aikāsap”. Šobrīd Valērijs Vikanovs ir Rīgas Horeogrāfijas skolas pasniedzējs. Par godu skolas 90 gadu jubilejai par Valēriju Vikanovu tika uzņemta dokumentālā filma “Valērijs ir mūžīgs”.
  • Klaudija Zakari (Claudia Zaccari, Itālija, Roma) – kādreizējā Romas Teatro dell'Opera primabalerīna, kas dejojusi kopā ar leģendāro Maiju Pļisecku. Žūrijas locekle, konsultante un mākslinieciskā vadītāja daudzās dejas skolās un pasākumos Itālijā un daudzās citās pasaules valstīs. Vada meistarklases Brazīlijā, Meksikā, Honkongā, Itālijā, Portugālē, Ķīnā un citur.
  • Tonijs Veilers (Tony Veiler, Igaunija) - Klasiskā baleta pedagogs un horeogrāfs Tonijs Veilers baleta izglītību ieguva Sanktpēterburgas Universitātes Humanitārajās zinātnēs un Rimska-Korsakova konservatorijā. Šobrīd strādā kā vecākais baleta pedagogs un mākslinieciskais vadītājs baleta skolā Fouetté, Igaunijā. Viņš strādāja arī kā horeogrāfs Vanemuines baleta teātrī un Igaunijas Nacionālajā operā, starptautiskās baleta kompānijas “Young Ballet Fouetté” mākslinieciskais vadītājs un kā horeogrāfs klasisko baletu iestudējumos, piemēram, “Le Corsaire”, “Žizele”, "Dons Kihots", "Paquita", "Humpback Horse" u.c.
  • Par festivāla žūrijas goda locekli ir piekritusi kļūt Olga Freiberga (Latvija) – leģendārā latviešu horeogrāfe, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere un ilggadēja bērnu deju kolektīva “Dzintariņš” vadītāja, kuru dibinājusi viņas māte. Olga Freiberga ir bijusi arī vairāku Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku un Vispārējo latviešu deju svētku mākslinieciskā vadītāja.

17. un 19. novembrī žūrijas locekļi vadīs meistarklases jauniešiem klasiskajā un modernajā dejās. Uz meistarklasēm ir atsevišķs pieraksts.

Festivāla “Rīga-2023” organizatore ir Starptautiskās deju olimpiādes Latvijā dibinātāja, sabiedriskās organizācijas “Arabesk” vadītāja Jūlija Tihomirova. Viņai ir vairāk nekā 30 gadu pieredze pasākumu organizēšanā, viņas darbs ir izpelnījies augstu starptautiskās asociācijas UNESCO CID, The International Dance Council atzinību.

Projektu atbalsta Rīgas dome un Starptautiskais izstāžu centrs Ķīpsala.

Sīkāka informācija: www.dancefestival.lv