Latvijas Nacionālā mākslas muzejā izstāde "Imants Vecozols. Gaismas laušana"

Latvijas Nacionālā mākslas muzejā izstāde "Imants Vecozols. Gaismas laušana"

No 2023. gada 11. marta līdz 23. jūlijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 2. stāva labā spārna zālēs (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) ciklā “Paaudze” norisināsies izstāde “Gaismas laušana”, veltīta gleznotāja un pedagoga Imanta Vecozola septiņdesmit gadus ilgajam radošajam darbam.

Imanta Vecozola vārds tiek saistīts ar klusajām dabām, bet viņa glezniecības prakse ir plaša un daudzveidīga. Mākslinieks pievērsies dažādiem žanriem – ainavām, portretiem, lauku sadzīves attēlojumiem un vērienīgām figurālām kompozīcijām. Autors strādā vairākās tehnikās – eļļa, tempera, akvarelis, pastelis un kolāža, praktizējot gan alla prima paņēmienu, gan pakāpenisku kompozīcijas būvēšanu ar daudzslāņu glezniecības metodi. Viņa daiļradi caurvij interese par latviešu dzīves, sadzīves un ikdienas portretējumu.


Imants Vecozols dzimis 1933. gadā Kārzdabā un bērnību pavadījis mātes dzimtajās mājās Liezērē. 1949. gadā viņš iestājās Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, kuru pabeidza 1954. gadā ar diplomdarbu “Mehāniskās darbnīcās”. No 1954. gada līdz 1960. gadam Vecozols studēja Latvijas PSRS Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā, kuru ar izcilību absolvēja ar darbu “Uz dzelzceļa uzbēruma”. Studiju laikā mākslinieku iedvesmoja diplomdarba vadītājs Eduards Kalniņš, pedagogs Konrāds Ubāns, kā arī gleznotāji Jānis Liepiņš un Ģederts Eliass.

Imants Vecozols izstādēs piedalās kopš 1958. gada un par Latvijas Mākslinieku savienības biedru kļuva 1962. gadā. Gleznotāja agrīnais radošās darbības periods sakrīt ar “skarbā stila” attīstību Latvijas mākslā, autoram aktīvi strādājot ar figurālām kompozīcijām un portretu žanrā. 60. gadu figurālajās kompozīcijās vērojama detalizētība, bet 70. gados rokraksts mainās, meklējot jaunus izteiksmes veidus. Savukārt gleznojot tuvu cilvēku – tēva, mātes, sievas Rutas, kolēģu un šobrīd arī mazdēlu – portretus, Imants Vecozols izceļ katra modeļa raksturīgākos vaibstus.

70. gados tiek rīkotas pirmās personālizstādes un darbu eksponēšana ārzemēs. Līdzās pilsētas nomaļu ainām top baltās klusās dabas, kuras raksturo vienkārša priekšmetiskā pasaule, gandrīz monohroma krāsu gamma un pastozs, ekspresīvs triepiens. 70. gadu beigās un 80. gados iezīmējas lakoniskāka izteiksme – uzmanības centrā ir tikai viens vai vairāki objekti. Piemēram, ar sienu gandrīz saplūstošs stikla trauks, nolikts uz dēļa pamatnes darbā “Bērzu sulas” (1978), vai gaismas atspīdums uz raupjas sienas gleznā “Virtuves galds” (1978). Līdzīgas kompozīcijas parādās arī 21. gadsimtā, pievienojot avīžu izgriezumu kolāžas.

Imants Vecozols vēl joprojām aktīvi glezno, un viņa darbos ienāk šī brīža aktuālie notikumi Latvijā un pasaulē. Tā šķietamā kārtība, kas mākslinieka daiļradē bija vērojama 80. gados, tagad tiek dekonstruēta un pārmainīta. Kolāžas mijas ar glezniecību, realitāte tiek sašķelta un pārveidota, lai savā veidā pretotos procesiem, kurus nav iespējams apturēt.


Izstādes nosaukums tapis, iedvesmojoties no fizikas gaismas laušanas parādības – gaismai, pārejot no vienas vides citā ar atšķirīgiem gaismas izplatīšanās ātrumiem, mainās staru kustības virziens. Gaismai lūstot var novērot priekšmetu formu, novietojumu un izmēru izmaiņas. Tā arī Imants Vecozols savā septiņdesmit gadus ilgajā daiļradē, meklējot un gleznojot gaismu, rada skatītājam iespēju izprast laiku, telpu, laikmetu un pārmaiņas, kas tajā norisinās.

Izstādē eksponētas gleznas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, pārstāvot Imanta Vecozola agrīnās daiļrades posmus. Apmeklētāju uzmanībai tiek piedāvāti arī jaunākie darbi no autora privātās kolekcijas.

Teksts: Agnese Zviedre

Par izstāžu ciklu “Paaudze”

Ikviena paaudze pieder kādam laikmetam. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu cikls “Paaudze” aizsākās 2016. gadā, fokusējoties uz 20. gadsimta otrās puses mākslu. Cikla programma tiek realizēta LNMM galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs un no 2021. gada arī 2. stāva labā spārna ekspozīciju telpās. Notikušas izstādes tādām ievērojamām Latvijas mākslas personībām kā Boriss Bērziņš, Felicita Pauļuka, Daina Riņķe, Henrijs Klēbahs, Līvija Endzelīna, Hilda Vīka, Gunārs Krollis, Džemma Skulme, Romualds Geikins, Daina Dagnija, Jānis Pauļuks, Māra Kažociņa, Inta Celmiņa, Auseklis Baušķenieks, Gunārs Cīlītis, Jānis Aivars Karlovs, Biruta Baumane, Lea Dāvidova-Medene, Imants Vecozols. Sagatavošanā ir izstādes Aijai Jurjānei, Rolandam Kaņepam, Rūsiņam Rozītem, Līgai Purmalei.

Teksts: Elita Ansone


Imants Vecozols. Avīzes un šķīvji. 1987. Audekls, pastelis. LNMM kolekcija. Foto: Normunds Brasliņš

SAISTĪTIE PASĀKUMI:

  • 12. martā plkst. 12.00 Sarunas muzejā: Imants Vecozols. Gaismas laušana. Tikšanās un pastaiga izstādē ar gleznotāju Imantu Vecozolu un kuratori Agnesi Zviedri, kuri pastāstīs par mākslinieka daiļrades kopainu 70 gadu garumā un konkrētu darbu tapšanu.

Imanta Vecozola personālizstāde “Gaismas laušana” ataino gleznotāja radošā mūža daudzpusību, parādot žanru, tematikas un tehnikas dažādību. Viņš ar patiesu aizrautību atklāj un komentē savas mākslinieciskās darbības šķautnes, radušās atklāsmes, gūto pieredzi un dalās pārdomās par aktuālajiem procesiem sabiedrībā un mākslas jomā.

Sarunā ar kuratori Agnesi Zviedri aicināsim gleznotāju iepazīstināt klātesošos ar izstādes ekspozīciju, raksturot agrīno un jaunāko darbu radošos meklējumus un vēstījumus.

Izglītības programma “Sarunas muzejā” ir tematisks pasākums – ekskursija-stāstījums-diskusija muzeja ekspozīcijā, kas piedāvā unikālu iespēju daudzpusīgāk un dziļāk iepazīt jaunākās izstādes un dažādus ar tām kontekstuāli saistītus jautājumus. Klausoties interesantā stāstījumā un iesaistoties diskusijā, ne vien apmeklētāji, bet arī sarunu īpašie viesi – mākslinieki, dizaineri, izstāžu kuratori, mākslas vēsturnieki, filozofi u.c. – sev un citiem atklāj daudz jauna par mākslas un kultūras vērtībām un aktualitātēm.

Pasākuma valoda: latviešu
Mērķauditorija: jaunieši, pieaugušie, seniori. Aicināti visi interesenti!
Pasākums pieejams cilvēkiem ar kustību traucējumiem.
Norises vieta: LNMM galvenā ēka / 2. stāva labais spārns
Norises ilgums: 60–90 minūtes. Muzejā vēlams ierasties aptuveni 10–15 minūtes pirms nodarbības sākuma, lai nesteidzīgi izmantotu garderobes un kases pakalpojumus.
Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. GADA BIĻETES īpašniekiem ieeja ir bez maksas.
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama
Papildu informācija: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

  • 24. martā plkst. 17.30 Piektdienas meistarklase: Klusā klusā daba
  • 21. aprīlī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz radošo meistarklasi Imanta Vecozola personālizstādē “Gaismas laušana”, piedāvājot teorētiski un praktiski iepazīt klusās dabas žanru. Pasākums ļaus izzināt autora darbu tehnisko pusi un metodes, otrajā daļā dalībnieki radīs savu klusās dabas kompozīciju.

Gleznotājam Imantam Vecozolam piemīt maģiska spēja sakralizēt latviešu mājai raksturīgos vienkāršos sadzīves priekšmetus un augus. Viņa krāsu palete ir plaša, bet neparastais pelēko toņu gradāciju spektrs ir tik majestātisks, ka vēlamies to baudīt klusumā. Meistarklasē mēģināsim atklāt mākslinieka radošo noslēpumu, apgūstot vairāku pelēko toņu sajaukšanu. Gleznosim neliela formāta kluso dabu Imanta Vecozola stilistikā uz jau iepriekš sagatavotas pamatnes. Darbosimies ar akrila un guašas krāsām dažādās jauktās tehnikās, iegūstot īpašu virsmas faktūru.

Pasākuma valoda: latviešu
Mērķauditorija: jaunieši, pieaugušie, seniori. Aicināti visi interesenti!
Nodarbība pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem.
Norises vieta: LNMM galvenā ēka
Pirms nodarbības pulcēšanās pie Informācijas punkta (2. stāva vestibilā).
Norises ilgums: 120 minūtes. Muzejā vēlams ierasties aptuveni 10–15 minūtes pirms nodarbības sākuma, lai nesteidzīgi izmantotu garderobes un kases pakalpojumus.
Materiāli līdzņemšanai: visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti
Vēlams ierasties ērtās drēbēs.
Dalības maksa: 15,00 EUR no personas
Vietu skaits ierobežots
Dalība ar iepriekšēju pieteikšanos: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

  • 20. aprīlī plkst. 11.00 Senioru rīti muzejā: Imants Vecozols

Aicinām seniorus tuvāk iepazīt gleznotāja un pedagoga Imanta Vecozola daiļradi no 20. gadsimta 60. gadiem līdz mūsdienām. Pasākums sāksies ar individuālu izstādes “Imants Vecozols. Gaismas laušana” apskati, ko iesakām ieplānot pirms sarunas daļas sēdvietās plkst. 11.00, kad muzeja speciālists klātesošos iepazīstinās ar nozīmīgākajiem un interesantākajiem mākslinieka biogrāfijas faktiem, apstākļiem, kādos tapuši izstādē redzamie darbi, un pārrunās mākslas valodu, ko lietojis gleznotājs.

Neiztrūkstoša tikšanās daļa būs vadītāja sagatavots jautājums, kas rosinās viedokļu apmaiņu, dažādu skatījumu uzklausīšanu, palīdzot tuvoties dziļākai eksponēto gleznu būtības izpratnei. Noslēgumā apmeklētāji varēs vēlreiz izstaigāt izstādi un, iespējams, ieraudzīt tajā ko jaunu.

Izglītības programma “Senioru rīti muzejā” piedāvā interesentiem nesteidzīgā atmosfērā ielūkoties aktuālo izstāžu mākslas darbos un muzeja speciālista vadībā uzzināt par dažādiem māksliniekiem, sociālo fonu un mākslas kontekstu, kas ietekmējuši viņu daiļradi un izveidojuši attiecīgā autora rokrakstu.

Pasākuma valoda: latviešu
Mērķauditorija: seniori. Pasākums pieejams cilvēkiem ar kustību traucējumiem.
Norises vieta: LNMM galvenā ēka / 2. stāva labais spārns
Norises ilgums: 60–90 minūtes. Muzejā vēlams ierasties aptuveni 10–15 minūtes pirms nodarbības sākuma, lai nesteidzīgi izmantotu garderobes un kases pakalpojumus.
Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. GADA BIĻETES īpašniekiem ieeja ir bez maksas.
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama
Papildu informācija: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka / Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

DARBA LAIKS:

Otrdienās, trešdienās, ceturtdienās 10.00–18.00, kase 10.00–17.30
Piektdienās 10.00–20.00, kase 10.00–19.30
Sestdienās, svētdienās 10.00–17.00, kase 10.00–16.30
Pirmdienās slēgts. Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.–24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.–26. decembrī), 31. decembrī.

www.lnmm.lv